Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

D70s + Sigma 105mm f2.8

Uploaded with ImageShack.us

f4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlmar Zobacz posta
    Zeiss Makro Planar jak dla mnie rozkłada resztę jak na razie a t90 ma jakby sztuczną ostrość, nie widzi mi się on w portrecie jakoś..
    Proponuję doczytać jeszcze raz temat wątku oraz wstęp. CZ 100/2 się nijak nie wpisuje w ten wątek, gdyż nie jest kompletnie rozważany przez osoby stojące przed dylematem: portret czy makro. To obiektyw, który kosztuje jakieś 5500 zł i nie realizuje autofokusa. Dodatkowo makro 1:2 to taki pseudo dodatek. Proszę o zdjęcia, a nie dyskusje co się komu podoba, a co nie. Na to jest miejsce w innych wątkach.

Domyślnie

Sigma 105/2.8 Macro
    ISO100 1/125s f2.8
    Smiena 8, a kiedys potem Nikomat FTn - moj pierwszy Nikon :^) Potem to juz tylko Epson PhotoPC ...
    Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów - Stanisław Lem

Domyślnie

Tamron 90mm + D700. Tym razem trochę inaczej, takie domowe fotki z córką.
    Dla osób zastanawiających się czy obiektyw ze światłem f2.8 nie jest za ciemny do portretów we wnętrzach.
    Światło zastane wpadające przez okno, ISO 800 f3,2 zresztą exify zachowane.

1.

2.
    3.
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

Sigma 18-50 2,8 HSM MACRO A co
    50mm f/4
    35mm f/2,8
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Sigma 150 F/2,8

Ami , Smiena , Zenit , Pentax , Nikon i znowu Nikon
    D7100 , N16-85VR , N50/1,8 , S150/2.8 , SB600 , MF055+804RC2

Domyślnie

Spacerowy psi "portret"..

D700 + sigma 150

Domyślnie

Wyjątkowo nie makro, ale trochę edukacyjnie. Poniżej zdjęcia z wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211854. Obiektyw to 85/1.8 D na przysłonie 3.5. Studio, mocne światła i wyszło jak pierwsze po lewej. Bardzo przypomina to zdjęcia z obiektywów makro, stąd tu podaję ten przykład. Drugie zdjęcie po obróbce autora. Teraz zaczyna to już powoli wyglądać jak obiektyw portretowy. Ostatnie zdjęcie w przykładowej obróbce w kierunku glamour. To jeszcze krok dalej, czyli obróbka z ciut szerszym spektrum zmian, z wyrównaniem tonów, kolorów, świateł, kontrastów i lokalnymi zmianami światłocienia. Nadal jest to ostry rysunek zdjęcia, ale to celowo zostawiłem. Chodziło głównie o cerę.

Nie widziałem jeszcze zdjęcia, którego by się nie dało w sporym stopniu zmiękczyć. Natomiast takie, których nie da się wyostrzyć robię co chwilę. Tu bardziej zawiniło światło i mocny kontrast lokalny na starcie. I to nie w typowym szkle makro!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    .... rozważany przez osoby stojące przed dylematem: portret czy makro. ....
    Takie postawienie sprawy jest totranie bezsensowne. Rozumiem, że miałeś na mysli pokazanie czy obiektyw macro nadaje się do zdjęć portretowych. Sęk w tym, co się rozumie pod słowem portret, a o to na tym forum coraz trudniej. Bo bardzo często poleca się 35/1.8
    Co ten wątek ma udowodnić?
    Na pewno można spokojnie porobić zdjęcia glamour/beauty głowy.
    Na pewno da się w pewnych okolicznościach rozmyć tło .... ale tego chyba nie trzeba udowadniać?
    osoby siedzące w portrecie tego wątku nie potrzebują, a osoby które są na początku swojej fotograficznej drogi i nie wiedząc co chcą robić mogą robić portrety szkłami macro, mogą zoomami itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów