Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Studio 200 m2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    No to tak można było od razu, nic o tym nie wspomniałeś
    S4INT - Chodziło mi o ogólne wyposażenie. Mam na wszystko poza WT4 - I PC które już są kupione 30.000 zł pytanie czy w tej kwocie jestem w stanie zakupić oświetlenie do 200 m2 studia. Jest to kwadrat z oknami w 60 % lokalu, wysokość 4.20 okna od sufitu do ściany na wysokości 3 m. Pomieszczenie jest białe, jedna ściana będzie z czerwonej cegły.
    D80,D300,D700,D800 - 35.1.4 50.1.4 85.1.4 200.2.8 SB800 SB910

Domyślnie

potrzebujesz ze dwie mocne lampy 1000-1200 plus ze trzy 600-900, najlepiej by bylo glowki ale tego raczej budzet nie wytrzyma
    plus modyfikatory rozne, plus statywy, plus tla, plus rozne pierdulki (np. wentylator itd)
    zeby sie zmiescic w budzecie to raczej z bowens to max, z ciekawych i dobrych lamp to jest jeszcze fomei lub aurora (w zasadze to samo ale pod roznymi brandami i fomei daje 5 lat gwarancji)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    potrzebujesz ze dwie mocne lampy 1000-1200 plus ze trzy 600-900, najlepiej by bylo glowki ale tego raczej budzet nie wytrzyma
    plus modyfikatory rozne, plus statywy, plus tla, plus rozne pierdulki (np. wentylator itd)
    zeby sie zmiescic w budzecie to raczej z bowens to max, z ciekawych i dobrych lamp to jest jeszcze fomei lub aurora (w zasadze to samo ale pod roznymi brandami i fomei daje 5 lat gwarancji)
    Marszull - dzięki za odpowiedz. 30.000 to kwota przeznaczona tylko na Oświetlenie, nie liczę systemu zawieszenia tła, wentylatorów itp... gdyż na to jest przeznaczone kolejne 20.000 zł, jednak w kwestii pierdółek już sobie poradziłem, pozostało oświetlenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MironGalkowski Zobacz posta
    Marszull - dzięki za odpowiedz. 30.000 to kwota przeznaczona tylko na Oświetlenie, nie liczę systemu zawieszenia tła, wentylatorów itp... gdyż na to jest przeznaczone kolejne 20.000 zł, jednak w kwestii pierdółek już sobie poradziłem, pozostało oświetlenie.
    Nie wiem, może jestem przewrażliwiony ale mi to śmierdzi kolejną prowokacją...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Nie wiem, może jestem przewrażliwiony ale mi to śmierdzi kolejną prowokacją...
    Sapphiron - Ja u jestem nowy na forum, i o tyle o ile na temat systemu Nikona nie będę się wypowiadał bo uważam iż nie ma to sensu, jest tu i tak wielu lepszych specjalistów których wiedza przekazywana za pomocą słowa pisanego jest na bardzo wysokim poziomie. To w kwestii oświetlenia jestem raczej kiepski i chcę zasięgnąć waszych rad. Nie wiem czemu nazywasz to prowokacją. Jest określoną kwota, są określone założenia więc czemu nie możecie pomóc ?

Domyślnie

Jest duża nadpodaż niskobudżtowej powierzchni studyjnej. prawdopodobnie nigdy nawet inwestycja Ci sie nie zwróci nie mowiąc już o zarobku.

jesli już w ten biznes wchodzic w 2012 roku to celowac w target z najwyższej połki a co za tym idzie i w takie wposażnie. Bo tylko tam są pieniąde i komercyjne sesje. Na niedzielnych fotografach którzy szukają studia za 20 złgodz nie zarobisz. Ja wiem ze innej odpowiedzi oczekiwałes ale czasy dla duetu biznes i fotografia są jakie są.
    Ostatnio edytowane przez ZoomTeam ; 25-04-2012 o 15:36

Domyślnie

ZoomTeam ma 100% racji, chyba ze w 3miescie jest inaczej niz w wwa
    ale kazdy biznes kalkuluje sobie sam, a pytania o zasadnosc takiej inwestycji nie padlo

Domyślnie

nawet jesłi , to autor i tak targetuje studio na przedział 20/25 zł godz. nie ma takiej opcji żeby 200 metrowe studio z inwestycją na poziomie 70 tys, w sprzet ze sredniej połki na siebie zarobiło. Co innego gdyby wyposażył np w PROFOTO lub inny sprzet z najwyższej połki. Wtedy jest szansa zarobić bo też i klientem nie są wtedy niedzielni amatorzy "popstrykania cyckooff" tylko firmy z konkretnymi zleceniami.

Czerwona ceglana ściana mimo że fajna to szybko sie znudzi i bedzie tylko żródłem problemów ze światłem. Musisz zamontować np verticale którymi bedziesz mógł zasłonić ten ceglasty mur ew. wyrównać GK i naklejac jakies ciekawe tapety.

także pomysł w obecnym kształcie dla własnej satysfakcji i korzystania TAK, jako biznes zdecydowanie NIE.
    Ostatnio edytowane przez ZoomTeam ; 25-04-2012 o 16:10

Domyślnie

Kiedyś wynajem studia to było 150-300zł za godzinę. Studia samochodowe to parę tysi za dzień.

Obecnie ceny spadają do 25zł a nawet można kupić sobie 'pakiet minut' i mieć jeszcze taniej. Drogie studio nie ma sensu

Domyślnie Elfo...

A co myślicie o Elfo ?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów