Szukaj
Sęk w tym że takie Delle dość często sprzedawane są poniżej ich pierwotnej (deklarowanej przez producenta) wartości. Mac Pro już niekoniecznie, przynajmniej ja nie umiem znaleźć takiej okazji.
Myślę że gdyby na te Delle był bardzo duży popyt to cena nie leciałaby tak nisko.
To ja naprawdę nie rozumiem. Raz piszesz, że można jednak kupić DELL'a, który jest drogi taniej, a później, że są drogie. Jeszcze dodatkowo, że są mniej warte. Zdecyduj się i odp. na moje pytanie, które zadałem w poprzednim poście. Czy ten DELL, który kosztuje podobnie co MAC, ale mogę go kupić te 30-40% taniej jest w końcu tańszy, bo jest dużo gorszy i o klasę niżej, czy nie jest tak tani, że mogę dostać ten upust?Zamieszczone przez Sendilkelm
I może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego APPLE będzie dla mnie lepszy, skoro komputery APPLE'a z systemem MAC OS są generalnie lepsze?
Sęk w tym że moja argumentacja Ci nic nie da. Skoro po prawie 20 latach z Windowsem (ostatni na jakim siedziałem to rok z Windows 7) przesiadłem się na Maca to znaczy że mam jakiś wyraźny powód. Na OS X pracuje mi się dużo wygodniej i wydajniej i wcale nie chodzi o to ile mi daną rzecz liczy jeden czy drugi komputer. Dla mnie oba te systemy są na tym samym poziomie, tyle że to co dla jednego jest podłogą dla drugiego jest sufitem. Nie chce mi się już skakać koło kompa a w OS X "na dzień dobry" mam to co w Windowsie wymaga troszkę więcej zachodu. Proszę tego nie brać do siebie, kiedyś też mi się chciało...
No właśnie, ale problem w tym, że są osoby, które twierdzą, że MAC + OS X jest lepszy i koniec. Zauważ, że większość osób stojących po drugiej stronie nie twierdzy, że Windows jest lepszy i koniec. Tyko właśnie traktuje oba systemy i komputery jako narzędzie dla kogoś tam lepsze, a dla kogoś tam gorsze. Jeśli Ty twierdzisz, że dla Ciebie jest lepszy OS X, to ok. Zauważ, że konflikt powstaje w momencie gdy jedna strona twierdzi, że jeden system jest bezwzględnie lepszy od drugiego i co więcej pisze na forum, że to jest FAKTSkoro nie Ty, to może ktoś inny w takim razie wyjaśni mi dlaczego APPLE + OS X będzie dla mnie lepszym wyborem niż Windows
![]()
Prosze bardzo, drogie Makowki: poszperalem troche i znalazlem rachunek za mojego DELLa Precision T7400. Dla nieuswiadomionych, ten model DELLa jest BEZPOSREDNIM odpowiednikiem Maka Pro, uzywajacym dokladnie tych samych komponentow jak HDD, RAM, Procesory i napedy, zrobionego na tej samej referencyjnej plycie Intela produkowanej przez tego samego producenta Foxcona. Na korzysc DELLa przemawiaja:
- obsluga dyskow SAS za pomoca wbudowanego kontrolera SAS/RAID ktorego Mac Pro nie posiada
- 3 lata gwarancji z dojazdem do klienta nastepnego dnia roboczego
- duzy wybor PROFESJONALNYCH kart wideo ATI Fire i NVidia Quadro niedostepnych u Apple
- certyfikat ISV i co za tym idzie DARMOWE wsparcie techniczne DELLa dla programow ktore sa certyfikowane, takich jak pakiety Adobe czy CAD/CAM
Plusem dla Apple jest ladniejszy wyglad, obydwa sa tak samo solidnie zrobione.
Moj DELL z szybkim czterordzeniowym procesorem (chyba drugi model od gory wtedy), 8GB pamieci, 500GB HDD i zwykla Nvidia Quadro kosztowal $1,158.49. Nie pamietalem juz tego, ale rachunek mi przypomnial ze faktycznie komputer pszyszedl prosto od DELLa. Czyli dystrybutor byl nikim wiecej jak posrednikiem w sprzedazy ktory zapewne mial podpisana umowe z DELLem zobowiazujaca go do duzej ilosci zakupionych maszyn rocznie pod grozba kar finansowych, czyli standardowa umowa dystrybucyjna w US.
Dzis najprostrzy Mac Pro o podobnych parametrach (wiekszy dysk, lepsza karta graficzna/mysz/klawiatura ale najprostrzy mozliwy procesor):
One 2.8GHz Quad-Core Intel Xeon “Nehalem”
8GB (4x2GB)
1TB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s hard drive
ATI Radeon HD 5770 1GB
One 18x SuperDrive
Apple Magic Mouse
Apple Keyboard with Numeric Keypad (English) & User's
kosztuje $3100 (wtedy Mac Pro o takich parametrach jak moj DELL kosztowal okolo $2500 czyli byl ponad 2x drozszy).
Tak wiec moim skromnym zdaniem REALNA wartosc tego komputera to $1200 bo nie sadze zeby sprzedawali go ponizej ceny. Przyjmijmy ze ten ladniejszy wyglad Apple kosztuje te dodatkowe 20% w procesach inzynieryjnych i produkcyjnych (produkcja obydwu odbywa sie w fabrykach Foxconna), wiec daj my na to ze Mac Pro o tych samych parametrach jest wart $1400 mimo ze oferuje o wiele slabsza gwarancje. Pozostale $1100 to zysk firmy. Hm, moze dla tego wlasnie Apple oglasza ciagle rekordowe zyskiAle nie lamcie sie, dzieki Wam firma Apple ma sie naprawde dobrze wiec nie ida te pieniazki przeplacone na marne
![]()
Wiem wiem, zacofani powiedza ze to klamstwo i nieuczciwosc, ze jak mozna na stronie pokazac $2000 a sprzedac za $1200. Moje drogie dzieci, jesli rodzice nie wytlumaczyli jak swiat dziala to ja powiem ze najlepiej maja Ci co sa obrotni, dbaja o wlasne interesy i aktywnie uczestnicza w rynku szukajac najlepszych dla siebie okazji. Cos jak Steve Jobs majacy miliardy dolarow a Wy juz nie
Rachunki:
Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 16-11-2011 o 16:28
Jest Mac Pro i Dell i inne pewnie komputery żeby człowiek rozumny miał wybór na jakim komputerze i systemie chce pracować (czy zapłaci mniej czy więcej sprawa indywidualna) choć tylko na jednym z nich mogą być zainstalowane 2 systemy (zgodnie z prawem) - win i os x![]()
Ostatnio edytowane przez MrQba ; 16-11-2011 o 16:31
Skontaktuj się z nami