Close

Strona 16 z 129 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulek39 Zobacz posta
    [...] czy w LR4 wywoływarka jest skuteczniejsza? Lepsza? Oferuje więcej opcji itp?
    Jeśli szybkośc stanowi o skuteczności, to jest skuteczniejsza. Dla przykładu: masz zdjęcie, którego parametry (światla, cienie, zafarby, i tak dalej) chcesz zadać innemu zdjęciu/zdjęciom, zrobionym dwa lata albo dwie godziny temu wcześniej. W LRze to kwestia dwóch, trzech kliknięć. W samym ACRze tego sie nei zrobi, ale mając do dyspozycji jeszcze Bridge'a, już tak - choć jak dla mnie nie jest to droga ani szybka, ani wygodna, a zatem mniej skuteczna. Samo zadawanie różnych presetów też nie jest tak wygodne...

Ale jeśli całe wywoływanie dla Ciebie polega tylko na tym, że bierzesz NEFa, wywołujesz i zapominasz, a potem bierzesz drugiego, obrabiasz tego następnego, a potem znowu, i tak dalej - to nei odczujesz różnicy w wyjściowym jpgu, tifie, czy co tam sobie ustawisz jako efekt exportu.

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Ja zapytam o book, ma to w Polsce jakąś użyteczność? Można gdzieś zlecać druk książek wyeksportowanych do pdf albo jakoś przez Lr 4?
    Jeśli gdziekolwiek przyjmują pdfy, to możesz im to zlecić - coraz więcej drukarni to robi. Przy czym odkąd Blurb drukuje na Europę w Holandii, to akurat jest to opłacalna opcja. Zresztą nei chcę namawiać, żeby nei było, że jestem ich agentem.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 07-03-2012 o 19:34
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Jeśli gdziekolwiek przyjmują pdfy, to możesz im to zlecić - coraz więcej drukarni to robi. Przy czym odkąd Blurb drukuje na Europę w Holandii, to akurat jest to opłacalna opcja. Zresztą nei chcę namawiać, żeby nei było, że jestem ich agentem.
    Ooo, widzę że to jakiś konkrecik. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę podzielić się spostrzeżeniami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    Wlasnie wyszedl ACR 6.7 w wersji RC.

Dodali obsluge nowych aparatow i szkiel (tych samych co w LR4), ale nie ma zadnego info o innych zmianach.
    Bo to RC to tylko wsparcie dla zwolnionej Lr4:
    • Camera Raw 6.7 is required for full compatibility between Lightroom 4.0 and Photoshop CS5
    • Camera Raw 6.7 and DNG Converter 6.7 are the first Adobe products to support the raw files from the Canon EOS 5D Mk III. Lightroom 4.0 does not have support for the camera at this time.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=q0ZHt...ature=youtu.be

Ja bez lajtruma, to jak bez ręki. Bardzo ciekawie zapowiada się miejscowa korekcja wb, a także fotoszopowe krzywe dla różnych kanałów. Nie wydaje mi się żeby acr posiadał takie myki (poza tym interfejs jest tak nieprzyjemny, że aż głowa boli)
    aparat + kit www.korzewa.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notic Zobacz posta
    Nie wydaje mi się żeby acr posiadał takie myki
    6.7 RC nie, ale finalna -- dlaczego nie? Wczesniejsze wersje jakos specjalnie (jesli w ogole -- w kluczowych opcjach) nie odstawaly od LR. 6.7 skonczy zapewne na samym wsparciu dla nowego sprzetu, a pewnie dopiero 7.0 uzbroja w nowe ficzery.

Cytat Zamieszczone przez notic Zobacz posta
    (poza tym interfejs jest tak nieprzyjemny, że aż głowa boli)
    Jak dla kogo. Dla mnie jest calkowicie odwrotnie. Interface ACR jest o niebo bardziej przyjazny. Brak mu tych cholernych, rozwijanych paletek (wszystko na czytelnych zakladkach), opisy i suwaki wyrazniejsze, narzedzia normalnie na pasku (niby mozna sie skrotow nauczyc, ale nie wszystkich uzywa sie tak czesto, zeby caly czas pamietac pod jaka literka wystepuja). No i co najwazniejsze -- obrabia sie konkretne zdjecia w konkretnych katalogach, a nie jakies logiczne twory biblioteczne. Ja wiem, ze taka idea ma sporo zwolennikow, ale pracujac od lat na zasadzie; zdjecie to konkretny plik na dysku, nie dla wszystkich przestawienie sie na cos takiego jest wygodne czy wrecz w ogole mozliwe. W ACR po prostu otwierasz pliki, a nie jakies zabawy w import. No i co jak co, ale na pewno ACR dziala szybciej niz LR.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 08-03-2012 o 01:02
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    A ja mam takie pytanie. Czy w LR4 ma jakieś funkcje, których nie ma ACR? Coś dla których rzeczywiście warto używać LR, zamiast ACR...
    Mógłbym zainstalować triala i sam spawdzić, ale że nigdy nie używałem LR to pewnie nie szybko bym ogarnął co jest co.
    Albo zadam jeszcze inaczej pytanie - czy są osoby, które "przesiadły" się z ACR na LR? I z jakich powodów?
    Aktualnie camera raw LR 4 nie jest zgodny z camera raw PSa (nie da się otworzyć rawa z poziomu LRa poleceniem open in photoshop bezposrednio w PSie, najpierw camera raw LRa tworzy psd na dysku i ten psd jest otwierany przez PSa w przypadku zgodności modułów cała sprawa odbywa się "w locie" bez pliku psd) czyli odpowiadając na pytanie aktualnie LR ma funkcje których nie ma ACR (np korekta WB na pędzlu czy gradiencie i kilka innych), a nawet więcej sam proces wywołania jest inny niż ten w ACR (zmieniła się filozofia np. zniknęło brightness które LR3 działało tak sobie i tak naprawdę było kompletnie niepotrzebne, no może dla tych co "wywołują" jpegi lub tify częściowo obrobione w PSie - wiem brzmi dziwnie ale sądząc po pytaniach na forum takie "workfloły" się zdarzają), oczywiście firma dba o zgodność tych modułów i w następnej wersji PSa pewnikiem nastąpi wyrównanie.
    Czy warto używać LRa zamiast ACR jeśli wywołujesz niewiele rawów, jeśli zawsze używasz jednego wywołania do jednego rawa i nie interesują Cię funkcje katalogowania i moduły dodatkowe to wystarczy zaczekać na nową wersję PSa żeby mieć to samo.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

PS CS5 ma najnowszy ACR z 6 marca br. w wersji 6.7 RC1, natomiast LR4.1 ma ACR w wersji 7.

ACR 6.7 i 7, nie są wymienne, a siódemka będzie dopiero w PS CS6, czyli już za chwilę.

Jednym słowem trzeba jeszcze chwilkę zaczekać, do premiery CS6 i znów będzie pełna kompatybilność.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Wczoraj obrobiłem ponad 300 rawów w lr 4. Chodzi nieco wolniej niż 3, ale to pewnie wojna tego iż część z nich kopiowalem z obrobionych wcześniej właśnie w lr 3. Presety z 3 działają, jednak wówczas przełącza się na 3 ia to chwilę trwa. dziś może ruszę z nowym materiałem, to sie zwierzę. Usunęli ręczne suwaki od aberracji i nawet po przełączaniu sie na trójkowy develop jest tylko, zaznacz lub odznacz i automat robi. Presety czworkowe się już robią

Domyślnie

Jest ciut wolniej, to fakt. Może niedługo wyjdzie 4.0.1 i coś poprawią.
    Z tego, co pamiętam, któraś starsza wersja też miała problemy z wydajnością.

Kurde, niech Nikon robi CNXa w takim wydaniu.
    D200 plus graty...

Domyślnie

tak się zastanawiam, ze może taka cena bo w części kosztów Blurb partycypuje...?? moduł book jest w sumie jakby tylko dla nich bo mimo PDFa nie widzę możliwości swobodnego tworzenia swoich układów czy formatów...

Strona 16 z 129 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów