dzialaja obie rownolegle bez zadnego kombinowania.
Szukaj
dzialaja obie rownolegle bez zadnego kombinowania.
侍
Pewnie dlatego, że przy starym procesie w Develop w Tone suwaki działają od 0 do +100, a w nowym procesie (Lr4) suwaki działają od -100 do +100 na tej samej długości. Czyli dla działania są jakby dwa razy czulsze, tak to sobie tłumaczę.
Bo sama czułość nie uległa jakiejs zmienie (a przynajmniej nic o tym nigdzie nie piszą).
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
A ja mam takie pytanie. Czy w LR4 ma jakieś funkcje, których nie ma ACR? Coś dla których rzeczywiście warto używać LR, zamiast ACR...
Mógłbym zainstalować triala i sam spawdzić, ale że nigdy nie używałem LR to pewnie nie szybko bym ogarnął co jest co.
Albo zadam jeszcze inaczej pytanie - czy są osoby, które "przesiadły" się z ACR na LR? I z jakich powodów?
Powiedziałbym tak: ACR jest darmowym dodatkiem, LR był drogim osobnym programem (choć ostatnio staniał) - oto odpowiedź. Skądś to się bierze.
LR to nie tylko moduł wywoływania RAWow, a nawet gdyby, jest o niebo wygodniejszy od gołego ACRa, choć oczywiście enginy są te same. Ale kultura pracy w ACR i LR są obawiam się kompletnie różne (na korzysć LRa), a jeszcze dochodzą dodatkowe moduły, nie do przecenienia.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Wyszedł właśnie nowy ACR, stary oczywiście był zubożony porównując do LR4. Nie wiem jak nowy ACR, bo od dawna nie instaluję - ale wydaje się, że jeśli idzie o ilość suwaków, to jak zwykle będzie to dość wierne przełożenie jednego w drugi. Do tej pory zawsze tak było, że sama ilość funkcji była ta sama.
Ale myślę, że opisują u Adobego i to i to, mozna zrobić porównanie...
pozdrawiam bombelkowo
Czyli jeśli nie interesuje mnie katalogowanie zdjęć i inne duperele (dla niektórych ważne) to w kwestii wywoływarki NEF i odwzorowaniu barw nie ma żadnych różnic między ACR a LR3/4? Chodzi mi o to, że korzystam z ACR do wołania NEF i zastanawiam się, czy w LR4 wywoływarka jest skuteczniejsza? Lepsza? Oferuje więcej opcji itp?
FX User
Ja zapytam o book, ma to w Polsce jakąś użyteczność? Można gdzieś zlecać druk książek wyeksportowanych do pdf albo jakoś przez Lr 4?
Skontaktuj się z nami