Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

wydaje mi się że jeśli eizo to warto brać tylko te z wyższej pułki, takie w granicach do 3tys, to zwykłe zapychacze, i można kupić coś podobnego za 2/3 tej kwoty innej firmy, np taki Dell 27" LCD Monitor A04 za 3tys lub 24" Dell U2410 za 2tys, monitory niesamowite, i do grafiki są bardzo bardzo użyteczne.

otwierając wątek myślałem że temat dotyczy eizo do fotografii, dla potomnych: jeśli eizo do zdjęć to tylko seria "ColorEdge" to wszystko dziękuję za uwagę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    wydaje mi się że jeśli eizo to warto brać tylko te z wyższej pułki, takie w granicach do 3tys, to zwykłe zapychacze, i można kupić coś podobnego za 2/3 tej kwoty innej firmy, np taki Dell 27" LCD Monitor A04 za 3tys lub 24" Dell U2410 za 2tys, monitory niesamowite, i do grafiki są bardzo bardzo użyteczne.
    Oh "rly"? To jak z tą gammą 2,5 na DELL U2410? (w sensie: da się ustawić 2,2?) ... z mocą podświetlenia da się już zjechać w U2410 do 80 cd lub niżej? Jak wygląda sprzętowa kalibracja do wewn. LUT w wymienionych przez Ciebie monitorach DELL? :]

... teraz pozwolę sobie zacytować Ciebie :
    to wszystko dziękuję za uwagę
    ps.
    otwierając wątek myślałem że temat dotyczy eizo do fotografii, dla potomnych: jeśli eizo do zdjęć to tylko seria "ColorEdge"
    ... kurcze ... a byłem przekonany, że przynajmniej SX jakoś ujdzie x-P
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 24-03-2011 o 10:38

Domyślnie

otwierając wątek myślałem że temat dotyczy eizo do fotografii, dla potomnych: jeśli eizo do zdjęć to tylko seria "ColorEdge" to wszystko dziękuję za uwagę.
    Ha, ha! Poprawiłeś mi humor tym postem z rana. Poczekaj aż Tom, lub Czornyj zrobią kawę i usiądą do netu. Tańsze Eizo są rewelacyjne, szczególnie dla foto-amatora, bo mało wymagające i wszechstronne. Surfować po necie, czy oglądać filmy to czysta przyjemność. Lekko żółte, lub niebieskawe ściany - żaden problem. Wystarczy proste oświetlenie i zdjęcia z dobrego labu są zawsze wierne temu co widzimy podczas retuszu. Klasyfikowanie paneli w twój sposób świadczy o głębokim niezrozumieniu tematu i potrzeb użytkowników, być może o wadzie wzroku. Nie chcę być przesadnie uszczypliwy, ale dysonans pomiędzy opiniami fachowców i zadowolonych użytkowników między twoją wypowiedzią jest ogromny. Mam nadzieję, że zbyt wiele osób wybierających monitor nie weźmie twojego posta na poważnie.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Tańsze Eizo są rewelacyjne, szczególnie dla foto-amatora, bo mało wymagające i wszechstronne.
    Lepsze niż DELL (moim zdaniem) ... a czytając wiadomość kolegi demas można odnieść wrażenie że DELL są OK, a EIZO S do bani
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 24-03-2011 o 10:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Lepsze niż DELL (moim zdaniem) ... a czytając wiadomość kolegi demas można odnieść wrażenie że DELL są OK, a EIZO S do bani
    No właśnie do tego się odniosłem. Także w kontekście tego, że autorka postu wyraźnie określiła potrzeby i zakres cenowy. Można także wnioskować ile wie, więc polecanie i zakładanie że ogarnie serię CG jest absurdalne. Dla laika, lub początkującego w temacie zarządzania kolorem to strzał co najmniej w stopę i kolano.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Ogarnięcie CG jest tak samo proste/skomplikowane jak ogarnięcie S-ki. CG ma jedynie szersze i precyzyjniejsze możliwości kalibracji, oraz jest nieporównywalnie równiej podświetlony. Dla laika zakup Eizo S może być takim samym strzałem w kolano, co zakup CG. Eizo S nie są mało wymagające, tylko ładnie wyglądają w ciemnym otoczeniu. Ich właściwości nie są w stanie zneutralizować wpływu otoczenia (Jezus Maria!!!).

U2410 byłyby bardzo dobre, wręcz lepsze od Eizo serii S, tylko producent je spartolił. Poprawanie ustawiając wtpt psujemy liniowość, poprwanie ustawiając liniowość psujemy wtpt, a kwestię równomierności podświetlenia czy jego intensywności litościwie pominę milczeniem. U2711 nie widziałem, więc się nie wypowiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Eizo S nie są mało wymagające, tylko ładnie wyglądają w ciemnym otoczeniu. Ich właściwości nie są w stanie zneutralizować wpływu otoczenia (Jezus Maria!!!).
    A nie jest tak, że Eizo S lepiej tolerują stanowiska nie specjalnie przygotowane do pracy z kolorem od serii CG? To, że wpływ otoczenia zawsze ma znaczenie, to chyba jasne... W domu CG nie mam, ale z tego co się naoglądałem - odniosłem dokładnie takie wrażenie. Jak to więc jest oceniając fachowym okiem? Siedzenie po ciemku, nawet jak oglądam filmy wogóle mi nie odpowiada.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Nie jest - otoczenie ma głównie wpływ na naszą percepcję, nie na monitor. Na monitorze może ew. wywoływać większą lub mniejszą flarę.

Domyślnie

Poczekaj aż Tom, lub Czornyj zrobią kawę i usiądą do netu.
    Poranna procedura rozruchowa w toku.

Tańsze Eizo są rewelacyjne, szczególnie dla foto-amatora, bo mało wymagające i wszechstronne.
    Howgh!

tylko ładnie wyglądają w ciemnym otoczeniu.
    Co w użytkowaniu uniwersalnym ma ogromne znaczenie dla komfortu przesiadywania przed ekranem. Jak już polemizowaliśmy w innym wątku, użytkowanie amatorskie-uniwersalne to szerszy zestaw wymagań. Do zdjęć należy zasiąść w dzień lub zapalić więcej świateł. Proszę zwrócić uwagę, że ludzie często pytają się o dwa zestawy ustawień monitora na dzień i noc. To sygnał, że sami zauważają,*że postrzeganie się zmienia. Nasza praca poleca na uświadomieniu jak bardzo światło wpływa na postrzeganie i kiedy można pracować ze zdjęciami, a kiedy lepiej to odłożyć i poczytać forum. Fajnie, jeśli sprzęt jest nieinwazyjny, przyjemny w odbiorze w bardzo różnych warunkach. Takie właśnie są EIZO serii S.

Ich właściwości nie są w stanie zneutralizować wpływu otoczenia
    Żaden monitor nie jest w stanie zdominować światła otoczenia. To oczywista oczywistość. Niekorzystna relacja jasnego ekranu z ciemnym tłem jest łatwo zauważalna w postaci "za jasnego" ekranu. W branży LCD TV firma Philips stara się odgórnie "zaradzić" problemowi i robi próby w tym kierunku, montując podświetlenie z boków i tyłu. Oczywiście więcej w tym marketingu niż wartości merytorycznej, ale warto zwrócić uwagę, że takie rozwiązania powstają z jakiegoś*powodu.

(Jezus Maria!!!).
    Tak, słucham?

A nie jest tak, że Eizo S lepiej tolerują stanowiska nie specjalnie przygotowane do pracy z kolorem od serii CG?
    W pewnym sensie tak, bo CG nawet jeśli jest bliźniaczym modelem jakiegoś SX, w S nie mają odpowiednika, mają z reguły nieco podniesiony punkt czerni w celu niwelacji błędów sterowania. A niższy punkt czerni to bardziej komfortowy obraz w ciemnym otoczeniu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-03-2011 o 12:48
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Co w użytkowaniu uniwersalnym ma ogromne znaczenie dla komfortu przesiadywania przed ekranem. Jak już polemizowaliśmy w innym wątku, użytkowanie amatorskie-uniwersalne to szerszy zestaw wymagań. Do zdjęć należy zasiąść w dzień lub zapalić więcej świateł. Proszę zwrócić uwagę, że ludzie często pytają się o dwa zestawy ustawień monitora na dzień i noc. To sygnał, że sami zauważają,*że postrzeganie się zmienia. Nasza praca poleca na uświadomieniu jak bardzo światło wpływa na postrzeganie i kiedy można pracować ze zdjęciami, a kiedy lepiej to odłożyć i poczytać forum. Fajnie, jeśli sprzęt jest nieinwazyjny, przyjemny w odbiorze w bardzo różnych warunkach. Takie właśnie są EIZO serii S.
    Ależ ja wcale nie polemizuję z powyższym stanowiskiem, ja się z nim w zupełności zgadzam. Podkreślam jedynie, że uniwersalność monitorów na matrycy S-PVA nie polega na tym, że będziemy mogli pracować z kolorem w pomieszczeniach mrocznych, pstrokatych lub oświetlonych kolorowymi LED-ami świecącymi na kulę dyskotekową.

Wielu użytkowników czytając ogólnikowe stwierdzenia o "uniwersalności" monitorów S-PVA dochodzi do mylnego wniosku, że mając taki monitor "hulaj-dusza, piekła nie ma", a potem jest zdziwiona, że na odbitce/wydruku kolory są wyblakłe, zaś cienie ciemniejsze niż na monitorze. Tymczasem tutaj niestety kłaniają się panowie Stevens, Hunt, Bartelson i Breneman - lepszy punkt czerni jest na tego typu problemy antidotum równie skutecznym, co okadzanie.

Na poniższej ilustracji w poziomych rzędach mamy kwadraciki o takiej samej jaskrawości:
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 24-03-2011 o 13:22

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów