Close

Strona 26 z 129 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Stig, np. ad wqrw1 naciśnij literkę G zaznacz zdjęcia do wyrzucenia, del, wybierz usuń z dysku, klik ia masz.

Domyślnie

kadrowanie?? na początku też się nie mogłem przyzwyczaić teraz uważam, że jest najlepsze z wszystkich programów. by pamiętało zamknij kłódeczkę

Domyślnie

Zawsze bedą przeciwnicy i zwolennicy a mnie sie wydaje, że w większości przypadków decydują pewne przyzwyczajenia nabyte z używaniem danego programu. Prowadze księgowość na jakimś tam programie, szukalem czegoś innego, żaden mi nie pasował, zawsze było to coś, rozmawiając z kolegami z branży każdy chwalił swój program i totalnie nie czuł mojego . Od i cała filozofia.
    Wcześniej bawiłem się pod Windą od niedawna na Macu, wgrany Elements 10 (nie do końca jestem z niego zadowolony) bardziej mnie przekonuje PS 4 i 5 ale tutaj w gre wchodzi kasa, wgrany LR4 (dla mnie super ) chodzi szybko i sprawnie i tak jak wspomniałem każdy chwali swoje, to co lubi i to co mu sprawia przyjemność w pracy

Pozdrawiam
    D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Wqrw 3. Tempo pracy. Opanowalem sie jakos (o czym swiadczy fakt, ze nie zaczalem od tego punktu, a i tym bardziej -- jednoczesnie na nim nie zakonczylem). Praca w LR4 (na i5 3,7 GHz, 8 GB RAM), to masochizm w najczystszej postaci. Operowanie suwakami, kojarzy mi sie z mieszaniem kajmaku slomka do napoju. Q! Cala robota traci sens przy takim ciagnacym sie lajnie! Na dodatek suwaki "skacza", zamiast przesuwac sie plynnie, co za tym idzie -- jesli chcemy uzyc wartosci pomiedzy (badz co badz duzymi) skokami, to pozostaje wpisac je recznie. Nie ma to nic wspolnego z wygoda i szybka praca! Przegladanie zdjec (z wczesniej juz zadanymi korektami), to jest kompletne nieporozumienie! Wcisniecie klawisza kursora i 2 sekundy czekania, zeby zdjecie sie wyswietlilo lub zeby mozna bylo wcisnac (z zakladanym efektem) klawisz "Del". Trzeba miec naprawde sporo czasu i jednoczesnie tylez samo cierpliwosci, zeby uzywac LR4 jako jedyne narzedzie do przegladania i organizacji RAWow. Przez praktycznie caly czas pracy (nawet przy prostych operacjach, a czesto nawet wtedy, gdy nic sie nie dzieje), wiatrak procesora wyje, bo wszystkie rdzenie sa obciazone w 100%. Nawet nie chce mi sie myslec, co musi sie dziac, kiedy dolozy sie jeszcze korekte obiektywu i najdzie ochota na pobawienie sie adjustment brushem. Skoro proste wyswietlenie obrazu (z kilkoma korektami) tak bardzo obciaza komputer, to jak tu mowic o wydajnej pracy? Po robocie wrzucilem te same zdjecia (z XMP) do ACR. O dziwo -- wszystko dziala normalnie. Suwaki chodza plynnie, a zmiany nastepuja natychmiast. Mozna? Mozna! Smiech mnie ogarnia, kiedy pomysle, ze w tym LR mialbym przeprowadzac takie korekty lokalne jakie standardowo robie w Nikon Capture... Czasami kilka stepow z maskami lub po kilkanascie u-pointow na kazdy z nich... W sofcie Adobe -- zwariowalbym po pierwszym zdjeciu, gdybym pomyslal, ze musze ich obrobic kilkadziesiat.

Wqrw 4. Z brzegu kadru wystawala dlon (niewielka w stosunku do calego kadru -- mniej wiecej rozmiaru muchy na lusterku bocznym przecietnego auta osobowego). W tle rozmyta kotara -- czyli teoretycznie dosc prosta sprawa do zalatwienia -- wydawaloby sie -- dedykowanym narzedziem. Pomyslalem sobie, ze to dobry pretekst do wyprobowania wlasnie narzedzia "spot removal". Kryste! Prezycja probkowania, wraz z mulowatoscia programu, spowodowaly, ze... przesunalem kadrownice. W dupie z takimi ficzerami!

Po wszystkim, troche tez czasu zajely mi poszukiwania narzedzia do seryjnej zmiany nazw plikow... Programistow Adobe chyba przerosl pomysl, zeby taka opcje umiescic w menu kontekstowym grida.

Dodam tylko, ze kolory nadal sa do dupy. Oczywiscie, w wiekszosci przypadkow da sie je dopiescic, aby chociaz przypominaly to, co NC daje od razu, ale to dopieszczanie zajmuje tak wiele czasu, ze kompletnie mija sie z celem.

Zawiodlo mnie tez Clarity. Nie wiem jak w poprzednim LR, ale w ACR jest mniej... "brutalne". I nie mam na mysli tego, ze skala suwaka sie zmienila... Efekty sa jakies takie mniej przyjemne dla oka...

Plusy: odszumianie, gaszenie swiatel i oczywiscie rozjasnianie cieni. W tym rzeczywiscie jest dobry. Dodam jeszcze baze wad obiektywow (chociaz brakuje mi ciagle mozliwosci korekty znieksztalcen walcowatych). Czegokolwiek dobrego by jednak nie powiedziec o LR -- wszystko zabija tempo pracy. Tak dzialajacy program -- jak dla mnie -- jest jedynie ciekawostka przyrodnicza. Ostatni raz dalem sie nabrac na prace w nim. Jesli bede potrzebowal szybkiej obrobki, to odpale ACRa. Jesli bedzie mi zalezalo na dobrych kolorach i korektach lokalnych -- NXa (ktory nie dosc, ze lepiej sobie z tym poradzi, to jeszcze nieporownywalnie szybciej).

LR4 -- uninstall.
    tempo pracy jest tak szybkie, ze w jeden dzień obrabiam cały ślub 300-500 zdjęć, a niema dziwne, że masz wolne skoro usuwasz po jednym zdjęciu ,
    wrwa 4 - faktycznie słabe to narzędzie i korzystam tylko przy pojedynczych kropkach, ale ze ręki na tle firanki nie usunie...?? mamy chyba inne wersje LR

co do kolorów to są takie jak sobie zrobisz- więcej na ten temat pisał nie będę.

Natomiast widziałem wersję 4-ki jesienią i miała ona krzywe z rozbiciem na kanały, niestety końcowa tego nie ma .

Jedna jeszcze rzecz, która dodatkowo przyspiesza pracę, to zapamiętanie ustawień po zamknięciu danego katalogu. Często pracuję tak, że obrabiam kilka wydarzeń na raz, przy osobnych katalogach program po zamknięciu zapamiętuje które zdjęcia były zaznaczone, włączone wszelkie filtry itp i po powrocie do materiału nie muszę choćby szukać na którym zdjęciu skończyłem. Poza tym nie tracisz czasu na wszelkie otwieranie, zapisywanie poszczególnych plików, ponadto zaznaczając kilka folderów widzisz wszystkie zdjęcia w folderach razem, więc stig nie pisz, że coś jest do d. jeśli czegoś nie znasz, bo dla mnie jest to najlepszy kombajn jaki do tej pory wynaleziono (sorry nie znam apertury ).
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 11-03-2012 o 08:57

Domyślnie

przyznam, że też bardzo sceptycznie podchodziłem i jeszcze podchodzę do LR.
    Ale daję sobie szansę na zaprzyjaźnienie z nim.

W poniedziałek zrobię podobnie jak Stig i obrobię secik 200 fotek. Mam trochę czasu .

Niestety już sie zgadzam z tym co napisał Stig.
    Dlaczego, skoro we wszystkich programach jest "normalnie" to LR wymyślił taki dziwny sposób kadrowania?
    Człowiek w pierwszej chwili jest po prostu zdezorientowany.
    I podobnie kilka innych funkcji, które są zwyczajnie przekombinowane. Niepotrzebnie, bo czasem trzeba powielać dobre a nie na siłę wciskać swoje, jak np sony ze stopką lampy.

To, że LR ma taka a nie inną wsadową filozofie rozumiem i uczę się jej. Kto wiem, może i kupię program?
    Ale, że nie uszanował pewnych trywialnych standardów.... hmmm jakiś cel w tym jest.
    Może chodzi o to by mocno się przyzwyczaić do LR i by pozostał jedynym narzędziem???

Takie postępowanie trochę mi przypomina polskie covery hitów (prawdziwych).
    Jak słyszę przerobioną The Show Must Go On, bo wykonawca musi pokazać, że umie zrobić to lepiej niż fredi, to się drobne w kieszeni nie zgadzają...
    Taki hicior trzeba po prostu postarać się wykonać możliwie blisko oryginału nie tykając, harmonii, tempa, aranżacji czy (co się zdarza) broń boże linii melodycznej dodając jakieś swoje wynaturzone ozdobniki.

Myślę, że wiecie co mam na myśli. I tylko o to ma żal do twórców LR, że chwilami po prostu PRZEKOMBINOWALI.

Domyślnie

Ja uważam, że np kadrowanie powinno być w w innych program podobnie jak w LR a nie w LR podobnie jak w innych i kto ma racje??????? można by tak bez koca wymieniać za i przeciw ale czy to coś zmieni, zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy, jak ze wszystkim
    Mam też Aperture, ma kilka fajnych przydatnych bajerów aczkolwiek mnie osobiście nie leży a też są tacy co się nim zachwycją

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZYSKI Zobacz posta
    Ja uważam, że np kadrowanie powinno być w w innych program podobnie jak w LR a nie w LR podobnie jak w innych i kto ma racje??????? można by tak bez koca wymieniać za i przeciw ale czy to coś zmieni, zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy, jak ze wszystkim
    Mam też Aperture, ma kilka fajnych przydatnych bajerów aczkolwiek mnie osobiście nie leży a też są tacy co się nim zachwycją

Pozdrawiam
    ha ha... tyle tylko, że to inne programy były wcześniej i nauczyły nas pewnych narzędzi a LR próbuje z tym "walczyć"
    Niestety w tej kwestii to ja mam rację.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    ha ha... tyle tylko, że to inne programy były wcześniej i nauczyły nas pewnych narzędzi a LR próbuje z tym "walczyć"
    Niestety w tej kwestii to ja mam rację.
    Zgadzam się w 100% z Twoją racją, na jednym programie księgowym pracuje od 2002 roku, wszystkie inne jakie testowałem ( a było ich sporo) mają zupełnie inne rozwiązania, wg mnie totalna lipa (przyzyczajenia, przyzwyczajenia i jescze raz przyzwyczajenia), dlatego też zgadzam się z Toba w zupełności, masz te same wyniki na innym programie i pewnie troche szybciej je osiągasz, (znasz program jak własną kieszeń)

Pozdrówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    (...)
    Natomiast widziałem wersję 4-ki jesienią i miała ona krzywe z rozbiciem na kanały, niestety końcowa tego nie ma .

(...).
    Jest. Pod krzywą jest opcja 'Channel'.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    Jest. Pod krzywą jest opcja 'Channel'.
    No prosze, okazuje się że też jest, myśle, że z czasem bedzie coraz więcej pozytywnych niespodzianek

Pozdrawiam

Strona 26 z 129 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów