Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie polar i UV do Sigmy 10-20

Witam
    Bardzo proszę o poradę co do zakupu fitra UV oraz polaryzacyjnego do starszego obiektywu Sigma 10-20.
    Całość będzie zamontowana na D300 i będzie przeznaczona do użytku amatorskiego.
    Cenię sobie oczywiście jakość zdjęć, ale chodzi mi też o jakiś rozsądny kompromis między jakością i ceną. Innymi słowy 350 zł za sam UV B+W niestety nie wchodzi w grę.

Domyślnie

Do tego szkła polar to MZ średni wybór, poczytaj o tzw błędzie polara, chodzi o nierównomierność polaryzacji wynikającą z tego, że szkło obejmuje spory wycinek krajobrazu, czyli światło pada z wielu stron, w efekcie masz nierównie wyciągnięte niebo.

aleee skoro już chcesz polar to polecam Marumi DHG Super. Miałem, używałem. Polarek fajny stosunek jakości do ceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    aleee skoro już chcesz polar to polecam Marumi DHG Super. Miałem, używałem. Polarek fajny stosunek jakości do ceny.
    Mam, używam, polecam.
    A czasami z polarem chcę "zgasić" odbicia na wodzie/szybach, więc jest sens posiadania.
    Na świecie ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.

http://marchewkowakuchnia.wordpress.com/

Domyślnie

Odbicia mozna tez przygasic zwyklym szarym filtrem ND. Polar dziala w czesci kadru, a w innym juz efektu nie widac. Zbyt szeroko i zdjecia wychodza srednio. Ja odpuscilem sobie ten filtr na tej sigmie.
    UV - jedziesz w gory? Nie? Uwazaj, kiedy jest nakrecony. Moze psuc foty. Lepiej nie nakrecac. Bylo o tym duzo na forum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Odbicia mozna tez przygasic zwyklym szarym filtrem ND.
    tak?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Torsen Zobacz posta
    Witam
    Bardzo proszę o poradę co do zakupu fitra UV oraz polaryzacyjnego do starszego obiektywu Sigma 10-20.
    Całość będzie zamontowana na D300 i będzie przeznaczona do użytku amatorskiego.
    Cenię sobie oczywiście jakość zdjęć, ale chodzi mi też o jakiś rozsądny kompromis między jakością i ceną. Innymi słowy 350 zł za sam UV B+W niestety nie wchodzi w grę.
    Ja używałem polara na tym obiektywie: muszę powiedzieć, że w krajobrazie zupełnie się nie sprawdził. Albo ciemniejszy pas po środku albo za słabo eksponował niebo. Teraz bym go nie używał. Ta Sigma jest świetna bez niego.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Uprawnienia umieszczania postów