Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 90

Wątek: Nowy komputer

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Lepiej kupować przy dwukanałowym kontrolerze pary kości. Np. 2x4GB lub 4x4GB. 3x2GB nie ma sensu przy "dual channel".

ps. można co prawda zapchać jeszcze te 6 GB nie jako 3x2 ale kombinację 2x1 GB + 2x2GB ... ale Ja bym w takie drobiazgi się nie bawił
    A jaka jest różnica pomiędzy dual a single channel? Tak w praktyce, jest to bardzo odczuwalne?

Domyślnie

Kilka do dziesięciu procent. W testach oczywiście niektórych 40-90% (90% to przy testach sprawdzających przepustowość ). Co nie zmienia faktu, że jest to sporo większy przyrost niż włożenie do platformy 1155 szybszych ramów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    A jaka jest różnica pomiędzy dual a single channel? Tak w praktyce, jest to bardzo odczuwalne?
    Nie ma jakiejś wielkiej różnicy, ale po co "sikać pod wiatr"?

Domyślnie

Zapytam się jeszcze raz macie jakieś monitory godne polecenia do mojego zestaw?
    Opłaca brać się używane?

Domyślnie

Dziękuję za odzew...

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    Plextor na bogato
    Nieee... bez przesady... Wolę dołożyć 40-50 zł i postawić na jakość aniżeli potem "bujać się" z reklamacją....

...ale zestawienie sabertootha z i5-2400 dosyć dziwne, biorąc pod uwagę, że to płyta raczej pod mocne OC i więcej niż jedną kartę graficzną - a tego procka za bardzo nie podkręcisz, karta też jedna... po co taka płyta?...
    Przede wszystkim jakość zastosowanych materiałów, a przy tym możliwości płyty... Po Twojej sugestii zastanawiam się jednak nad dołożeniem 100 zł do Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX

...Bez której funkcji Win7 Pro, której nie ma HP nie możesz się obejść? ...
    Praca z oprogramowaniem, które były stworzone do uprzednich wersji Windowsa - w tym XP...

Co ja bym zmienił?... W obu zestawach warto jeszcze rozważyć zamianę Mugena na SIlentiumPC Spartan - sporo tańszy a porównywalna wydajność.
    Poczytałem trochę o SSD... Zastanawiam się nad tym, ale nie wiem czy wyrobię się w budżecie...

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Panowie dyski...
    robin102, nie sądzę aby różnica w szybkości pomiędzy wybranym przeze mnie Hitachi a Twoim Samsungiem była tak kolosalna i zauważalna w codziennej pracy... Zaś w ostatnim czasie rozrzut jakościowy dysków WD, Segate i Samsunga jest dość spory i boję się zaryzykować... Z kolei pisałem, że pozostawię sobie dwa dyski na ATA, choćby do przechowywania danych jako backup najważniejszych plików...

Odnośnie zasilacza - owszem można wybrać zasilacz na styk 300-400 watowy, ale pomyślałem sobie, że lepiej dołożyć 100 zł do 5-letniej gwarancji i mieć spokój... A także do jednej mocnej linii tego zasilacza - natężenie przy napięciu +12V1 - 41 A...

Jeżeli jestem w błędzie, to poprawcie mnie...

Jeszcze raz wielkie dzięki za odzew... Pomyślę nad połączeniem SSD z dyskiem talerzowym i pozostałymi sugestiami...

Jeżeli bedziecie mieli jeszcze jakieś spostrzeżenia, proszę piszczcie,

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

jesli chodzi o monitory to najlepszy stosunek cena/jakosc
    - NEC PA231
    - Eizo 2243
    - NEC P221W ( chyba najtanszy z mozliwych )
    - sa jeszcze delle np U2410

Kup najpierw monitor, wedlug mnie jest on wazniejszy przy obrobce zdjec niz caly komp z najlepszymi podzespolami. Co z tego ze ulamek sekundy szybciej bedziesz mogl machac suwakami w programach graficznych skoro wynikow pracy nie zobaczysz na monitorze .

Kolejna sprawa jest ile obrabiasz tych zdjec i jak duze sa to pliki. Czy naprawde potrzebujesz kupowac tak mocny komputer ??
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    Blog

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

Przestan. Mam nagrywarke pioneera chyba juz 4 rok i dziala bez problemow.

Przestan jesli wielkie OC to moze i brac chociaz ostatnio naczytalem sie o tym jak to sie ASUS popsuł(ze drozszy to nie znaczy lepszy). Do procesora to napewno doplac i brac i5 2500K
    co do mugena to musisz obadac sprawe czy ten klocek nie zasloni Tobie jednego slotu RAM

A czemu program, który dzialal na XP mialby nie wystartowac na W7?, to chyba jakies wyjatki. W7 PRO rozni sie od HP tym, ze ma virtual desktop, czyli jakby system w systemie i mozesz odpalic tam XP.

500W tez spokojnie da rade byleby byl markowy
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

Nie trafiłem jeszcze na program, który by się na 7HP nie odpalił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancini Zobacz posta
    jesli chodzi o monitory to najlepszy stosunek cena/jakosc
    - NEC PA231
    - Eizo 2243
    - NEC P221W ( chyba najtanszy z mozliwych )
    - sa jeszcze delle np U2410

Kup najpierw monitor, wedlug mnie jest on wazniejszy przy obrobce zdjec niz caly komp z najlepszymi podzespolami. Co z tego ze ulamek sekundy szybciej bedziesz mogl machac suwakami w programach graficznych skoro wynikow pracy nie zobaczysz na monitorze .

Kolejna sprawa jest ile obrabiasz tych zdjec i jak duze sa to pliki. Czy naprawde potrzebujesz kupowac tak mocny komputer ??
    Pracuje na RAW-ach D90 i nie jest ich dużo, zdjęcia obrabiam czysto amatorsko(nie zarabiam na nich).

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli chodzi o przesiadkę na SSD, to radzę się mocno zastanowić, bo to nie tylko kwestia finansowa, a raczej nauka kompromisów, co nie każdemu może przypaść do gustu, szczególnie kiedy wyda na dysk trzy razy więcej, niż za zwykły i NORMALNY HDD.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów