Close

Strona 21 z 129 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

rozumiem... ale pracuje sobie w UFRaw i GIMPie.
    Tam jest też tak, że nie mogę nic zrobić z RAWem.
    Z RAWa wywołuje plik; jpg, tiff itp, ale samego RAWa nie mogę zmienić.
    Tyle, że jak wywołuję to zapisuję zdjęcie w jakiejś lokalizacji i jest wszystko jasne.

Właśnie się bawię LR i po obrobieniu RAWa jak zapisać jpg i gdzie go znaleźć?
    To jest właśnie dziwne.
    Zawsze w programie jest "zapisz jako" a tu nie ma. I to mnie dziwi i delikatnie irytuje.
    Może gdzieś jest instrukcja w naszym języku jak działa LR i jak pracować?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    Właśnie się bawię LR i po obrobieniu RAWa jak zapisać jpg i gdzie go znaleźć?
    To jest właśnie dziwne.
    Zawsze w programie jest "zapisz jako" a tu nie ma. I to mnie dziwi i delikatnie irytuje.
    Może gdzieś jest instrukcja w naszym języku jak działa LR i jak pracować?
    Ctrl + Shift + E, lub File->Export. Zapisywanie gotowych plikow w LR zwie sie eksportem. Masz tam sporo ustawien, mozesz utworzyc eksportowe presety, jesli czesto "wywolujesz" pliki z danymi ustawieniami

Domyślnie

forma exportu w LR jest bardzo podobna do tej z C1 i dawnego rawshootera (był kiedys takie darmowy świetny program ale ADOBE go kupił i na jego podstawie zrobił płatną wersję LR )
    pliki które zaznaczysz exportujesz do np. jpga - zaznaczasz wybrane(dolne okno), potem prawy klawisz myszki - export, w oknie dialogowym podajesz gdzie, w jakiej wielkości, czy ostrzyć dla potrzeb papier np. błyszczacego, ztwierdzasz i idzisze na obiad. wracasz a we wskazanym przez ciebie folderze masz wywołane wszystkie pliki którym wczesniej nadałeś korekty i zaznaczyłeś do wywołania. Baardzo wygodne przy wielkiej ilości plików
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Bombelku, ale taka niedestrukcyjna obrobka, zachodzi przeciez w kazdym programie do obrobki RAW. Nawet NX, ktory zapisuje kroki obrobki NEFa inside, pozwala wrocic do stanu poczatkowego. Malo tego -- nie zmienia nic, co mialoby wplyw na oryginalne zdjecie, kiedy przyjdzie nam ochota obrabiac go dla odmiany np. w sofcie Adobe czy PhaseOne. I wydaje mi sie, ze to jest chyba dla wszystkich oczywiste, a siedemczwartych raczej tego nie mial na mysli.

Nie wiem czy miał, czy nie - starałem się powiedzieć, na czym polega podstawowa różnica pomiędzy programami typu PS (otworzyć, obrobić, zapisać, zamknąć, koniec) a programem LR.

I oczywiście zamiast LR można podstaawić dowolną wołarkę masową typu C1, NX czy coś takiego - ale to wątek o LR, więc się na nim skupiłem...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    rozumiem... ale pracuje sobie w UFRaw i GIMPie.
    Tam jest też tak, że nie mogę nic zrobić z RAWem.
    Z RAWa wywołuje plik; jpg, tiff itp, ale samego RAWa nie mogę zmienić.
    Tyle, że jak wywołuję to zapisuję zdjęcie w jakiejś lokalizacji i jest wszystko jasne.
    Ale w LR jeśli podczas obróbki zrobisz np 15 jakiś zmian zawsze masz podgląd co robiłeś i nie musisz się cofać do gołęgo Rawa tylko możesz zrobić kilka kroków w tył, poza tym zarządzanie ocenianie flagowanie ... Uwierz mi warto szgłębić temat kiedyś też byłem na nie do pracy w LR ale już ciężko mi się bez niego obejść.

Domyślnie

dzięki Panowie... walczę... może się przekonam.

Domyślnie

siedemczwartych, powiem pokrótce:

1. wczytujesz pliki do LRa (nieodzowne)
    2. Obrabiasz jak uważasz. Nic nei trzeba zapisywać, bo z każdym krokiem jest to już zapisane automatycznie
    3. Masz do dyspozycji Historię, gdzie możesz się cofać do dowolnych kroków, więc masz nieograniczone Undo
    4. Jak dojdziesz do wynikow, które Cię satysfakcjonują, po prostu wyłączasz program, obróbka jest już zapisana.
    5. Jak chcesz mieć zdjęcie, które wywołasz w labie, poślesz mailem, chcesz pokazać na forum czy chcesz jakoś inaczej wykorzystać - zaznaczasz daną klatkę i exportujesz (zamiast tego ulubionego przez Ciebie Save As)
    6. Jak wyeksportujesz, to masz wyeksportowany plik, zupełnie jakbyś gdzie indziej dał Save As.

I tyle.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta

2. Obrabiasz jak uważasz. Nic nei trzeba zapisywać, bo z każdym krokiem jest to już zapisane automatycznie
    3. Masz do dyspozycji Historię, gdzie możesz się cofać do dowolnych kroków, więc masz nieograniczone Undo
    4. Jak dojdziesz do wynikow, które Cię satysfakcjonują, po prostu wyłączasz program, obróbka jest już zapisana.
    5. Jak chcesz mieć zdjęcie, które wywołasz w labie, poślesz mailem, chcesz pokazać na forum czy chcesz jakoś inaczej wykorzystać - zaznaczasz daną klatkę i exportujesz (zamiast tego ulubionego przez Ciebie Save As)
    6. Jak wyeksportujesz, to masz wyeksportowany plik, zupełnie jakbyś gdzie indziej dał Save As.
    skumałem... jednak martwią mnie generowane śmieci.
    Tzn nie śmieci ale pliki związane właśnie z edytowaniem.
    Gdzieś się muszą magazynować... ja lubie mieć porządek na dyskach i wiedzieć co i gdzie.
    Czy można zrobic jeden folder i kazać tam LR wszystko zapisywać?
    Chociażby po to by zrobic kopię tego na innym fizycznym dysku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta

I tu jest czesciowo pies pogrzebany. Dlaczego nie mozna w nim (jak w kazdym innym programie) po prostu wskazac katalogu i z tegoz katalogu obrabiac zdjec? Rozumiem idee bibliotek/i (chociaz jej nie trawie), ale nawet jak chcesz obrobic 3 zdjecia, to musisz je zaimportowac. Malo tego -- zrobiles import katalogu ze zdjeciami. W ktoryms momencie okazuje sie, ze musisz dorzucic do niego jeszcze kilka zdjec. Kazdy normalny program zobaczy nowe pliki bez zadnych zbednych dzialan. LR -- nie! Trzeba jeszcze raz zrobic import, zeby wtedy laskawie dojrzal, ze sa w tym katalogu nowe zdjecia. Szczescie, ze sam je raczy rozpoznac...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

do Stiga - nie wiem, nei pytaj mnie. Widać tak było im albo lepiej, albo wygodniej zrobić. Ja w każdym razie nie uważam tego za wadę, bo pozwala mi to skatalogowac całą kolekcje zdjęć, więc i tak ją wciągam i tak bym ją wciągał...

Acha, i nie trzeba nowych plików doimportowywać. Wystarczy zrobić Synchronize folder - LR sam sobie je wczyta.

do 7/4

Tak, można to zrobić na parę sposobów. Wbrew pozorom, nei jest tych śmieci tak dużo (w dodatku można to co się pogenerowało usunąć w samym LRze, nei trzeba gonić po dyskach). Dla przykłądu programy MS - jak Word, Excell, IE czy tego typu produkują wielekroć więcej śmieciowych plików, a mimo to są uzywane...

Sam problem jak trzymać porządek z plikami LRa - jest tego od groma opisane na sieci, każdy user dopracowuje sobie to, co uważa za najwygodniejsze. Idzie to ogarnąć, jakby co, wierz mi, i nei potrzeba do tego doktoratu z windowsow.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 09-03-2012 o 17:47
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 21 z 129 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów