Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    zeb weź swoje najdłuższe szkło, ustaw przysłonę 9 albo 11 i spróbuj wyostrzyć ręcznie na coś co jest dalej niż 10 metrów.
    Obiektyw z konwerterem będzie działał, bo czemu miałby nie działać, ale ni pomiaru światła nie będziesz miał, ani AF a z d90 i standardową matówką nie poszalejesz...
    Tylko nie zapomnij podczas ostrzenia wcisnąć podgląd głębi ostrości by tą ciemność zobaczyć.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Proszę w wskazanie różnic w tych dwóch obiektywach:
    Nikon AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR
    Nikon AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G ED-IF VR

Który z nich będzie lepszy do fotografowania przyrody?
    Rozumiem, że przybliżenie będzie takie same w obydu tylko w tym pierwszym będę mógł ustawić wiekszą migawkę?

Domyślnie

Gdzie wyczytałeś to o tej migawce?

"Migawka" czyli chyba chodzi Ci o czas naświetlania zdjęcia? - to jest parametr "niezależny" od obiektywu
    Oba obiektywy mają takie samo "światło" czyli przysłonę od 4.5 do 5.6, ten pierwszy jest trochę szerszy (większy kąt widzenia będzie miał), "przybliżenie" mają takie samo.

Drugi to obiektyw 'bardziej profesjonalny', do tego jest tak zbudowany, że jak przybliżasz/oddalasz to się nie wydłuża/skraca...

Domyślnie

ok, dzieki. Czyli wystarczy mi ten pierwszy do amatorskiego pstrykania.
    Rozumiem, że przy dobrej pogodzie będę mógł spokojnie zrobić zdjęcie np 1/4000 w przybliżeniu 300?
    Gdzieś jeszcze wyczytałem, ze takimi obiektywami można robić macro? czy sie mylę?
    Teraz do obiektywu dokręcam szkiełko i robie macro. Czy przy 300 też będzie taka możliwość?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witeksf Zobacz posta
    ok, dzieki. Czyli wystarczy mi ten pierwszy do amatorskiego pstrykania.
    Rozumiem, że przy dobrej pogodzie będę mógł spokojnie zrobić zdjęcie np 1/4000 w przybliżeniu 300?
    Gdzieś jeszcze wyczytałem, ze takimi obiektywami można robić macro? czy sie mylę?
    Teraz do obiektywu dokręcam szkiełko i robie macro. Czy przy 300 też będzie taka możliwość?
    Przy dobrych warunkach dasz radę zrobić zdjęcie przy 1/4000 s na f5,6 jeśli zwiększysz czułość matrycy do ISO 800-1600. Nie wiem jaki szum generuje matryca Twojego aparatu na takich ustawieniach. Inną jeszcze sprawą jest to, czy jakość obrazka z w pełni otwartego obiektywu na 300 mm będzie Cię satysfakcjonować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Drugi to obiektyw 'bardziej profesjonalny', do tego jest tak zbudowany, że jak przybliżasz/oddalasz to się nie wydłuża/skraca...
    Niestety, jak przybliżasz/oddalasz, to się wydłuża/skraca - ogniskowanie jest tylko wewnętrzne.

Domyślnie

Wracając do tematu: szczerze odradzam JAKIEKOLWIEK teleobiekywy 300mm i dłuższe bez wewnętrznego ogniskowania. W obiektywie z Allegro pieścień ostrości porusza całą optyką o jest to dość upierdliwe
    . Co innego Nikkor 300/4.5 IF-ED ale w Polsce jest prawie nie spotykany i kosztuje spooooro więcej
    A czy wszyscy już zapomnieli o modyfilkowanym telekonwerterze TC-16A? On przecież z 300/4,5 da układ 480mm f/7,2 AF
    Odstłam do działu "Telekonwertery i pierścienie" - tam sporo napisano o TC-16A
    Na przykład tu:
    http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173339
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 14-02-2012 o 19:42
    Nikoniarz-majsterkowicz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    tomaszów mazowiecki

Domyślnie

Dzięki za podzielenie się wiedzą i spostrzeżeniami. Teraz pozostało tylko dozbierać kaski i upolować dobre szkiełko. Pozdrawiam.

Domyślnie

Witam

mam pytanie dot nikkor 300 mm f/4 D IF ED - nr producenta JAA334DA oraz podobmy o nr JAA334DB (jest ok 1000 zł tańszy) Jaka jest między nimi róznica ? PRoszę o pomoc

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witeksf Zobacz posta
    P
    Rozumiem, że przybliżenie będzie takie same w obydu tylko w tym pierwszym będę mógł ustawić wiekszą migawkę?
    Jizas... Sorki za ot ale dawno czegoś takiego tutaj nie przeczytałem... Uf...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów