Bardzo dopracowany kadr. Nie może się nie podobać![]()
Szukaj
Bardzo dopracowany kadr. Nie może się nie podobać![]()
No Panowie, w takim towarzystwie to byśmy warsztaty obróbkowe konkretne zmontowali.
Już tak niejednokrotnie czyniłem, ale rano okazywało się, że rezultat nocnej sesji całkiem ciekawy i zadawalający był.
A co do obróbki, to specjalnych zabiegów i sztuczek w polnych kadrach nie stosuję. Większość tego typy kadrów poczyniona jest przy użyciu dłuższych ogniskowych rzędu 300-400mm na FX-ie. Pozwala to bardzo mocno spłaszczyć perspektywę i uzyskać ciekawe efekty. Niejednokrotnie poszczególne plany w kadrze są oddalone od osoby fotografującej o dobre kilkaset metrów, a nawet i kilometry się spotyka. Patrząc na surowy plik nie wygląda on najlepiej. Szary, bury, płaski.... Ale przecież to światło, faktury i kolory są tam. Należy to tylko potrafić wyłuskać i pokazać
. Histogram to jeden wielki pik. I tutaj właśnie bardzo ważnym etapem jest wołanie nefa i próba rozciągniecia wykresiku
. Później pora na PS-a i CNX-a. Krzywe, poziomy, kontrasty, światła, cienie, półcienie, barwy, filtry i inne tego typu historie
. A w jakiej ilości, kolejności i czy w ogóle będą użyte, to już sprawa indywidualna mz. Jak już niejednokrotnie pisałem, każdy ma jakieś tam swoje metody obróbki i wizje pokazania efektu finalnego. Dla mnie to trochę jak z gotowaniem, chociaż żadem ze mnie kucharz, ale tak mi się jakoś kojarzy. Tu trochę bardziej miękko, to takiej przyprawki dorzucę, tu cieplej i bardziej wyraziście - to dwa następne składniki do strawy lądują itp. i itd... . Fajna zabawa
. Bardzo lubię obrabiać polne zdjęcia. Wbrew pozorom, to bardzo przyjemny i w miarę szybki proces jest. A jak efekt finalny podoba się, znaczy zjadliwy jest, to kucharz... tfu, autor zadowolony może być z siebie
.
Pozdrowionka dla Wszystkich.
A warsztaciki z miłą chęcią, bo zawsze jest tak, że każdy od każdego czegoś tam sie nauczy.
Dla mnie taki autokomentarz to już jak całkiem niezłe warsztatyDzięki.
jeśli planujesz w tym roku wybrać się tam po raz kolejny to ja się wpisuje na listę jeśli takowa będzie !![]()
mam zamiar się udać tam w październiku jakby co![]()
jak zwykle TOP , gratki![]()
Piękne zdjęcie, gratulacje!
Sliczne, byloby mozliwe dostac ciutki wieksze na emaila? Piekny bym mial pulpit.
Pięknie zdjęciePozostaje tylko pogratulować tak dobrej pracy
![]()
Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.
Świetne zdjęcie z cudnym światełkiem. Minimalizm na najwyższym poziomie. Echh mieć takie umiejętności obróbki...
Skontaktuj się z nami