Close

Strona 27 z 37 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 361

Wątek: Zakup analoga

Domyślnie

A ja proponuję sprobować po kolei wszystkiego i samemu wybrać to co ci będzie leżało.

Ja np. nie polacałbym najtanszych filmów, a z drugiej strony wielu sobie je chwali. Więc moze i tobie by do gustu przypadły, a gdybyś mnie posłuchał to byś ich nie sprawdził
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    A ja proponuję sprobować po kolei wszystkiego i samemu wybrać to co ci będzie leżało.
    I to jest najlepszy pomysł.
    Drugi, moim zdaniem niezły, to własny koreks i wyciemniona łazienka. Na początek FP4 lub HP5, D-76/ID-11, ocet, Fomafix, Ludwik i do dzieła
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sorevell Zobacz posta
    I to jest najlepszy pomysł.
    Drugi, moim zdaniem niezły, to własny koreks i wyciemniona łazienka. Na początek FP4 lub HP5, D-76/ID-11, ocet, Fomafix, Ludwik i do dzieła
    To potem, na początek chce porobić zdjęć i zobaczyć co i jak. Myślałem, że C-41 będzie najlepszy na początek ze względu na możliwość wywołania i przeskanowania w labie.

Na chemię przyjdzie czas, ale jeszcze nie teraz :]

Jak mnie zrazicie, to Was obciążę zakupem analoga :P
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Domyślnie

No i dobrze myślisz. Ale jeśli chcesz robić B/W na materiałach srebrowych, to raczej robota do domu. Można zlecać, ale jest dosyć drogo, a poza tym - jak to w labie...
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

No i dobrze myślisz. Ale jeśli chcesz robić B/W na materiałach srebrowych, to raczej robota do domu. Można zlecać, ale jest dosyć drogo, a poza tym - jak to w labie...
    OK, więc wyjaśnijcie mi w 3 zdaniach jakie są rodzaje klisz i procesy wywołania, które do czego i co oferują

Więm, że C-41 najpopularniejszy głównie kolorowy proces, ale jak zrozumieałem są też B/W (niszowe)
    C-6 to chyba slajd?

A srebrowe to jakie??

Domyślnie

Z tych najpopularniejszych:
    C-41 - proces gorący - generalnie negatywy kolorowe; są też bw przeznaczone do C-41
    E-6 - proces pozytywowy, czyli slajdy;
    zimny proces - do negatywów srebrowych (bw)

Więcej, ale po angielskiemu TU.
    Ostatnio edytowane przez sorevell ; 03-02-2012 o 15:15
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fraglesso Zobacz posta
    OK, więc wyjaśnijcie mi w 3 zdaniach jakie są rodzaje klisz i procesy wywołania, które do czego i co oferują
    Filmy w czerni i bieli do procesu zimnego. Wołasz sam w koreksie, co zapewnia pełną kontrolę nad efektem ostatecznym. Negatywy i pozytywy.

Filmy kolorowe, negatywowe do procesu C-41. Proces został opracowany żeby zestandaryzować wywoływanie filmów kolorowych, żeby każdy lab wołał tak samo. Można w tym procesie wołać też filmy samodzielnie.
    Istnieją też klisze w czerni i bieli do tego procesu, ale jest ich zaledwie kilka.

Filmy kolorowe, pozytywowe do procesu E-6. Po zaramkowaniu otrzymujesz slajdy. Diapozytyw ze względu na najmniejszą rozpiętość tonalną najmniej wybacza błędy naświetlania z drugiej strony oferuje najbardziej powtarzalny efekt. Materiał profesjonalistów ery przedcyfrowej.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Z tych najpopularniejszych:
    C-41 - proces gorący - generalnie negatywy kolorowe; są też bw przeznaczone do C-41
    E-6 - proces pozytywowy, czyli slajdy;
    zimny proces - do negatywów srebrowych (bw)
    OK, ok... już mi lepiej. Z tego co rozumiem to C-41 na początek bez własnej chemii i skanera będzie OK.
    E-6 - padło stwierdzenie, że tylko jak nie będę skanował... ale dlaczego?

zimny proces - czyli sam mogę wywoływać w koreksie i najlepiej samemu skanować.

To jeszcze dodatkowe pytania:
    - zimnego procesu nie wywoła mi żaden lab?
    - negatywy srebrowe dają mniejsze ziarno przy większych wartościach ISO niż C-41?
    - klisze do srebrowe są dużo droższe?
    - czy C-41 jest mniej wrażliwy na błędy naświetlania niż B/W srebrowe? Bo na pewno mniej niż C-6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fraglesso Zobacz posta
    E-6 - padło stwierdzenie, że tylko jak nie będę skanował... ale dlaczego?
    Cięzko się je skanuje, ale też bym tak nie dramatyzował, mozna zeskanować. Nie bedzie to co z rzutnika ale będzie. Ponizej sampelek z Velvii i E100G:

Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Cięzko się je skanuje, ale też bym tak nie dramatyzował, mozna zeskanować. Nie bedzie to co z rzutnika ale będzie. Ponizej sampelek z Velvii i E100G:
    A czego tym fotkom brakuje? Bo rozumiem, że to własnie E-6.

Strona 27 z 37 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów