Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 131

Wątek: Nowy PC

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Nadmiar wentylatorów, czasem źle rozmieszczonych, może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Najbezpieczniej jest zaaplikować wentylator wydmu****ący 120+mm z tyłu obudowy (80-92mm jest mało wydajne w stosunku do hałasu).

Przez ostatnie kilka lat używałem Gigabyte i doszedłem do wniosku że są niereformowalni. Nie wiem czy za 10 lat wprowadzą wreszcie regulację wentylatorów z poziomu BIOS/UEFI. Osobiście, po tych latach z Gigabyte, obecnie kupiłem ASRock Extreme4 P67 ... tam jest wszystko co potrzeba (regulacja wentylatorów, kontroler PLX).

Ja tam nie podkręcam a nawet nie zakładałem BOX'a tylko Fortis - BOX jest dużo głośniejszy (obciążenie) i procesor się bardziej grzeje. Jak ktoś szuka ciszy (nawet w gorące dni pod max obciążeniem) to radzę kupić coś lepszego.
    "Duzo" to tyle na ile obudowa pozwala, czyli 2-3 w ogromnej wiekszosci przypadkow Ja przewaznie wkladam 92mm na wlocie z przodu (jesli HDD da sie tym jeszcze chlodzic, tym lepiej) plus jak najwiekszy na tyl, jesli wejdzie 120 to 120. Uzywam wolnoobrotowych wiatrakow AAC z Allegro.

Kiedys, uzywalem Asusa, zrazilem sie do nich i od mniej wiecej czterech lat uzywam wylacznie Gigabyte. Wiem ze ludzie narzekaja na nich czasem, ja przed zakupem jakiegos nieznanego mi modelu ide na www.newegg.com i czytam opinie, szukajac wad. I wiem ze sa plyty Gigabyte ktore sa szmelcowate, jednakze po swiadomym wyborze ich plyt, na kilkadziesiat mialem jeden problem, ostatnio zreszta. Ale prawda tez jest ze jak znajde dobra plyte to robie jak najdluzej sie da na tej samej, nie zmieniam na lewo i prawo dla zabawy ASrocka nie znam, ale jako ze nie zrazilem sie jeszcze Gigabyte, nie zamierzam zmieniac na razie

Co do chlodzenia procka, oczywiscie ze BOXowy nie jest idealnym rozwiazaniem, ale jako ze wiekszosc ludzi przychodzacych do mnie o zlozenie jest na budzecie, w wiekszosci stosuje to rozwiazanie jako ze jest dobre i darmowe. Nie mam obsesji co do "bezszelestnosci" kompa, przy wszystkich wiatrakach bedacych wolnoobrotowymi, ten jest jedynym slyszalnym, ale trzeba sie naprawde wsluchac Moj prywatny komp ma 150mm, 2 x 120mm, 92mm i 2 x 80mm i szumi sobie delikatnie, obok stojac, co nawet lubie
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 20-07-2011 o 10:36

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

czy na tej płycie Asrock P67 Pro3 (B3) jest mozliwość podkręcenia procka i7 (1155) ?
    Ostatnio edytowane przez Poganin ; 20-07-2011 o 17:05

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Poczytalem o roznicach pomiedzy i5 i i7 dokladniej, i odwoluje to co wczesniej pisalem - w realnym zyciowym uzytkowaniu kompa i5 jest lepszy od i3 nieznacznie, ale i7 od i5 juz nie - jak jeszcze potrafie zrozumiec chec zakupu i5 miast i3, jako ze dostaje sie cztery prawdziwe rdzenie zamiast dwoch i HT, tak nie rozumiem zupelnie checi zakupu i7 nad i5, szczegolnie i7 2600K nad i5 2500K. Obydwa maja po cztery rdzenie, obydwa maja HD3000, obydwa mozna spokojnie krecic do tych samych predkosci jesli sie chce. Tak wiec placi sie prawie 400zl wiecej za 0.1 GHz co nie ma zadnego znaczenia pratycznie, tym bardziej przy OC, za HT ktorego i tak wiekszosc programow nie bedzie uzywac oraz za minimalnie wieksza pamiec podreczna ktora w wyjatkowych przypadkach moze sie przyczynic do wzrostu wydajnosci o moze 5%. Tak wiec moim skromnym acz aroganckim zdaniem, tylko ktos nieswiadomy lub oczywiscie onanista/szpaner kupuje i7, poprostu (pomijam te niewielka grupe ludzi ktora rzeczywiscie uzywa oprogramowania gdzie HT bedzie mialo jakies realne znaczenie)

Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 20-07-2011 o 17:10

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

http://www.frazpc.pl/artykuly/728281..._-_AKT_I_.html co prawda długi artykuł ,ale warto zobaczyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poganin Zobacz posta
    czy na tej płycie Asrock P67 Pro3 (B3) jest mozliwość podkręcenia procka i7 (1155) ?
    Ja mam extreme4 i da się. Tylko pamiętaj, żeby wziąć wersję z odblokowanym mnożnikiem - K. Mój 2600K śmiga na 44x, szzyna podbita do 103MHz. Aha, jeśli chcesz mocno kręcić to pomyśl o wymianie chłodzenia - u mnie jest taki cooler, z takim wentylem. Podobne (5 sztuk) kręcą się w budzie. Jak na moje ucho mogłem nie brać PWM - rozkręcone na 100% są praktycznie niesłyszalne, tylko wiater szumi. Buda to CM690. Do tego odpowiednia pasta - tę od Prolimatecha olałem bo lekko prąd przewodzi, wziąłem STG-2.

Uwaga odnośnie przepływu powietrza - ustawiamy nadmuch na dole i z przodu, z tyłu i u góry wydmuch. Tadam.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Ja miałem STG-2, mam Megahalemsa i nie widzę różnicy w wydajności pasty. Za to STG-2 bardzo kiepsko się nakładała.

A jeśli ktoś idzie po oszczędności, to zamiast megahalemsa można wziąć Fortisa/Performę/Mugena 2. Nie wiem jak pozostałe, ale Performa na maksymalnych obrotach jest głośna. Skręcona jest już ok. Wydajność ta sama, cena niższa. Wentyle "markowe" też są przereklamowane. Miałem CM 690 II Adv i wszyscy mi mówili jakich to kiepskich wentyli nie ma ta buda. Zmieniłem na Noiseblockery i... było dużo gorzej. Te osoby, które w życiu danej budy nie miały, ale gadają, jakie to głośne, zasłużyły na chłostę. Do dzisiaj żałuję, że sprzedałem CM-a i przesiadłem się w "wyciszonego" Fractala R2 (i znowu ten marketingowy, gówniany PR; ta buda wcale nie jest cichsza. Moim zdaniem sporo gorsza od CM-a).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

1. Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX

2. Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3

3. Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge)

4. WD Caviar Black 640GB WD6402AAEX 64MB cache SATA-III

5. Radeon 6970 HIS IceQ Turbo 2GB 2xDVI&HDMI&2xminiDP (PCI-E)

6. Thermaltake Armor A90 Black Window

7. Corsair CMPSU-600CXV2EU - 600W / Corsair CMPSU-600GEU - 600W

8. LG SuperMulti DVD+/-RW GH22NP21 bulk black

9. Crucial 2.5'' 64 GB(Serial ATA)

10. SilentiumPC Fera HE1224 CPU Cooler

No i na dzień dzisiejszy wygląda to tak .Mam jeszcze jeden problem,a mianowicie,karta graficzna.Coraz częściej myslę o Geforce ,czy jest lepsza karta geforce od tej którą podałem w zestawieniu ? ,mniej więcej w takiej samej cenie ,+\- 150zł

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

9. Crucial 2.5'' 64 GB(Serial ATA)
    Czy dyski Crucial nie maja mocno niskiej predkosci zapisu ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Czy dyski Crucial nie maja mocno niskiej predkosci zapisu ?
    faktycznie,chyba jednak zostanę przy ocz / o tym myślę , OCZ Agility 3 SSD 2,5" 60GB 525 MB/s 475 MB/s 50k IOPs

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

faktycznie,chyba jednak zostanę przy ocz / o tym myślę , OCZ Agility 3 SSD 2,5" 60GB 525 MB/s 475 MB/s 50k IOPs
    Ten wlasnie uzywam obecnie, po miesiacu ciezko cos powiedziec o niezawodnosci, ale jesli chodzi o predkosc to ograniczeniem jest moj kontroler SATA2, ale i tak jest szybszy o jakies 40% od Vertexa 2. Przy SATA3 dociaga ponoc do 500mB/sek (u mnie 280).

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów