Close

Strona 32 z 127 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1268

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    zrobiłem kilka imprez sportowych i przede wszystkim w takich powtarzalnych liczy się wyczucie w którym momencie nacisnąć spust by uchwycić kilka strzałów a nie od rozbiegu walić seriią na pałę bo tu rozumiem jest rozmowa o fotografach, którzy mają to robić zawodowo. Owszem jeśli mamy wysłać łebka, który nie ma pojęcia co robi więc musi mieć fps'y.
    z calym szacunkiem, ale to co piszesz to jest taki demagogiczny "farmazon" dla potrzeb internetowych wojenek

owszem, to wyrzucie kiedy wciskac spust jest bardzo wazne, ale roznica miedzy np. 6 a 8 fps w przypadku dwoch
    fotografow, ktorzy wiedza kiedy naciskac spust i wciskaja go w tym samym momencie, bedzie polegala na tym, ze ten z 8fps bedzie mial do wyboru kilka wiecej klatek ze sfotografowanej sekwencji (mniejsze odstepu miedzy poszczegolnymi fazami ruchu, akcji etc.), a ten pierwszy duzo dluzsze... a jak to czesto w tego typu fotografii
    bywa drobne niuanse przekladaja sie czasem, ze ciekawsze zdjecie

sam czesto i gesto fotografuje imprezy jakimi sa pokazy lotnicze i jest to dziedzina, ktora jest nie dosc ze dynamiczna to w pewnych aspektach malo przewidywalna ... i to roznymi sprzetami majacymi od 5 do 11 fps... i choc jednym i drugim sie da, to analizujac zdjecia widze pozniej odstepy w roznych sekwencjach miedzy 5 fps a np 7-8 fps... i sporo wieksza opcje wyboru ciekawszego momentu w jakiejstam sekwencji mam gdy fotografuje szybszym w tym zakresie aparatem

w kwestii ilosci fps wlasnie te 5 a 7 czy 6 a 8fps do duzo wieksza w praktyce roznica niz to wynika z samej cyfry... i w mojej fotografii tu jest spora roznica...
    sensowne minimum w tym co foce dla mnie to 7 fps
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 04-03-2012 o 14:29

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Rozmawiamy o budżetowym rozwiązaniu problemu, czyli o semipro..
    A co to jest semipro? Mam wrażenie, że to ktoś, komu raz na rok jest "potrzebne" body do sportu, bo potrzebuje sfotografować swojego dzieciaka na huśtawce (i do tego koniecznie musi mieć 8 k/sek), a innym razem potrzebuje 36 megapikseli, bo sobie pierdyknoł zachód słońca nad morzem i uważa, że do wydruku 70 na 100 potrzebuje tyle mpix.

Domyślnie

no ale jak kogos stac to w czym problem ludzie wieksze i drozsze zabawki sobie kupuja jako fanaberie... wiec aparat za 3,5k USD to jest pikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    A co to jest semipro? Mam wrażenie, że to ktoś, komu raz na rok jest "potrzebne" body do sportu, bo potrzebuje sfotografować swojego dzieciaka na huśtawce (i do tego koniecznie musi mieć 8 k/sek), a innym razem potrzebuje 36 megapikseli, bo sobie pierdyknoł zachód słońca nad morzem i uważa, że do wydruku 70 na 100 potrzebuje tyle mpix.
    To po co my w ogóle rozmawiamy o jakis tam D700, D800, 5D mk2,3 ? Od razu ustalmy, że to zabawki dla hobbystów. A mówiąc o parametrach mówmy tylko o D4 czy 1D X (lub o ich poprzednikach).
    To jednak watek o 5Dmk3, półka semipro, body za około 3 tys USD, EU, 10 tys zł, body zapasowe dla profi albo podstawowe dla wielu innych fotografów.
    Ba, takie D800E prezentuje się na razie jako najbardziej profesjonalne rozwiązanie małoobrazkowe dla fotografów studyjnych w ogóle i to biorąc pod uwagę wszystkich graczy na rynku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ba, takie D800E prezentuje się na razie jako najbardziej profesjonalne rozwiązanie małoobrazkowe dla fotografów studyjnych w ogóle i to biorąc pod uwagę wszystkich graczy na rynku.
    Eee... nie znasz się, albo nie miałeś jeszcze okazji poczytać fanboyów od Sigmy SD1
    Chociaż nie, piszesz o małym obrazki, a tamto to jeszcze crop na dodatek... :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Tak, mowimy o zawodowych fotografach W takim boksie, przy znajomosci zawodnikow (czyt. tego jacy sa szybcy i co moga wykombinowac) i dobrym wyczuciu czasem i 10fps to za malo zeby miec to co tygrysy lubia najbardziej (sprawdzone na wlasnej skorze podczas wspolpracy z fotografem HBO walacym 1dmkIII i IV).

Takiemu to nawet fpsy nie pomoga
    żeby skończyć ten OT: pewnie się niektórym narażę lecz dla mnie fotografia sportowa to jedna z prostszych dziedzin fotografii. Oczywiście są pojedyncze i piękne, są materiały wręcz genialne, lecz nie typowo dokumentalne. W klatkach do sportowych czasopism góruje przeciętność, często właśnie brak wyczucia i ktoś może powiedzieć brak fpsów. Dla mnie w "statycznej" reporterce nie ma znaczenia 6 czy 8 fps -używam sporadycznie, poza tym tak jak ktoś wyżej zaznaczył D 700 czy 5D nie są aparatami kierowanymi dla sportu.

sv
    Gość

Domyślnie

To po co my w ogóle rozmawiamy o jakis tam D700, D800, 5D mk2,3 ? Od razu ustalmy, że to zabawki dla hobbystów.
    Rozmawiamy, bo ktoś chciał koniecznie udowodnić, że d700 jest lepszy od 5d mk III, bo ma 2 k/s mniej niż d700. Ja nie odczuwam konieczności porównywania tych dwóch body, bo d700 mnie kompletnie nie interesuje, a wątek dotyczy 5d mk III. To nie ja jestem tutaj moderatorem odpowiedzialnym za zaśmiecanie wątku dywagacjami na temat pseudosportowej reporterki.

Domyślnie

4-6, 6-8, 8-10, 10-12 i 18-20fps zawsze dzieli tyle samo - 2FPS. 4-6 to róznica bardzo duża ale 18-20 praktycznie mało istotna. tak więc im wolniej, tym praktycznie i proporcjonalnie różnica 2fps jest różnicą istotniejszą.
    Ale nie tylko FPSy są istotne przy szybkich zdjęciach - równie istotny może być LAG migawki, czy szybkość śledzenia AF. W tym zestawiniu - CAM3500 z 8FPSami w d700 nie ma co zestawiać z 5d3. A jeśli to "prawie to samo" to równie dobrze można powiedzięć że miedzy 5d3 a d800 też nie ma jakiejkolwiek różnicy w szybkości.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

5D III będzie miał też nowe narzędzie do obróbki fotek, mowa o DPP:
    Cyfrowy optymalizator obiektywu – nowość w Digital Photo Professional v3.11
    EOS 5D Mark III jest sprzedawany z najbardziej zaawansowaną wersją Digital Photo Professional (DPP) – bezpłatnego oprogramowania, które zapewnia szybką i dokładną obróbkę zdjęć w formacie RAW. Nowością w wersji DPP v3.11 jest cyfrowy optymalizator obiektywu — rewolucyjne narzędzie, które radykalnie zwiększa rozdzielczość obrazu.
    Cyfrowy optymalizator obiektywu (Digital Lens Optimizer, DLO) precyzyjnie imituje działanie obiektywu — seria złożonych funkcji matematycznych odzwierciedla każdy etap podróży światła przez ścieżkę optyczną. Za pomocą tych informacji DLO może skorygować szereg typowych aberracji optycznych i zapobiec utracie rozdzielczości spowodowanej dolnoprzepustowym filtrem aparatu poprzez zastosowanie funkcji odwrotnej, która sprawia, że obraz bardziej przypomina ten, który postrzega oko. Zapewnia to wyjątkową szczegółowość zdjęć przy praktycznym rozmiarze pliku, zapewniając fotografom maksymalną jakość obrazu i większą elastyczność.
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    żeby skończyć ten OT: pewnie się niektórym narażę lecz dla mnie fotografia sportowa to jedna z prostszych dziedzin fotografii. Oczywiście są pojedyncze i piękne, są materiały wręcz genialne, lecz nie typowo dokumentalne. W klatkach do sportowych czasopism góruje przeciętność, często właśnie brak wyczucia i ktoś może powiedzieć brak fpsów.
    A co tu sie narazac, w koncu to Twoja opinia. Sport to tak rozlegla dziedzina, ze jeden temat moze byc latwiejszy niz drugi... albo jednemu fotografowi bedzie lezal bardziej boks, a drugiemu kolarstwo, niezaleznie od tego ile maja fpsow A co do przecietnosci to pewnie wina trzech spraw: ciecie kosztow (czyli zamiast zaplacic komus normalna stawke za normalne zdjecia to wola zaplacic 1gr 'studentowi' co nie ogarnia), czas zdania materialu (tu raczej gazety codzienne) i czerstwy fotoedytor

Co do tego cyfrowego optymalizatora smurfoteletransportera obrazu to skoro jest to tylko matematyka to nawet 300D powinien wrocic do lask

Strona 32 z 127 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów