Close

Strona 206 z 371 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 051 do 2 060 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to na symbiana dawien dawno powstał program antywirusowy. Było to w czasach, kiedy nie było ani jednego wirusa na ten system . Na Makach nikt nie twierdzi, że wirusów nie ma, tylko że nie stanowią problemu co już kilka razy było podkreślane.
    W sumie racja - na winde też nie stanowią problemu tylko jakiś antyvir albo coś podobnego
    Pozdrawiam
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    OK a załóżmy że nie ma wirusów, Internetu, itp.

Dwie identyczne konfiguracje.

1. Który Lightroom 3 szybciej poradzi sobie z identyczną operacją lub sekwencją na identycznej ilości, np. 1000 zdjęć? Są na ten temat jakieś aktualne dane? Jakiego rzędu to różnice?

2. Photoshop CS4/5, praca z tabletem, retusz, OpenGL itd.? Gdzie będzie szybciej?
    Witam
    1.jakiś czas temu (ze 3-4 miesiące) czytałem chyba na dpreviev.com że różnica jest ale niewielka. Ktoś starał się przekonać gostka że winda lepiej coś tam obsługuje i na pc szybciej to (LR3) działa ale hmm wydaje mi się że nie powinno być różnicy. Być może niedługo sam się pobawię ale nie mam obecnie dwóch podobnych konfiguracji lapka i MBP...
    Pozdrawiam
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

1. Który Lightroom 3 szybciej poradzi sobie z identyczną operacją lub sekwencją na identycznej ilości, np. 1000 zdjęć? Są na ten temat jakieś aktualne dane? Jakiego rzędu to różnice?

2. Photoshop CS4/5, praca z tabletem, retusz, OpenGL itd.? Gdzie będzie szybciej?
    W takim wypadku roznice beda minimalne. Z tym ze musisz pamietac ze Apple bedzie kosztowal o wiele wiecej, wiec takie porownanie jest bardzo niewlasciwe.

Bardziej wlasciwym porownaniem jest ilosc wydanych pieniedzy, koszt. Czemu ? Bo zrobienie czegokolwiek lepiej kosztuje, czy to samochod, czy telewizor, czy mlynek do kawy. Nie fair by chyba bylo porownywac BMW z Oplem, np., i drozsze powinno byc lepsze od tanszego teoretycznie. Koszt zakupu powinien byc pierwszym i najwazniejszym kryterium w takim porownaniu.

Wiec powiem na moim przykladzie:

DELL Precision 690
    2 x Xeon 5160 3GHz
    8GB RAM
    2 x 36GB SAS w RAID0 systemowe
    Win7 64bit
    DELL 24" monitor

CENA: $2100

Apple iMac 24"
    C2D 2.8Ghz
    4GB RAM
    320GB HDD
    OSX 10.6 jesli dobrze pamietam

CENA: $2100

Import i preview kilkudziesieciu zdjec od 60MB do 450MB do Lightrooma 2 - DELL byl ze stoperem niemalze TRZY RAZY SZYBSZY

Przy tych samych pieniadzach Apple zawsze dostanie w tylek we wszystkim - pytanie jak bardzo zalezy od tego czy kupisz stacje robocza czy zlozysz PC sam. Przy stacji roboczej PC bedzie znacznie szybszy, przy skladaku bedzie ogromnie szybszy.

Za 15 000, czyli cene sredniego modelu Mac Pro masz o wiele bardziej wypasiona stacje robocza lub nic innego, bo nie wyobrazam sobie nawet co trzeba by bylo wlozyc do skladaka aby kosztowal 15 000
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 02-10-2011 o 23:27

Domyślnie

No to ja się wypowiem, bo mam windowsa i osx na tym samym configu. Nie wiem jak z szybkością w lightroomie itp, ale photoshopie narzędzie liquify działa gorzej nieco na macu (bardziej zamula), a znowu windows się strasznie pluł jak chciałem zapisywać duże pliki za pomocą save for web (niektórych w ogóle nie mogłem na mojej konfiguracji). Mac to robi bezproblemowo i o wiele szybciej. Zapisywanie PNG na Win też zamulało, na OSX wciąż zamula ale nie tak mocno. Co do retuszu to mnie na windowsie jedna rzecz strasznie wnerwiała, chociaż była to drobnostka i pewnie da się to ominąć - że wciskanie alta służy do obsługi menu, i jak przy stemplu albo healing toolu wcisnąłem alt 2 razy to trzeba było jeszcze trzeci żeby z tego wyjść. To taka pierdoła, która doprowadzała mnie do szału. Normalnie retusz na obu wygląda tak samo. Jeszcze w moim przypadku Windows miał czasem problem z Wacomem. Kiedyś to drivery musiałem co chwilę reinstalować, później już było ok (chyba poprawili sterowniki), ale po wybudzeniu nie zawsze działał tablet, czasem trzeba było zrobić reset. Czasami zaraz po uruchomieniu kompa było to samo i trzeba było odpalić jeszcze raz. Ale to już problem bardziej sterowników niż systemu chyba. W każdym razie na OS Xie w ogóle coś takiego jak restart nie jest potrzebne.

Domyślnie

bo nie wyobrazam sobie nawet co trzeba by bylo wlozyc do skladaka aby kosztowal 15 000
    Phi... Sprzetowy kontroler raid, core I7 990x, konrketna mobo, kilka SSD RAID 5, 24GB DDR3, i jakas sredno wypasna grafika. I jeszcze bedziesz musial dolozyc do obudowy, zasilacza... :P

btw, skinny, Windows to ofc Win 7 64bit?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    tak

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Phi... Sprzetowy kontroler raid, core I7 990x, konrketna mobo, kilka SSD RAID 5, 24GB DDR3, i jakas sredno wypasna grafika. I jeszcze bedziesz musial dolozyc do obudowy, zasilacza... :P

Az z ciekawosci sobie skonfiguruje, zeby zobaczyc

A z anegdot - wiesz ze Mac Pro nowy nie ma wbudowanego kontrolera RAID ??? Zeby miec raid w PROFESJONALNYM komputerze musisz 3 211zl zaplacic za dodatkowa karte - TRZY TYSIACE DWIESCIE JEDENASCIE ZLOTYCH

Padlem, poprostu

Moj caly nowy komputer bedzie kosztowal 3 500zl

ach te Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    A z anegdot - wiesz ze Mac Pro nowy nie ma wbudowanego kontrolera RAID ???
    Stary też. No i? Pytanie naprowadzające: Po co jest potrzebny RAID w stacji roboczej? *

* - Nie mylić z serwerem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 00:01
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta

Moj caly nowy komputer bedzie kosztowal 3 500zl

ach te Apple
    to tak jak z samochodami. jedne kupisz za 3500zl i bedzie jezdzil, co z tego ze to bedzie Panda z 1990
    jak sie chce miec luksus to wybiera sie BMW M5, a nie Fiata Pande

a poza tym...kto bogatemu zabroni?

Domyślnie

A po co jest potrzebny RAID w stacji roboczej? Hmmm, moze dla tego zeby uzyskac wieksza predkosc dysku ? Pracowanie na lokalnych dyskach bedzie zawsze duzo szybsze niz na udzialach podlaczonych sieciowo, nawet jezeli zepniemy sie swiatlowodem.

a poza tym... kto bogatemu zabroni?
    Oczywiscie nikt i nie o to tutaj chodzi Chodzi o to, ze za te same pieniadze mozna miec znacznie lepszej kasy sprzet. Jak Cie stac, to mozesz wydac nawet 1kk PLN na tego starego fiata pande, bez szyb i chlodnicy, ale czy to jest najlepszy sposob wydania pieniedzy - zalezy juz tylko i wylaczeni od upodoban. Niektorzy wola przeplacac, inni wola miec jak najlepszy stosunek jakosci do ceny. Zawsze masz wybor
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 03-10-2011 o 00:07
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 206 z 371 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów