Close

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 141

Domyślnie

Mam bardzo dobry wzrok.
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

Nie wiem czy okulista coś pomoże, ta ze zdjęcia jeszcze w miarę spoko jest, ale bywają takie, że wyjeżdżasz sobie w środku lasu z za zakrętu a tu w gały dostajesz wielgachną świecącą dziko strzałą... Czasem jeszcze z minutę widać tą strzałę przed oczami, na takie olśnienia to tylko okulary polaryzacyjne pomagają ale w nocy nawet żółte rozjaśniające nie są wystarczające czasem (używam, często w nocy jeżdżę).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    Tak, oślepia gdy jest ciemno. Mimo, że zwalniam, to nie widzę czy ktoś chce przejść/przechodzi.
    Po pierwsze, zwalniasz. I to jest OK.
    Po drugie, musisz sobie wyrobić nawyk niepatrzenia bezpośrednio na silne źródło światła, np. kiedy mijasz się z innym pojazdem nie oceniaj odległości patrząc w jego lampy, albo gdy razi Cię wspomniany znak patrz na niego "kątem oka".

Takie zjawisko (chwilowe oślepienie) jest równie niebezpieczne ja np. wyjazd w słoneczny dzień z tunelu.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorian Zobacz posta
    Co daje średnią niemal 80km/h. Wybacz, nie uwierzę, że jadąc przepisowo, zwalniając we wszystkich miejscowościach do 50 lub czasem i 40km/h dojechałeś w takim czasie.
    Nie wspominając o tym, że jak sam mówisz, zrobiłeś też tą trasę w niecałe 2 godziny.
    Tak daje to średnią dość wysoką, sam byłem zaskoczony że tak szybko dojechałem. na trasie jest kilka miejsc gdzie wolno jechać więcej niż 90km/h, w miejsowościach jechałem ~60km/h (była noc, więc przepisowo), poza 90~100 km/h, na drogach ekspresowych 120km/h.

Jechałem w nocy, nie śpieszyłem się w ogóle, wyjechałem o 2 w nocy, byłem o 4.20, miałem być na 6 rano. Ruchu nie było praktycznie wcale, nikt mnie nie blokował, nie stawałem na światłach bo po prostu były wyłączone.

w takich warunkach jadąc z prędkościami takimi jak te przy których jechałem tą trasę w 2h, to myślę że zrobił bym tą trasę w 1h 30 minut, tylko że wtedy wyjechałem w południe a dojechałem o 14 więc ruch był dość spory (było to w środku tygodnia).
    D80 + MB-D80 + T17-50 + T70-210 + SB-800 + GoldPhoto
    www.forumrowerowe.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    Mam bardzo dobry wzrok.
    Jedną z wad wzroku jest brak natychmiastowego zwężania źrenic w czasie widzenia w mroku, pod wpływem jasnego światła. W efekcie takie światło powoduje powidoki, lśnienia i oślepienia.
    To że widzisz ostro, rozróżniasz barwy, itp, nie oznacza, że nie masz kłopotów ze wzrokiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawskip Zobacz posta
    poza 90~100 km/h
    Czyli jechałeś zgodnie z przepisami, czy nie ?
    NIKON Coolpix S510

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Jedną z wad wzroku jest brak natychmiastowego zwężania źrenic w czasie widzenia w mroku, pod wpływem jasnego światła. W efekcie takie światło powoduje powidoki, lśnienia i oślepienia.
    To że widzisz ostro, rozróżniasz barwy, itp, nie oznacza, że nie masz kłopotów ze wzrokiem.
    To miałem na myśli. Jeżeli ze wzrokiem wszystko jest w porządku, to taka strzałka nie powinna powodowac oślepienia. Są przecież dużo jaśniejsze pomarańczowe sygnalizatory alarmowe, które ustawia się w sytuacji zagrożenia - co wtedy, przestaniesz zupełnie widziec drogę?
    Światło takiej strzałki wywołuje pewien dyskomfort, jednak nie oślepia tak, żeby tracic widocznośc.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

człowieku, nie patrzałem przez 100% czasu na licznik, nie mam w aucie tempomatu, jechałem spokojnie więc daruj sobie takie gadki, bo to naprawdę nie robi wielkiej różnicy.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-11-2011 o 00:14 Powód: pia. ("na prawdę")
    D80 + MB-D80 + T17-50 + T70-210 + SB-800 + GoldPhoto
    www.forumrowerowe.org

Domyślnie

Nie napisałam, że zupełnie nic nie widzę. I faktycznie problem dotyczy bardziej jaskrawych znaków (taką strzałkę znalazłam w google), i to tylko, gdy jest ciemno. To też kwestia tego kiedy się jedzie. Zmęczony wzrok jest wrażliwszy na jakiekolwiek światło.

A co do wzroku, to mam w rodzinie okulistę i kontrolę raz na pół roku. Póki co według badań jest ok.
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

Slawskip niepotrzebnie się irytujesz.
    W tym przypadku sprawa jest zero jedynkowa. Albo dozwolonych prędkości nie przekraczasz, albo przekraczasz. I nie ma w tym przypadku znaczenia o ile przekroczyłeś. Można jechać wolniej, ale nie szybciej.
    Pisze to dlatego, że teksty typu "ja prędkości nie przekraczam" bawią mnie niezmiernie, a "świętoszki" budzą lekką konsternację.

Jeżdżąc po mieście zachowanie odpowiedniej prędkości nie jest większym problemem. Jednak już poza miastem (piszę tu o takich "klasycznych" polskich drogach) to bywa ciężko. Kilkukrotnie jeździłem całkowicie zgodnie z przepisami. Uważam to za dość niebezpieczne. Próby nieustannego kontrolowania prędkościomierza, kilkukrotnie sprowadzały mnie w pobliże rowu na poboczu, bądź pod koła jadących z naprzeciwka (mimo że coraz więcej jest wyremontowanych dróg, to wciąż na wielu trzeba mocno kontrolować kierunek jazdy) Jadąc 90 km/h i zwalniając do np. 40 ciężko jest prawidłowo "wycelować" i później utrzymać taką prędkość bez nieustannego gapienia się na zegary. Szczególnie, że co parę kilometrów (albo nawet częściej) następuje zmiana prędkości. Alternatywą jest zachowywanie bezpiecznej różnicy prędkości, czyli coś około 10 - 15 km/h mniej niż pokazują znaki. Czyli pozostaje niemiłosierne wleczenie się
    Chciałbym zobaczyć takiego "świętoszka" jadącego 30 km/h przez kilka kilometrów po drodze z nowym asfaltem i pasami, bo robotnicy jeszcze nie ściągnęli oznakowania, a tak powinien jechać ktoś kto o sobie mówi "nie przekraczam prędkości"
    Ostatnio edytowane przez Le Sir ; 03-11-2011 o 23:55
    NIKON Coolpix S510

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów