Close

Strona 57 z 292 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Zbanowany
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cześć, całkiem możliwe że pytanie, które chce zadać pojawiło się na tym forum, jednak wolę znać jak najświeższe zdanie na ten temat.
    Przechodząc do tematu, zamierzam kupić pierwszą lustrzankę cyfrową. Od ponad 4 lat fotografuję amatorsko zwykłym lumixem fz7 (z którego oczywiście jestem bardzo zadowolona), jednak czuję niedosyt, bo przecież ma on znacznie mniej do zaoferowania niż lustro.I tu się pojawia minimalny problem bo nie potrafię się zdecydować czy lepszy będzie dla mnie d3100 18-105 (choćby dlatego ze wkraczam w 'lustrzankowy świat')czy zainwestować w d90 z tym samym obiektywem(18-105). Słyszałam dużo plusów na temat tych dwóch aparatów i nie wiem czy kierować się tym że jestem "zielona" w dziecinie lustrzanek i kupić hmm mniej zaawansowany<?> d3100 czy postawić już na dalsze lata i dołożyć te kilka stów żeby zakupić d90.

Będę na prawdę bardzo wdzięczna jeśli ktoś udzieli odpowiedni i pomorze w doborze sprzętu
    BTW : Interesują mnie głównie te DWA konkretne modele, o których wyżej wspomniałam.

Pozdrawiam serdecznie
    AnkaS !

Domyślnie

jesli lumix wystarcza
    to d3100 z 18-105mm bedzie jak uszyte dla Ciebie na miare
    kupuj smialo
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi Chyba jedno z nielicznych polskich forum na ktorym ludzie odpisuja,ze tak sie wyraze bezinteresownie Wczoraj usiadlem na chwile i zaczalem sie gleboko zastanawiac czego naprawde potrzebuje i chce. To ,ze mialem juz kilka aparatow cyfrowych to nic w sumie nie oznacza, ale jakies obycie mam(od 12 lat mam cyfrowki ale posiadanie zadnego specjalisty ze mnie nie robi ). Moim zdaniem jestem i tak dopiero na samym poczatku szlaku przygody z fotografia. No i wlasnie nawiazujac do mojego poprzedniego postu a raczej prosby do was o polecenie mi jakiegos “wypasionego” kompaktu hmm… gryzie mnie jedna rzecz, czy ja naprawde chce kolejny kompakt. W chwili obecnej posiadam 3 kompakty, nie sa one z gornej polki ale na uzytkowanie typu imprezki czy wakacje daja rade (Lumix DMC-FS5 , Finepix jx200 oraz Canon Powershot Sx100is – jedyny problem z canonem taki ,ze prawdopodobnie gdzies pomiedzy obiektywem utknelo ziarenko piasku i zoomem mozna robic fotki do x6, jak sie wskakuje na x7 automatycznie aparat sie wylacza i zamyka obiektyw).
    “A ja odnoszę wrażenie, że kompakty to już trochę przeżytek. Lepiej jakiś bezlusterkowiec.”
    Wlasnie chyba poprostu poprzez moj brak wiedzy wymienilem bezlusterkowce a napisalem ,ze szukam wypasionego kompaktu. Przepraszam za pomylke .Wiadomo, ze kazdy z nas chcialby miec nowy sprzecik itp. Ale sam juz sie wlasnie zastanawiam czy moze poprostu kupic uzywana lustrzanke. Przepraszam za cale zamieszanie ale poprostu nikt z moich znajomych nie jest obyty z fotografia, na tyle ,zeby potrafil mi polecic lub doradzic cokolwiek. Wiec pozostaje mi sie zdac na was

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AnkaS Zobacz posta
    AnkaS !
    I ban za podpis.
    Krzysztof Paszkiewicz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Witam mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę Cena to ok.4000 zł Waham się miedzy D90 z obiektywem sigma 17-70 OS HSM ( lub sigma 18-250) lub D7000 z obiektywem 18-105 Nikkor. Aparat używam do wyjazdów na wakacje jak również na weekendowe wyjazdy w góry, imprezy, interesują mnie też zdjęcia makro. Czy może mi ktoś doradzić w tym wyborze Z góry dziękuję za odpowiedż>
    Ostatnio edytowane przez molek111 ; 30-08-2011 o 14:38 Powód: niedokonczenie tekstu

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molek111 Zobacz posta
    Witam mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę Cena to ok.4000 zł Waham się miedzy D90 z obiektywem sigma 17-70 OS HSM ( lub sigma 18-250) lub D7000 z obiektywem 18-105 Nikkor. Aparat używam do wyjazdów na wakacje jak również na weekendowe wyjazdy w góry, imprezy, interesują mnie też zdjęcia makro. Czy może mi ktoś doradzić w tym wyborze Z góry dziękuję za odpowiedż>
    Jeśli makro to zestaw D90 + sigma 17-70 ma makro bodaj 1:2 ale już dołożyć pierścienie i całkiem fajnie. Uważam, że ładować 4k na D7000 to dość duża loteria, może zakup być trafiony - czego życzę, ale jeżeli wyda się na pierwsze lustro 4k i zamiast focić dużo nerwów - żal
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

ja mam pytanie, na co można by było zamienić d90 najmniej tracąc i zyskując filmy HD na poziomie Canona. Jest taki w ogóle nikon ?
    D600 / 28 / 50 / 85 /

leo85
    Gość

Domyślnie

Witam serdecznie!!
    przechodząc do tematu, dotychczas fotografowałem tylko i wyłącznie aparatami kompaktowymi natomiast powoli zaczynam poznawać temat lustrzanek. Mam znajomego fotografa, który zaraził mnie Nikonem więc innego rozwiązania nie widzę. Zaproponował mi swoje 4letnie lustro d80 oczywiście bardzo wyeksploatowane ( ok 97 tys. klatek). Migawka padła 4 mies. temu - jest wymieniona w serwisie Nikona. Mam ten aparat w domu i właśnie go testuję. Cena, którą zaproponował mi za body+nikkor18-70 + filtr UV Digital King to 1600 zł. Z mojego wywiadu wynika, że aparat tak bardzo zużyty można dostać z tym obiektywem za ok 1200zł. Proszę o opinię czy wogóle warto kupować aparat z takim przebiegiem. Jestem również posiadaczem analogowego Nikona sprzed ok 20 lat wraz z zestawem kilku interesujących obiektywów, mianowicie stałka SOLIGOR f=135mm ze światłem 1:3.5 , stałka LENTAR f=25mm ze światłem 1:3.5 , teleobiektyw SOLIGOR 100mm-300mm ze światłem 1:5 , oraz stałka NIKKOR f=5.8cm ze światłem 1:1.4. Wymieniony sprzęt nie należał do mnie i nigdy go nie używałem, ale w związku z tym że bagnet w Nikonie jest ten sam od wielu wielu lat, wszystkie te szkiełka pasują do współczesnych lustrzanek Nikkona. Chciałbym zacząć fotografować z użyciem tych obiektywów z nadzieją że manualne obiektywy pozwolą mi szybciej poznać technikę i zasady. Proszę o opinię, na temat tego sprzętu.
    Słyszałem opinię, że d200 lepiej współpracuję ze szkłami manualnymi natomiast domyślam się, że nie chodzi tutaj o tego typu szkła. Chciałbym rozwinąć ten temat i poznać opinię forumowiczów ponieważ wydaje mi się, że jestem w stanie wykorzystywać te obiektywy, natomiast chcę kupić body które będzie najbardziej do nich pasowało.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Odpuść tego zajechańca
    Za fajne pieniądze możesz kupić D200, który bez problemu współpracuje ze szkłami manualnymi.
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

No fakt - za drogo, stanowczo za drogo (jak na mój wypaczony gust) ... do tego ten filtr UV KING ... chyba gorszych nie ma ??

Strona 57 z 292 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów