skoro nie tylko do portretów to oczywistym jest, że znacznie uniwersalniejszy będzie szerszy kąt - w Twoim przypadku 35mm co przy dx da Tobie 50mm. To świetne szkło na cropie, do tego tanie zatem bierz i się nie zastanawiaj.
Szukaj
skoro nie tylko do portretów to oczywistym jest, że znacznie uniwersalniejszy będzie szerszy kąt - w Twoim przypadku 35mm co przy dx da Tobie 50mm. To świetne szkło na cropie, do tego tanie zatem bierz i się nie zastanawiaj.
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Właśnie wczoraj nabyłem N50 1.8G z silnikiem - rewelacja, moje D80 ożyło na nowo. Rewelacyjny kolor, ostrość i mgła z obiektem.
Przetestuje go z D300s w sobotę na imprezie w ciemnym i kolorowym pomieszczeniu - ale już jestem bardzo zadowolony.
D300s, D80, D750, S24-70 F2.8, N17-55 F2.8, N50 F1.8, P135 F2.8, N35 F1.8, S14 F2.8.
A koledzy, jak porównanie jakości obrazka na 1.8 wersji d i g?
Czytam, iż nowy lepiej wypada?
Czy zmiany na lepsze są porównywalne do wersji 1,4? Wersja D miała mydełko, ale już G tego nie miała.
Podobnie jest w szkiełku 1.8?
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Jest taka sama poprawa, nie ma mydła.
no to ciekawie...
brakuje mi jasnej 50-tki, na 1.4 kaski nie mam, ale na ratki 1.8g chyba łyknę
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Chyba jeszcze nikt tego testu nie linkował.
http://mansurovs.com/nikon-50mm-f1-8g-review
Prezentuje się nieźle. Ja po nabyciu następcy D700 na pewno go kupię. Szczególnie, że "miły" ktoś w lutym "przygarnął" w Bydgoszczy moje D200, 14-24 i 50G![]()
"Lepsze zdjęcie zaszumione, niż poruszone. Lepsze poruszone niż żadne."
Dzięki wielkie!
Po przekopaniu się przez wątek nabyłem nową pięćdziesiątkę.Obecnie mam 50mm f/1.8 D, kiedyś miałem 50mm f/1.4 G ale brakowało pieniążków a różnica (jak na 800 zł dopłaty) nie była wielka (kolory, bokeh - tak; ostrość, AF - nie). Z tego też powodu pozostałem przy 1.8 D.
Jak tylko przyjdzie nowe 50mm postaram się uzupełnić wątek o swoją opinię.Pozdrawiam!
Skontaktuj się z nami