Close

Strona 24 z 129 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    No to sypnę garść piachu w tryby tej reklamy.

Dla mnie LR, to absolutne nieporozumienie, bo wsadowo to można prać brudy, a nie poprawiać fotografie.

Pewnie, że znajdą się dziedziny fotograficznego rzemiosła, gdzie i dla LRa znajdzie się miejsce, ale zdecydowanie nie powinien być to program dla entuzjastów fotografii.

Poproszę grzecznie kolegę zatem o uchylenie rąbka tajemnicy jaki to program wart jest zainteresowania. Nie twierdzę, że LR jest perfect ale posiadając C1 oraz DPP tylko Lightroom gwarantuje mi osiągnięcie porządanego efektu bez względu na warunki w jakich wykonywałem fotografie. Również nie jestem zachwycony, że zawsze wykonuje mi katalogowanie, ale żeby od razu tak...

Takie rzeczy to ja pierwszy raz chyba kurcze czytam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Dzięki qooba za wyczerpującą informacje, co do LR4 = kupiony , chodzi na maczku cacy mimo ze jestem na bakier z angielskim daje rade za taka kase grzechem bylo by nie kupic i na dzień dobry jestem zadowolony. Zawsze bedą przeciwnicy i zwolennicy, samo życie

pozdrawiam
    D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    ...

Takie rzeczy to ja pierwszy raz chyba kurcze czytam
    Bez jaj, naprawdę pierwszy?

To w sumie dość dziwne, zważywszy, że koczujesz w tym obozie już od 2007 roku.

Dla mnie istnieją tak naprawdę tylko dwa programy ps i nx2, a KAŻDĄ fotkę traktuje indywidualnie, chyba że trzeba całej kupie obrazków zmienić rozmiar, nadać jakieś powtarzalne cechy, czy skasować niepotrzebne metadane, to jedynie w takim przypadku stosuje przetwarzanie wsadowe.

I ubolewam nad tym, że coraz więcej "fotografów", upraszcza sobie pracę stosując dość daleko idące kompromisy, tylko dlatego, że im się zwyczajnie nie chce.

Rozumiem, że może się nie chcieć komuś, kto robi masówki, ale czy to jeszcze jest fotografia, to tego już nie jestem pewien?

Jak zatem widzisz, moja poprzednia wypowiedź, która tak poruszyła wielu kolegów, tylko odrobinę była prowokacją.

... ale dobrze, że obudziłam Was z letargu.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Wzruszyła mnie Twoja historia.

Nie chcesz, to nie korzystaj. Nie każdy użytkownik LR używa go do do masówki. Dziwne, że tak to kojarzysz.

Tak na marginesie, NX2 też ma przetwarzanie wsadowe i kopiowanie/wklejanie ustawień/kroków, można to samo powiedzieć praktycznie o każdym programie. W LR jest to po prostu szybsze, łatwiejsze. Adobe zrobiło naprawdę dobre narzędzie, może służyć do dokładnego przygotowania jednego zdjęcia (korekty lokalne itp.) czyli do traktowania takiej fotki indywidualnie, można też szybko wkleić np. WB do kilkunastu zdjęć robionych w podobnych warunkach.
    Ostatnio edytowane przez KS ; 10-03-2012 o 23:08
    D200 plus graty...

Domyślnie

Johanan - Kompletnie nie pojmuję Twojego podejścia.

Dlaczego utożsamiasz Lightroom z masówką i wsadówką? To kompletne nieporozumienie.

Tu tkwi podstawowy problem w Twoim pojmowaniu Lighrooma - bez urazy, ale takie wnioski nasuwają się czytając Twoje posty. Proponuję Ci przeczytać cytowany przeze mnie już wcześniej Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów. Martin Evening. Helion 2011 by poznać ten soft.

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

W LR można tak samo jak w PS godzinami cyzelować jedno zdjęcie, jest niezliczona ilość suwaczków dająca niekończące się możliwości posunięć. Moduły do archiwizacji, druku, składania fotoksiążek, galerii, prezentacji oferują duuuużo więcej niż PS - ja np. używam LR głównie z uwagi na moduł drukowania zdjęć i szlag mnie trafia, że nie ma tego w PS.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    W LR można tak samo jak w PS godzinami cyzelować jedno zdjęcie, jest niezliczona ilość suwaczków dająca niekończące się możliwości posunięć. Moduły do archiwizacji, druku, składania fotoksiążek, galerii, prezentacji oferują duuuużo więcej niż PS - ja np. używam LR głównie z uwagi na moduł drukowania zdjęć i szlag mnie trafia, że nie ma tego w PS.
    No właśnie przemogłem się i od kilku dni mam zainstalowanego triala elera, no i jakoś chwilowo zupełnie nie mogę się w nim zakochać, ale tak jak Ciebie czytam, to już sam nie wiem, więc zrobię jeszcze kilka podchodów, może mnie w końcu ten program do siebie przekona.

Zrobili taką kobyłę na 700 MB i ciągle wydaje mi się toto jednakowo do niczego.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Uwaga... Siadlem do obrobki pierwszego setu w LR 4. Po okolo 1,5 h jestem gdzies w polowie... W duecie ViewNX i NC NX -- mialbym juz koniec... Jak skoncze, to skrobne nieco na temat tego dziadowskiego programu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Malo tego -- zrobiles import katalogu ze zdjeciami. W ktoryms momencie okazuje sie, ze musisz dorzucic do niego jeszcze kilka zdjec. Kazdy normalny program zobaczy nowe pliki bez zadnych zbednych dzialan. LR -- nie! Trzeba jeszcze raz zrobic import, zeby wtedy laskawie dojrzal, ze sa w tym katalogu nowe zdjecia. Szczescie, ze sam je raczy rozpoznac...
    Ależ tak! Wystarczy po lewej stronie kliknac PPM i dac Update.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Uwaga... Siadlem do obrobki pierwszego setu w LR 4. Po okolo 1,5 h jestem gdzies w polowie... W duecie ViewNX i NC NX -- mialbym juz koniec... Jak skoncze, to skrobne nieco na temat tego dziadowskiego programu.
    LR jest mało intuicyjny. Jeśli przebrnie się przez jego filozofię, potrafi być szybki jak kobra i cholernie przyspieszyć pracę. Na początku doprowadza natomiast do qrvii i rozpaczy.

Strona 24 z 129 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów