Witam,
pierwszy portret w pomieszczeniu.
1.
2.
Dziękuję z góry za opinie.
Pozdrawiam.
Szukaj
Witam,
pierwszy portret w pomieszczeniu.
1.
2.
Dziękuję z góry za opinie.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-08-2019 o 16:48
i tak dobrze że nie w łazience
?
na portale społecznościowe cudo! będą mlaskać i piać z zachwytu
tu jest forum fotograficzne więc dając zdjęcie na tle firanki i zasłony sam się narażasz
po prostu obciach choć lepiej niż na tle płytek w łazience
A tak technicznie to brak kontry dla światła z okna (twarz ciemnawo trochę) i mogłeś odrobinę oczy podkreślić. Poza tym na 2 firanka "wcina" Ci się w modelkę co wygląda nieciekawie. Okno / firanka może być tłem pod warunkiem użycia "pełnej dziury" obiektywu i odsunięcia modelki kawałek od niej tak żeby tworzyła rozmyte tło które nie odwraca uwagi od modelki i tematu zdjęcia. Poza tym totalny brak obróbki co widać choćby po braku korekty skóry twarzy modelki.
D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3
Dzięki Copyman za rzeczowy komentarz.
Nie pomyślałem, że firanka może być obciachowa w tym środowisku, w miejscu tym chodziło mi tylko i wyłącznie o światło padające przez okno.
Ostatnio edytowane przez kptYossarian ; 19-03-2011 o 22:44
Nie chodzi tylko o "to" środowisko i obciachowośćRzecz gustu. Firanki też mogą być ekstra np. przy zdjęciu kobiety w ciąży przy oknie. Musi mieć to wyraz bardziej subtelny i nie mogą być wyeksponowane w taki jak u Ciebie sposób. No i takie "ciążowe" zdjęcie to zaraz inna obróbka i z reguły BW. Co do światła to okno jest jego źródłem. Czyli chcąc zachować balans trzeba by doświetlić trochę modela "na kontrę" wtedy ma to ręce i nogi. Jakaś blenda lub lampa błyskowa by się przydała. Ćwicz dalej ! Modelkę masz wdzięczną i piękną ! Bierz ją w plener i do dzieła !
![]()
D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3
Modelka moze i ladna ale poprostu stanela przed obiektywem i... stoi. Brak jakichkolwiek emocji, jakiegos spojzenia itp. Samo zdjecie technicznie slabe. Ani kadr ani obrobka ani poza ani swiatlo... hmmm Ale nie poddawaj siePodgladaj innych fotografow (na forum oczywiscie
) i ucz sie a bedzie dobrze.
Skontaktuj się z nami