Szukaj
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
uhm... ja 6 godzin stałem, aby to złożyć, a nie aby to otrzymać, ale fakt otrzymałem pepiery dużo szybciej niż Ty (po ok. tygodniu) - ot polska rzeczywistość urzędnicza - jak to mówią kraj dla emerytów - wszytko co chcesz załatwić to soisz w urzędach w godzinach 7-16, bo nikt nie wpadł na pomysł aby można to było np. wysyłać (chociaż przepraszam - PIT można już wysłać pocztą)
szkoda, że to już nie to samo forum...
Potwierdzam wiadomość, że nie płaci się teraz za wpisy dodatkowych kodów PKD. Ale na prawdę warto od razu wpisać na zapas coś co może się przydać w przyszłości. U mnie w urzędzie na początku stycznia kolejka była, że ho ho.
Bo w grudniu kończyło się rozdawanie dotacji z 2011Wysyp jak co roku
![]()
Polecam spojrzenie na CEIDG oraz ePUAP. Pozwala zaoszczędzić trochę czasu na łażenie po urzędach.
Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|
Nic nie płaciłem i to chyba już w 2010. Ostatnio dopisywałem coś do listy w zeszłym miesiącu. Bez opłat.
Może faktycznie to gmina decyduje o danych opłatach? Nie wiem.
A mi GUS sam przysłał info o nowym-starym numerze REGON po chyba kilku dniach od momentu dopisania zmiany, dodania kilku numerów PKD.
Urząd gminy wysyła info do GUS i US. Widac u nas idzie to bardzo sprawnie. Dziwne![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-01-2012 o 15:34
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Z tego co wiem, to powinna już być możliwość złożenia wniosku, jak i dopisania kodów, przez internet. Wtedy z urzędu dzwonią do Ciebie, że masz przyjść w danym terminie podpisać i odbierasz wszystko. Bez stania w kolejkach.
Jedyny problem pojawia się wtedy, jeśli wpiszemy jakiś kod PKD, do wykonywania której działalności jest potrzebne osobne pozwolenie (np. koncesja na sprzedaż alkoholu, licencja na transport itp.). Wtedy niekiedy trzeba pokazać takie pozwolenie (zależy na jakiego urzędasa się trafi).
No i jeszcze kody PKD nie z 2007 tylko 2010 (chyba) trzeba brać pod uwagę.
Na Radzie Gminy czy też Miasta ustala się takie rzeczy, czy zmiany są płatne lub nie. Odgórnie jest tylko napisane, że Gmina/Miasto może pobrać opłatę do ...zł a czy to zrobią to już od nich zależy.
Ja jak zakładałem firmę to w jednym dniu miałem zrobiony wpis do ewidencji, dostałem regon do łapki i po 4h miałem wszystko załatwione, ale to od wioski zależy jaki mają ruch![]()
opis w fazie przygotowań ...
Skontaktuj się z nami