Bokeh, dla niego głównie kupuje się obiektywy z zakresu portretowego, a w szczególności 50-ki. Ostrość w ogromie przypadków się spokojnie naprawia w obróbce.
Szukaj
Bokeh, dla niego głównie kupuje się obiektywy z zakresu portretowego, a w szczególności 50-ki. Ostrość w ogromie przypadków się spokojnie naprawia w obróbce.
Mówicie o sigmie 50/1.4?? Chyba coś zle zrozumiałem. Kolega ją ma i to najostrzejsze szkło jakie widziałem. Jak trafi z AFem to szczene tylko zbierać jak się da.
50/1.8G na pewno nie będzie złym wyborem. Co najwyżej niekiedy inne mogą okazać się odrobinę lepsze w kwestii bokeh czy ostrości, choć już raczej nie pracy AF. Moim zdaniem dobrze jest kupić 50/1.8G a różnicę w cenie między nim a dowolną wersją 1.4 przeznaczyć na jakieś inne szkiełko, np. 35/1.8g lub używaną 35/2.
x100s
Po raz kolejny podam ten link http://mansurovs.com/nikon-50mm-f1-8g-review bo jest idealnym odzwierciedleniem mojego własnego porównania.Będę nudny, ale z doświadczenia i porównania uważam, że jest to najlepszy kompromis (ostrość, AF i nienaganny bokeh) pomiędzy obecnymi 50tkami dostępnymi na rynku dla nikona. Ot tanie, fajne szkło.
No to miałeś pecha strasznego albo coś AF z puszką ci może źle działał. A gdzie tak niby przebierałeś te sztuki?? NA 1.4 z 5DmkII jest znacznie ostrzejsza od 50/1.4g i porównywalny jak moja 50/1.8G na 1.8 która jest ostra od pełnej dziury. Ale dobra ja się jużnie odzywam bo zaraz wmówisz mi że nie wiem co znaczy nawet słowo ostrość. Ogólnie to obrazek z tej Sigmy to jest coś świetnego, fajnie wyglądają zdjęcia pod światło, doby kontrast i bokeh, nie abberuje za mocno......aha no i ostrość zabija
![]()
Poszukałem trochę zdjęć z tej Sigmy w pełnej rozdzielczości na flickr. Na pełnej dziurze większość jest mocno mydlana. Widziałem może dwa zdjęcia, o których dałoby się powiedzieć, że były ostre. Co ciekawe z tego samego egzemplarza - a przynajmniej od tego samego autora - co inne słabe. Nie pamiętam korpusu jednak - chyba na APS-C. Tu bardziej widać gdy szkło jest słabe optycznie.
No ale odbiegamy od tematu.
Nikkor 50/1.8G to na pewno obiektyw godny polecenia.
jesli to zdjecie mialoby byc reklama jakosci optycznej tego szkla... to ja bym go nie kupil...
侍
Stara 1.8D była mydlana do 2.2 (moj egzemplarz ale i inne ktorymi sie bawilem) a nowa 1.8g która teraz posiadam jest ostra od pelnej dziury i ma duzo lepszy kontrast, oddanie kolorow (ze starej wychodzil bardziej plaski obraz, z nowej jest blizej do 3D, analogicznie jak 35/2.0D vs 35/1.8G)
Skontaktuj się z nami