D70s + Sigma 105mm f2.8
Uploaded with ImageShack.us
f4
Szukaj
D70s + Sigma 105mm f2.8
Uploaded with ImageShack.us
f4
Proponuję doczytać jeszcze raz temat wątku oraz wstęp. CZ 100/2 się nijak nie wpisuje w ten wątek, gdyż nie jest kompletnie rozważany przez osoby stojące przed dylematem: portret czy makro. To obiektyw, który kosztuje jakieś 5500 zł i nie realizuje autofokusa. Dodatkowo makro 1:2 to taki pseudo dodatek. Proszę o zdjęcia, a nie dyskusje co się komu podoba, a co nie. Na to jest miejsce w innych wątkach.
Sigma 105/2.8 Macro
ISO100 1/125s f2.8
Smiena 8, a kiedys potem Nikomat FTn - moj pierwszy Nikon :^) Potem to juz tylko Epson PhotoPC ...
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów - Stanisław Lem
D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D
Sigma 150 F/2,8
Ami , Smiena , Zenit , Pentax , Nikon i znowu Nikon
D7100 , N16-85VR , N50/1,8 , S150/2.8 , SB600 , MF055+804RC2
D200 + Tokina 100/2,8
Wyjątkowo nie makro, ale trochę edukacyjnie. Poniżej zdjęcia z wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211854. Obiektyw to 85/1.8 D na przysłonie 3.5. Studio, mocne światła i wyszło jak pierwsze po lewej. Bardzo przypomina to zdjęcia z obiektywów makro, stąd tu podaję ten przykład. Drugie zdjęcie po obróbce autora. Teraz zaczyna to już powoli wyglądać jak obiektyw portretowy. Ostatnie zdjęcie w przykładowej obróbce w kierunku glamour. To jeszcze krok dalej, czyli obróbka z ciut szerszym spektrum zmian, z wyrównaniem tonów, kolorów, świateł, kontrastów i lokalnymi zmianami światłocienia. Nadal jest to ostry rysunek zdjęcia, ale to celowo zostawiłem. Chodziło głównie o cerę.
Nie widziałem jeszcze zdjęcia, którego by się nie dało w sporym stopniu zmiękczyć. Natomiast takie, których nie da się wyostrzyć robię co chwilę.Tu bardziej zawiniło światło i mocny kontrast lokalny na starcie. I to nie w typowym szkle makro!
Takie postawienie sprawy jest totranie bezsensowne. Rozumiem, że miałeś na mysli pokazanie czy obiektyw macro nadaje się do zdjęć portretowych. Sęk w tym, co się rozumie pod słowem portret, a o to na tym forum coraz trudniej. Bo bardzo często poleca się 35/1.8
Co ten wątek ma udowodnić?
Na pewno można spokojnie porobić zdjęcia glamour/beauty głowy.
Na pewno da się w pewnych okolicznościach rozmyć tło .... ale tego chyba nie trzeba udowadniać?
osoby siedzące w portrecie tego wątku nie potrzebują, a osoby które są na początku swojej fotograficznej drogi i nie wiedząc co chcą robić mogą robić portrety szkłami macro, mogą zoomami itd.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami