Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Nowy komputer

Domyślnie

Witam,

Buli1111, pozwól, że podepnę się do Twojego tematu, gdyż stanąłem przed taką samą koniecznością, a nie chcę dublować wątków...

Po przeglądnięciu x-postów poskładałem taki oto zestaw:

1. Obudowa - Antec Gamer Three Hundred Case,

2. Zasilacz - Corsair CMPSU-550VXEU - 550W,

3. Płyta główna - Asus SABERTOOTH P67 (Rev. 3.0 New B3 Revision),

4. Procesor - Intel Core i5 2400 3,10 GHz BOX,

5. Chłodzenie do procesora - Scythe Mugen 2 Rev. B,

6. Dysk wewnętrzny - Hitachi DeskStar 7K1000.C 1 TB (SATA II) plus dwa stare dyski na ATA,

7. Karta graficzna- GeForce with CUDA GTS 450 Asus 1GB DVI & HDMI(PCI-E) DirectCU OC - od czasu do czasu
    zagram w jaką grę, lecz z pewnością nie są to żadne nowości...,

8. Pamięć - Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz XMP CL9 Genesis,

9. Napęd - Plextor DVD+/-RW PX-L890SA black (SATA) BOX,

10. System - Microsoft Windows 7 Professional PL OEM 64Bit.

Forumowicze, co sądzicie o powyższym zestawieniu podzespołów, jaki element jest najsłabszy, a tym samym który byście wymienili i dlaczego?

Pamiętajcie proszę, aby cena zestawu raczej nie przekroczyła 3500,00 zł...

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Możesz przeglądnąć TUTAJ , chociaż są to raczej kompy dla graczy. Można jednak wybrać coś pod siebie. Obudowę ,którą wybrałeś polecam szczególnie bo użytkuję ją od jakiegoś czasu i jest naprawdę dobrze wykonana i cicha. Do obróbki foto przede wszystkim szybki procesor , dużo RAM, i szybki dysk (SSD na system i "zwykły"na dane) - nawet kosztem słabszej grafiki.

Domyślnie

Plextor na bogato ale zestawienie sabertootha z i5-2400 dosyć dziwne, biorąc pod uwagę, że to płyta raczej pod mocne OC i więcej niż jedną kartę graficzną - a tego procka za bardzo nie podkręcisz, karta też jedna... po co taka płyta? Fajnie wygląda, szkoda, że w tej zbroi siedzi mały wiatraczek, który będzie Cie pewnie doprowadzał do szału. Bez której funkcji Win7 Pro, której nie ma HP nie możesz się obejść?

Dziwny zestaw: płyta to spory overkill biorąc pod uwagę resztę bebechów, ram i system też na wyrost a do tego słabsza wersja procka..

Co ja bym zmienił? Ramy na najtańsze 1333 jakie znajdę, płytę na cokolwiek na P67, najlepiej na najniższe pełne modele dowolnego producenta (masz jedno gpu, nie masz nic na SATA3, a po wyborze procka sądzę, że podkręcać nie chcesz), system moim zdaniem HP wystarcza, ew. warto rozważyć wersję box, zawsze to możliwość upgrade'u w przyszłości. Procesor koniecznie na i5-2500K, na mugenie spokojnie puścisz go @4.4GHz. Powtórzę się, ale kasę zaoszczędzoną na płycie i ramach zainwestowałbym w SSD, albo nowe szkło

W obu zestawach warto jeszcze rozważyć zamianę Mugena na SIlentiumPC Spartan - sporo tańszy a porównywalna wydajność.
    Ostatnio edytowane przez kisio ; 17-05-2011 o 23:27

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Panowie dyski, dyski i raz jeszcze potrzebne są SZYBKIE DYSKI ! a nie jakiś DESKAR od Hitachi. To przy pracy na dużych plikach czyli jak pracuje się ze zdjęciami rzecz najważniejsza. Ktoś wyżej pisał, że składa komputer, a zostawia stare dyski ATA czyli najważniejsze ogniwo łańcucha zostaje najsłabszym ogniwem. Dyski sprzed 3 lat to muły straszne np w porównaniu do budżetowego najnowszego jednotależowego samsunga serii F4. Mam taki 500GB na system, jest cichutki i szybciutki. Nie kupujcie drogich zasilaczy po 550Wat. Do normalnego komputera wystarczy 400Wat w markowym wykonaniu, a resztę kasy dołożyć na szybki współczesny HD. Albo przeinwestowanie w karty graficzne jeśli się pracuje na 2D też nie ma sensu.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 18-05-2011 o 10:46

Domyślnie

Dzięki za rozjaśnienie kilku ważnych spraw
    Faktycznie nie będe ładował 3 kart graficznych na płyte główną więc dałem sobie spokój z extreme4.
    Zasilacz wymienilem na 400W(OCZ StealthXStream 400W), ponieważ podzespoły będą ciągły 290W.
    Dysk twardy wymieniłem na 500GB(SAMSUNG F3 HD502HJ 500GB) ponieważ posiadam jeszcze dysk 250GB.
    Coś jeszcze można zmienić?
    I jak to jest z tym monitorem, znadjdzie się jakiś godny polecenia?

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Buli1111 Zobacz posta
    Dysk twardy wymieniłem na 500GB(SAMSUNG F3 HD502HJ 500GB)
    Po co wyminiłeś na dysk z serii które zdarzaj się wibrujące nader często. Co prawda mam 2 sztuki F3 i żaden nie wibruje , ale... Seria F4 już tej niedoróbki nie ma i jest troszkę cichszy szczególnie przy starcie głowicy. Bierz samsung F4, a nie starsza wersje.
    Zasilacz oki wystarczy bo żaden znany mi komputer nie ciągnie 290 Wat !
    ja W7 64 bit to może warto więcej ramu od razy 6GB albo 8 z zapasem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    ja W7 64 bit to może warto więcej ramu od razy 6GB albo 8 z zapasem
    Zakup 6 GB ram nie ma sensu przy dwukanałowym kontrolerze.

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Zakup 6 GB ram nie ma sensu przy dwukanałowym kontrolerze.
    Jak to rozumieć ?
    To co w takiej sytuacji chciawszy mieć 8 GB ramu ?
    Tzn płytę główną trzeba inną kupić ? ta płyta ma 4 sloty na ram ?
    http://allegro.pl/hit-asus-sabertoot...601155702.html
    według producenta może obsłużyc 32 GB ramu
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 18-05-2011 o 18:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Jak to rozumieć ?
    Lepiej kupować przy dwukanałowym kontrolerze pary kości. Np. 2x4GB lub 4x4GB. 3x2GB nie ma sensu przy "dual channel".

ps. można co prawda zapchać jeszcze te 6 GB nie jako 3x2 ale kombinację 2x1 GB + 2x2GB ... ale Ja bym w takie drobiazgi się nie bawił
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 18-05-2011 o 19:02

Domyślnie

Ja do swojego wrzuciłem 8GB... i szczerze mówiąc cały czas zastanawiam się po co

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów