Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Photoshop vs Paint Shop Pro vs Gimp

Oprogramowanie do obróbki zdjęć do użytku domowego:

1. Cena

Photoshop - cena około 2500
    Paint Shop Pro - cena około 450
    Gimp - Free

2. Dostępność podręczników/publikacji/przykładów

Zdecydowana większość dotyczy Photoshopa

3. Pluginy

Oczywiście wszystkie pluginy pisane są do Photoshopa
    Próbowałem dzisiaj uruchomić plugin "Virtual Photographer" w PSP i działał, w gimpie działa choć jest problem z podglądem

Jakie wy macie doswiadczenia z używaniem tych programów? - szybkość, jakość, przetwarzanie wsadowe - oczywiście pytam o gimpa i PSP bo że w PS jest to wiem, ale do użytku domowego PS'a nie kupie, pirata nie chce

Opiszcie swoje doświadczenia może nie tylko mi się to przyda.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

ale do użytku domowego PS'a nie kupie, pirata nie chce
    A bo ja tam wiem? Możliwe że sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli przyrównać GIMP do PS(biorąc pod uwagę możliwości) to darmowe narzędzie odpadnie w przedbiegach(choć GIMP jak na darmola jest całkiem dobrym narzędziem).
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Najlepiej wygrzebać gdzieś PS 7.0 Lub ewentualnie PS 8.0 (CS1), jeśli chce się tym NEF-y wywoływać. Ja sam używam zawodowo 7-ki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    ... ale do użytku domowego PS'a nie kupie, pirata nie chce
    popytaj znajomych na uczelniach zeby Ci zalatwili PSa na licencji studenckiej. do zastosowania domowego zupelnie wystarczy a jest o niebo tansze (np za caly pakiet CS 2 - 210$, w PL pewnie bedzie drozej, ale to wciaz nie 2500zl)
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    popytaj znajomych na uczelniach zeby Ci zalatwili PSa na licencji studenckiej. do zastosowania domowego zupelnie wystarczy a jest o niebo tansze (np za caly pakiet CS 2 - 210$, w PL pewnie bedzie drozej, ale to wciaz nie 2500zl)
    Wlasnie nie chce kombinować, jak mam mieć "załatwianą licencje" to tak jakbym miał nielegalną bo prawnie ona mi nie przysługuje. Ciekawe czy gdyby nie dało się zainstalować nielegalnie PS'a to dalej byłoby tyle postów dotyczących tego programu cz nagle wszyscy zadawaliby pytania dotyczące Gimpa, Paint.Net czy PSP
    pozdrawiam Sebastian

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Czy jest jakaś funkcjonalna różnica pomiędzy wersją akademicką a detaliczną? Pytam bo właśnie kupiłem PS CS2 na żonę (jest nauczycielką), niby taniej ale zawsze to $300, a nie chciałbym aby się to okazało po prostu inną wersją PSE.

Domyślnie

nie, to jest dokladnie to samo Pelny Adobe Creative Suite 2.3, w moim przypadku bylo to 180$ + $10 za costam + tax
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

nie, to jest dokladnie to samo Pelny Adobe Creative Suite 2.3, w moim przypadku bylo to 180$ + $10 za costam + tax
    Gdzieżeś to za $180 dostał? Ja kupowałem na CampusTech.com, a na AcademicSuperstore.com była cena dokładnie taka sama: Adobe CS2 za $289.85.

Oszczędny w słowach Awatar nim
    Miasto
    Okolice stolicy

Domyślnie

Stojąc przed podobnym dylematem do swoich wprawek używam Gimpa. No ale zawodowcem to ja nie jestem. Gdybym był zainwersowałbym w PS. Przecież niejedna puszka, niejeden obiektyw droższy jest od PSa. Software to też przecież narzędzie, tak samo jak statyw, lampa, szkła i cała reszta.
    NIM zrobisz zdjęcie znajdź w NIM temat
    # kilka słoików # puszka # latarka na 4xR20 #

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Gdzieżeś to za $180 dostał? Ja kupowałem na CampusTech.com, a na AcademicSuperstore.com była cena dokładnie taka sama: Adobe CS2 za $289.85.
    ale to jeszcze inna licencja jest. To co kupiles, to chyba dla pracownikow resortu edukacji czy cos, natomiast $180 jest dla studentow uczelni USA i Kanady... cos takiego widzialem na stronie Adobe tutaj wlasnie no i.. w computer store na moim kampusie : )

Art.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów