Nr 1-4: N 18-105. Reszta Sigma 10-20.
Szukaj
Nr 1-4: N 18-105. Reszta Sigma 10-20.
Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10
Przyznam szczerze, że są to moje pierwsze próby zrobienia czegoś innego. Rzeczą wiadomą jest, że zawsze trzeba się oglądać za siebie. A co, jeśli (jak wspomniałem wcześniej) przed tobą i za tobą są tłumy turystów i zawsze przy 10mm na pierwszym planie będziesz miał nieoczekiwanego "gościa". Miałem już tego dość i zacząłem szukać kadrów u góry. Właśnie takich kompozycji z łukami i liniami zapełniającymi cały kadr (pomijając piony i poziomy). Dlatego oczekuję od jakiegoś "starego wyjadacza" porady, czy w dobrym idę kierunku, łamiąc pewne reguły zakrzywiając rzeczywistość. A jak Wam się to widzi ?
Nie pytałem, dlatego, że uważałem, iż z Twoimi zdjęciami jest coś nie tak. Zwróciłeś uwagę, na bardzo istotną sprawę przy tego typie fotografii - tłumy turystów. Chciałbym tylko zasugerować, że obok sposobu na ominięcie tłumów, który podałeś (i z sukcesem zastosowałeś) , drugim może być zastosowanie obiektywu tele (który jak widzę w podpisie posiadasz) i kadrowanie nad głowami ludzi, z większej odległości. Idealnie wóczas jeśli są różnice wzniesień, gdyż nie trzeba zadzierać obiektywu do góry. Poza tym taki "sprasowany" obiektywem tele tłum jest niekiedy już akceptowalny.
Ostatnio edytowane przez Dune ; 08-05-2011 o 21:00
Dzięki za sugestię. Na pewno się przyda. Wtedy moje tele zostało w plecaku. Natomiast coś podobnego o czym mówisz próbowałem robić ale nad głowami (18-105). Nr 5 i 6 w TYM wątku.
Mnie się podobają kadry i kompozycja Twoich pokrzywionych zdjęć.
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
Skontaktuj się z nami