Stig, np. ad wqrw1 naciśnij literkę G zaznacz zdjęcia do wyrzucenia, del, wybierz usuń z dysku, klik ia masz.
Szukaj
Stig, np. ad wqrw1 naciśnij literkę G zaznacz zdjęcia do wyrzucenia, del, wybierz usuń z dysku, klik ia masz.
kadrowanie?? na początku też się nie mogłem przyzwyczaić teraz uważam, że jest najlepsze z wszystkich programów. by pamiętało zamknij kłódeczkę![]()
Zawsze bedą przeciwnicy i zwolennicya mnie sie wydaje, że w większości przypadków decydują pewne przyzwyczajenia nabyte z używaniem danego programu. Prowadze księgowość na jakimś tam programie, szukalem czegoś innego, żaden mi nie pasował, zawsze było to coś, rozmawiając z kolegami z branży każdy chwalił swój program i totalnie nie czuł mojego
. Od i cała filozofia.
Wcześniej bawiłem się pod Windą od niedawna na Macu, wgrany Elements 10 (nie do końca jestem z niego zadowolony) bardziej mnie przekonuje PS 4 i 5 ale tutaj w gre wchodzi kasa, wgrany LR4 (dla mnie super ) chodzi szybko i sprawnie i tak jak wspomniałem każdy chwali swoje, to co lubi i to co mu sprawia przyjemność w pracy
Pozdrawiam
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
tempo pracy jest tak szybkie, ze w jeden dzień obrabiam cały ślub 300-500 zdjęć, a niema dziwne, że masz wolne skoro usuwasz po jednym zdjęciu,
wrwa 4 - faktycznie słabe to narzędzie i korzystam tylko przy pojedynczych kropkach, ale ze ręki na tle firanki nie usunie...?? mamy chyba inne wersje LR
co do kolorów to są takie jak sobie zrobisz- więcej na ten temat pisał nie będę.
Natomiast widziałem wersję 4-ki jesienią i miała ona krzywe z rozbiciem na kanały, niestety końcowa tego nie ma.
Jedna jeszcze rzecz, która dodatkowo przyspiesza pracę, to zapamiętanie ustawień po zamknięciu danego katalogu. Często pracuję tak, że obrabiam kilka wydarzeń na raz, przy osobnych katalogach program po zamknięciu zapamiętuje które zdjęcia były zaznaczone, włączone wszelkie filtry itp i po powrocie do materiału nie muszę choćby szukać na którym zdjęciu skończyłem. Poza tym nie tracisz czasu na wszelkie otwieranie, zapisywanie poszczególnych plików, ponadto zaznaczając kilka folderów widzisz wszystkie zdjęcia w folderach razem, więc stig nie pisz, że coś jest do d. jeśli czegoś nie znasz, bo dla mnie jest to najlepszy kombajn jaki do tej pory wynaleziono (sorry nie znam apertury ).
Ostatnio edytowane przez marekb ; 11-03-2012 o 08:57
przyznam, że też bardzo sceptycznie podchodziłem i jeszcze podchodzę do LR.
Ale daję sobie szansę na zaprzyjaźnienie z nim.
W poniedziałek zrobię podobnie jak Stig i obrobię secik 200 fotek. Mam trochę czasu.
Niestety już sie zgadzam z tym co napisał Stig.
Dlaczego, skoro we wszystkich programach jest "normalnie" to LR wymyślił taki dziwny sposób kadrowania?
Człowiek w pierwszej chwili jest po prostu zdezorientowany.
I podobnie kilka innych funkcji, które są zwyczajnie przekombinowane. Niepotrzebnie, bo czasem trzeba powielać dobre a nie na siłę wciskać swoje, jak np sony ze stopką lampy.
To, że LR ma taka a nie inną wsadową filozofie rozumiem i uczę się jej. Kto wiem, może i kupię program?
Ale, że nie uszanował pewnych trywialnych standardów.... hmmm jakiś cel w tym jest.
Może chodzi o to by mocno się przyzwyczaić do LR i by pozostał jedynym narzędziem???
Takie postępowanie trochę mi przypomina polskie covery hitów (prawdziwych).
Jak słyszę przerobioną The Show Must Go On, bo wykonawca musi pokazać, że umie zrobić to lepiej niż fredi, to się drobne w kieszeni nie zgadzają...
Taki hicior trzeba po prostu postarać się wykonać możliwie blisko oryginału nie tykając, harmonii, tempa, aranżacji czy (co się zdarza) broń boże linii melodycznej dodając jakieś swoje wynaturzone ozdobniki.
Myślę, że wiecie co mam na myśli. I tylko o to ma żal do twórców LR, że chwilami po prostu PRZEKOMBINOWALI.
ale czy to coś zmieni, zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy, jak ze wszystkim
Mam też Aperture, ma kilka fajnych przydatnych bajerów aczkolwiek mnie osobiście nie leży a też są tacy co się nim zachwycją
Pozdrawiam
Zgadzam się w 100% z Twoją racją, na jednym programie księgowym pracuje od 2002 roku, wszystkie inne jakie testowałem ( a było ich sporo) mają zupełnie inne rozwiązania, wg mnie totalna lipa(przyzyczajenia, przyzwyczajenia i jescze raz przyzwyczajenia), dlatego też zgadzam się z Toba w zupełności, masz te same wyniki na innym programie i pewnie troche szybciej je osiągasz, (znasz program jak własną kieszeń)
Pozdrówka
Skontaktuj się z nami