Close

Strona 17 z 129 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Albo taka cena bo teraz co rok będzie nowa wersja a update tylko z poprzedniej?

Zastanawiam się czy opcja z wydrukiem książki nie działa / powinna działać jako wtyczka, umożliwiając innym firmom podpięcia się pod Lr4?
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 08-03-2012 o 09:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No i co jak co, ale na pewno ACR dziala szybciej niz LR.
    Niestety muszę się zgodzić, szczególnie korekty lokalne...

PS: Demo (tak samo jak i beta Lr4) przy obróbce lokalnej (zmiana balansu bieli i ekspozycji) lubi się kaszanić, tj. nie odświeża właściwie obrazu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Niestety muszę się zgodzić, szczególnie korekty lokalne...

PS: Demo (tak samo jak i beta Lr4) przy obróbce lokalnej (zmiana balansu bieli i ekspozycji) lubi się kaszanić, tj. nie odświeża właściwie obrazu.
    stety natomiast, ze w lr masz to co robisz zapisane od razu w bazie i wszelkie zwiechy, brak pradu czy inne nie powodują iż musisz od nowa wracać do serii otworzonych RAWów. W ACR od czasu do czasu zaliczyłem taki przypadek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    stety natomiast, ze w lr masz to co robisz zapisane od razu w bazie i wszelkie zwiechy brak pradu czy inne nie powodują iż musisz od nowa wracać do serii otworzonych RAWów. W ACR od czasu do czasu zaliczyłem taki przypadek.
    ACR nigdy mi sie nie zawiesil, a mialem taki 2-letni okres, ze uzywalem go non-stop. Za to czytalem kilka razy o padnietej bazie LRa. Jakie sa tego skutki -- tego chyba nie trzeba tlumaczyc.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

no widzisz stig, a u mnie zaliczał- przy otwartych ok 30-tu rawach- zwiechę conajmniej raz w tygodniu. W LR może raz się zwiesił za kilka lat. Co do padniętej bazy: każde zlecenie u mnie to osobna baza, a i możesz sobie ustawić np cotygodniowy automatyczny backup i skutków nie ma. Nikogo natomiast nie mam zamiaru przekonywać do wyższości LR nad czymkolwiek bo mi to serdecznie powiewa. Wręcz przeciwnie: im mniej chętnych tym lepiej

Domyślnie

Też nei jestem agentem Adobe, więc nie piszę tego, żeby kogoś przekonywać, ale żeby być może pomoc, jeśli ktoś ma taki problem... Otóż jeśli się zaznaczy opcję, żeby LR automatycznie zapisywał zmiany do plików xml, to żaden pad bazy nie jest straszny. Co prawda używając Lra od wersji 1 nei zdarzył mi się żaden pad bazy, to jednak parę razy zmieniałem i system i komputery. I wtedy miałem uspokajającą świadomość, że backupujac same zdjęcia i odpowiadające im pliki xml mam wszystko* - niezależnie czy w trakcie przesiadki baza Lra przetrwa, czy nie...

Taka świadomość bywa bardzo kojąca.

-----------------------
    *wszystko poza dwoma rzeczami, które łatwo obejść: flagi i kopie wirtualne. W nowej wersji flagi mają już wejść do globalnych xml, nie jestem pewien co do kopii wirtualnych, ale jeśli ktoś sobie zrobi snapshota, to ma i to tym sposobem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Za to czytalem kilka razy o padnietej bazie LRa. Jakie sa tego skutki -- tego chyba nie trzeba tlumaczyc.
    Możesz zapisywać zmiany w plikach xmp a dla jpg bezpośrednio w metadanych pliku. Więc ta awaria jest jakoś do ogarnięcia.
    Dodatkowo nie musisz korzystać z katalogów LR tylko możesz operować na folderach które które są fizyczną strukturą katalogów na dysku. Oczywiście musisz to wcześniej zaimportować do bazy LR - tylko informacje o zdjęciach, same zdjecia mogą pozostać tam gdzie lubisz. Dodatkowo jak korzystasz z xmp to możesz sobie te rawy z dysku wczytywać do PS i on odczyta sobie wszystkie ustawienia ACR. Jak w Bridge.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

A ja jeszcze dodam że jak przekonwertujemy NEFa na DNG to nawet plików XMP nie ma bo dane są zapisywane bezpośrednio w zdjęciu i takiego RAWa (DNG) możemy wziąć na penie i zanieść gdziekolwiek gdzie jest LR (jakiakolwiek wersja od LR 1 do 4 z pewnymi ograniczeniami na lokalnej) i sobie otworzyć bądź edytować poustawiane już suwaczki.... fajne prawda?

Przydatne jeśli mamy grono znajomych z LR tzw kółeczko adoracji LRa lub uczymy się i ktoś np sprawdza po nas to czegoś my tam na suwakach nagmerali.

Domyślnie

Dokładnei to samo robię, tyle, ze nie z DNG, tylko z parą NEF + xml. Na wszelki wypadek wole trzymać nieedytowalnego (a zatem cięzkiego do popsucia) NEFa, a wszelkie zmiany i edycje mieć obok w pliku xml. Ale w sumie to jest chyba kwestia mentalności, a nie techniczna.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

PS dodam od siebie jako usera intensywnego LRa....
    Mam trochę niedosyt tą czwórką, dla mnie zbyt mało zmian w developie a za dużo bzdetów mi osobiście niepotrzebnych (blurb i ta mapa, która zresztą nie wiem czemu mi się cały czas niby wczytuje i jest offline, choć net jest....)

Ale..... UWAGA, może ktoś o tym nie wie!

Można się pozbyć niechcianych modułów w LR.
    Np wspomnianej zakładki BOOK i LOCATION jak i każdej innej WEB SLIDESHOW.... itp
    Wystarczy w folderze programu z głównego katalogu usunąć (lepiej przekopiować) odpowiedni plik o nazwie modułu, np. BOOK.LRMODULE
    Następnie odpalić LRa i cieszyć się może nawet ciut szybciej działającym programem bez zakładki BOOK
    Ciekawe???

Strona 17 z 129 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów