Close

Strona 376 z 479 PierwszyPierwszy ... 276326366374375376377378386426476 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 751 do 3 760 z 4785

Domyślnie

prawdziwy film drogi nakreciles... czesto go ogladasz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goku Zobacz posta
    Ale to chyba bardzo dobrze, że jest czuły.
    Raczej źle -lubisz jak w kadrze (dla oka statycznym) co chwilę jest jaśniej/ciemniej, bo w 5% kadru, gdzieś z boku listki ustawiły się tak, że odbiły ciut więcej światła ?

Dzięki temu można np. kręcić film ze zmieniającą się głębią ostrości zmieniając przysłonę. Gdyby nie był tak czuły, ekspozycja by wariowała.
    W Canonie jakoś nie wariuje. Po prostu zmiany jasności są płynne, i nie następują po tak delikatnej zmianie jasności w kadrze, jak w Nikonie.

A w trybie automatycznym bezwładność ma, co choćby widać jak pociąg wyjeżdża z tunelu http://www.youtube.com/watch?v=6lawZdNBeag
    Ma, ale jak już pisałem w wielu przypadkach zbyt małą.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Do tej pory tylko czytałem ten wątek, przez co najadłem się strachu jak i nabrałem chęci na zakup D7k. Dziś jednak ostatecznie kurier zapukał do drzwi i dostarczył mój egzemplarz wraz z Tamronem 17-50 VC. Jak na razie żądnych problemów nie zauważyłem (choć jeszcze dekla nie fotografowałem ) AF wydaje się działać dobrze, wszystko jednym słowem gra.
    Nr. serii 613... zakupiony w jednym z bardziej chyba znanych foto-sklepów internetowych.
    Aaa i tak na koniec. Martwił mnie "problem" z brakiem skoku pośredniego przycisku wyzwalającego migawkę... jednak jak dla mnie ten problem nie występuje. Próbowałem sobie jakoś wytłumaczyć że ktoś mógł mieć z tym problem, ale choć ja mam na prawdę dość mocno "zdegradowane" z racji wykonywanej pracy dłonie to nie ma problemu z wyczuciem spustu.
    pozdrawiam i życzę udanego zakupu tym, którzy jeszcze się nie zdecydowali...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andzin Zobacz posta
    Aaa i tak na koniec. Martwił mnie "problem" z brakiem skoku pośredniego przycisku wyzwalającego migawkę... jednak jak dla mnie ten problem nie występuje. Próbowałem sobie jakoś wytłumaczyć że ktoś mógł mieć z tym problem, ale choć ja mam na prawdę dość mocno "zdegradowane" z racji wykonywanej pracy dłonie to nie ma problemu z wyczuciem spustu.
    Mnie też martwił, ale ktoś wszystkich wprowadził w błąd. Spust jest tak samo wyczuwalny jak w innych aparatach, brakuje tylko takiego charakterystycznego 'klik'.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lolas4 Zobacz posta
    Witam,
    ... szukam jak najwiecej materialow z D7000 wlasnie z 18-105 VR...
    Prosz... <KLIK>
    HP Photosmart 945 > Fuji FinePix S9600 > Nikon D7000 + AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR + 50mm f/1.8D AF NIKKOR

Domyślnie

Własnie dostałem pesymistyczną wiadomość.............. nie wiem już co robić, bo najchętniej bym wył, bluźnił -i lał po ryju, niestety pozostaje tylko żal i bezsilność.

Część historii znacie -D7000, który na czujniku fazowym najczęściej trafiał za obiekt. Na nieskończoność w ogóle nie mógł trafić. Regulacja AF w body nie pomagała. Problem dotyczył wszystkich podpinanych szkieł -jednocześnie nie była to wina tych szkieł bo na innych body działały idealnie).
    Polski serwis (w którym aparat przebywał miesiąc) stwierdził brak usterki (nota serwisowa: Aparat poddano długotrwałym testo. Wszystkie funkcje działają poprawnie).
    Te długotrwałe testy jak się okazało, polegały na wykonaniu 25 zdjęć. Nie wiem w jakich warunkach, podejrzewam, ze ze statywu z podpiętą 50ką ustawioną na f2.8 -a za cel służyła oddalona może o 2m tablica testowa.

Ok, do następnej walki z serwisem postanowiłem się lepiej przygotować. Zrobiłem dokładny opis usterki. Wymieniłem jakich obiektywów używałem, przy okazji informując, że wszystkie one działają poprawnie na body D3, D300s i D90, które mogłem w tej samej chili przetestować. Zaznaczyłem, że wszystkie te obiektywy trafiają idealnie w trybie LV Nikona D7000, czyli że nie jest to ich problem. Problemem jest źle działający AF fazowy, w moim Nikonie D7000. Wydrukowałem przykładowe zdjęcia. Na płytę nagrałem przykładowe zdjęcia obrazujące problem. żeby nie być posądzonym o wybranie tylko nietrafionych zdjęć, wykonałem serię około 20 zdjęć pod rząd, na których tylko dwa można było uznać za trafione -reszta to mniejszy lub większy (skandaliczny wręcz) back focus.

Jednocześnie napisałem też troszkę o sobie, ze fotografuję od wielu lat (obecnie już zawodowo) głównie lustrzankami Nikona. Wspomniałem także, że używałem też aparatów firm konkurencyjnych -wymieniłem wszystkie korpusy jakie miałem i jakie miałem przyjemność używać, zaznaczając że dotychczas absolutnie w ŻADNYM nie miałem takich problemów z AF jak w moim egzemplarzu D7000.

Aparat tym razem trafił do serwisu w Niemczech. Po tygodniu zadzwonili do sklepu przez który załatwiałem reklamację z pytaniem, co to za opis drobnym maczkiem na A4, wydrukowane zdjęcia oraz nagrana płyta. Kiedy dowiedzieli się, że jest to opis usterki (też ciekawa sprawa, wystarczyło przeczytać...) to stwierdzili, ze w sumie niepotrzebnie bo wystarczyła by im informacja o problemie z AF w D7000 -bo takowy problem jest im dobrze znany.

Tydzień temu kiedy odwiedziłem sklep, w którym D7000 kupiłem, właściciel sklepu osobiście dzwonił do serwisu z pytaniem o mojego Nikona -dostał informację, że będzie odesłany jeszcze w tym samym tygodniu.

I dziś po ponad pięciu tygodniach od wysłania aparatu do serwisu, zadzwonił do mnie właściciel sklepu........... a jego słowa "nie wiem nawet jak ci to powiedzieć" spowodowały, ze szlag mnie trafił.
    Nasi kochani serwisanci z Niemiec dzisiaj zadzwonili do niego z informacją, że aparat jest sprawny i nie ma powodu do reklamacji. Stwierdzili, że problem leży po stronie użytkownika, który zapewne nie potrafi używać odpowiednio aparatu. W tym miejscu powinny być moje bluzgi.
    Sprzedawca stwierdził, że to nie wina użytkownika, i że dostali przecież dokładny opis z przykładami, że na 100% problemem jest aparat. Na co serwisanci stwierdzili: to może szkło uszkodzone podpinał ?

Wyraźnie widać, że w serwisie Niemieckim także olali opis usterki. Nawet go nie przeczytali. Bo gdyby to zrobili, nie zadawali by tak idiotycznych pytań.

Aparat, niestety nie naprawiony wróci do sklepu za około 3-4 dni, czyli nie w tym, a w przyszłym tygodniu. Sprzedawca podpowiedział mi, ze mamy dwa wyjścia -pojadę do serwisu w Warszawie i osobiście, wytłumaczę serwisantom o co chodzi (.. tu też powinny być bluzgi) albo wymieni mi aparat na taki z nowej serii -niestety będzie mnie to pewną kwotę kosztować, bo mój aparat jest już sporo używany (no i ma ok. 5 miesięcy już). Szkoda, że większość zdjęć jakie nim zrobiłem to testy, żeby sprawdzić czy ta franca w końcu dobrze działa.

Co mam zrobić ? Macie jakiś pomysł ? Najbliżej jestem oddania aparatu do sklepu, z dużą nawet stratą finansową. I całkowicie odechciewa mi się kupowania następnego Nikona.

Domyślnie

Fatman - nie wiem co ci poradzic. Sam zamowilem D300s zaraz po tym, jak stwierdzilem, ze jest gigantyczny BF w moim D7000 i wymaga serwisowania. D300s dojechal wczoraj i.... ma rozwalony autofocus - jezdzi szklo w obie strony, z trudem lapie ostrosc, doostrza nawet 4 razy, a czasem wogole sie poddaje. Dzisiaj bede go odsylal spowrotem do sklepu. To jest 3 puszka Nikona, ktora kupuje i nie dziala poprawnie (pierwszy D7000 ogromny (-18 ) i duza wrazliwosc na rozne rodz. swiatla., hotpixele, drugi D7000, ktory mam obecnie - ogromny bf (-20) i lekka wrazliwosc na rozne rodz. swiatla. No i teraz D300s z AF dzialajacym 2-3x wolniej od tego z D7000 na tym samym szkle...

Nikon sie stoczyl i brakuje kogos(serwis foto?), kto by to wyraznie i publicznie napisal...
    Ostatnio edytowane przez elgreen ; 23-03-2011 o 16:40

Domyślnie

Gdyby 1D MkIV był tańszy................ gdyby K-5 miał manual przy filmowaniu.........

Ręce opadają

W tym wątku padło pytanie czy nie żałuję sprzedaży D300s i zakupu D7000. Teraz z czystym sumieniem mogę odpowiedzieć: tak żałuję. Bardzo.

Domyślnie

Brak mi słów. Wierzyłem, że puszka Rafała wróci z niemieckiego serwisu "uzdrowiona" i wyregulowana z "niemiecką precyzją". Przecież ta jakiś absurd, żeby mając takie rzetelnie wykonane testy zaprzeczać, że body jest uszkodzone. Serwis robi sobie po porostu jaja. Jak w takiej sytuacji domagać się wymiany sprzętu na wolny od wad, których "przecież nie posiada?". Zwrot do sklepu ze stratą kasy to dla mnie rozwiązanie nie do pomyślenia. Trochę przewrotnie i z jajem stwierdzam, że skoro Nikon nie widzi wad swoich produktów, to powinien przyjąć model sprzedaży i zwrotów podobny do Castoramy, gdzie oddaje się wiertarkę po remoncie i wszyscy zadowoleni. Wybaczcie sarkazm, ale sam kupiłem D7000 z drżeniem rąk i już nie doszukuję się jego wad, bo włos się jeży czytając jaki Nikon ma serwis.

Domyślnie

Rafał, więc jest tak jak myślałem, przykre to.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Strona 376 z 479 PierwszyPierwszy ... 276326366374375376377378386426476 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów