Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: dziwny refleks

Domyślnie

A te samochody to o czym maja świadczyć? Chcesz nam pokazać malego fiata czy porsche? I to zdjęcie lusterka.... Nie bardzo wiem o co Ci chodzi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    To tak zwane miejskie legendy...
    Chronienie przedniej soczewki to raczej nie miejska legenda, natomiast, to:
    […] jakbyś wchodził na Mount Blanc, ale w domu?
    … już tak.

W czasach fotografii cyfrowej jedyną funkcją UV-ki jest właśnie ochrona.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    W czasach fotografii cyfrowej jedyną funkcją UV-ki jest właśnie ochrona.
    Do ochrony przedniej soczewki używam dekielka. Sprawdza się wyśmienicie.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Do ochrony przedniej soczewki używam dekielka. Sprawdza się wyśmienicie.
    Próbowałem ale miałem same niedoświetlone kadry.
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    Próbowałem ale miałem same niedoświetlone kadry.
    A widzisz, wszystko przez to, że chronić należy obiektyw podczas transportu, a nie pracy. No chyba, że użytkownik obiektywu jest na tyle niefrasobliwym, że obiektyw trzeba chronić przed nim samym - wtedy faktycznie, jakieś dodatkowe szkiełka są przydatne...

Domyślnie

A widzisz, wszystko przez to, że chronić należy obiektyw podczas transportu, a nie pracy. No chyba, że użytkownik obiektywu jest na tyle niefrasobliwym, że obiektyw trzeba chronić przed nim samym - wtedy faktycznie, jakieś dodatkowe szkiełka są przydatne...
    Bo fotografowanie odbywa się zawsze w sterylnych warunkach, gdzie nic i nikt poza samym fotografującym nie może upaćkać (czy nawet zniszczyć, w najgorszym przypadku) przedniej soczewki. Bardzo wąski tok myślenia.

Fotografia nie sprowadza się do użytkowania aparatu w studio. Jest jeszcze różnej maści reporterka, gdzie aparat jest narażony non-stop (albo ktoś obleje, albo włoży paluchy w obiektyw…); fotografia przyrodnicza i szlajanie się po lasach, torfowiskach (a to jakiś badyl może zahaczyć o obiektyw, a to możemy go zachlapać wodą/błotem itp. itd.); sportowa -- rajdy samochodowe, kolarstwo górskie itp. (błoto, kamienie, kurz); nadmorski pejzaż -- już raz czyściłem filtr upstrzony plamkami wody morskiej, a właściwie nieomal pokryty jednolitą powierzchnią słonego nalotu -- nie chciałbym tego robić bezpośrednio na soczewce. I na koniec chciałoby się taki obiektyw sprzedać z dopiskiem „Był używany od nowości z filtrem!” i wziąć za to odpowiednio większą kasiorkę.

To tak ad hoc, kilka przykładów, które przychodzą mi do głowy w tej chwili. Pewnie każdy miał inne przygody z fotografią i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami w tej materii.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 28-10-2011 o 11:58
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Bo fotografowanie odbywa się zawsze w sterylnych warunkach, gdzie nic i nikt poza samym fotografującym nie może upaćkać (czy nawet zniszczyć, w najgorszym przypadku) przedniej soczewki. Bardzo wąski tok myślenia.
    Ja bym powiedział, że wąskim tokiem myślenia jest panika gdy się obiektyw upaćka.
    Fotografia nie sprowadza się do użytkowania aparatu w studio. Jest jeszcze różnej maści reporterka, gdzie aparat jest narażony non-stop (albo ktoś obleje, albo włoży paluchy w obiektyw…)
    Niestety filtr UV nie uchroni przed deszczem jak mamy nieuszczelniony obiektyw. Tak samo jak nie uchroni przed burzą piaskową...
    nie chciałbym tego robić bezpośrednio na soczewce.
    A co Cię powstrzymuje?
    I na koniec chciałoby się taki obiektyw sprzedać z dopiskiem „Był używany od nowości z filtrem!” i wziąć za to odpowiednio większą kasiorkę.
    I po tych wszystkich przykładach, które podałeś uważasz, że filtr UV jest remedium na wszystkie przeciwności losu? Czy błoto pada tylko na soczewkę? Nie miałeś przypadkiem sytuacji zatarcia pierścieni? Czy sól morska osadza się TYLKO na przedniej soczewce?

Domyślnie

a szybę dobrze umyłeś?
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Ja bym powiedział, że wąskim tokiem myślenia jest panika gdy się obiektyw upaćka.
    Nie mam pojęcia skąd Ty wziąłeś panikę w tym wszystkim. Zwykły pragmatyzm.

Niestety filtr UV nie uchroni przed deszczem jak mamy nieuszczelniony obiektyw. Tak samo jak nie uchroni przed burzą piaskową...
    A kto pisze, że ma chronić przed ulewą czy burzą piaskową? Nie przypominam sobie. To jest całkiem inna historia. Fotografowałeś kiedyś kolarstwo górskie? Zdarzyło Ci się, że odprysnął kamyczek i palnął prosto w przednią soczewkę?

A co Cię powstrzymuje?
    Sól jest raczej substancją żrącą, więc podejrzewam, że na powłoki nie działa zbyt dobrze. Podobnie jak częste ich czyszczenie. W każdym razie ja wolę czyścić sporadycznie.

I po tych wszystkich przykładach, które podałeś uważasz, że filtr UV jest remedium na wszystkie przeciwności losu?
    Pewnie, że nie, ale zawsze są sytuacje w których pomoże.

Nie mam zamiaru na siłę czegokolwiek udowadniać, napisałem do czego może się przydać UV-ka, każdy sobie oceni czy fotografuje w takich warunkach i czy jest mu potrzebna do szczęścia, czy też nie. Jedni zakładają, inni nie… kwestia gustu, dbania o sprzęt itd. itp.

Wystarczy tego OT.
    Najzieleńszy z zielonych

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów