Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: jaki UPS ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    no to powinieneś mu sprzedać coś w stylu 10 000 Ah, albo agregat prądotwórczy
    Erie, mam juz dzialalnosc kilka lat, pracowalem w 2-3 firmach na stale to widzialem rozne cuda.
    Czasem wlasnie przy jakiejs okazji przypomina sie
    Zeby nie bylo, ze moja wina to kazde z gniazdek w tej listwie zaslepilem ale jak komus na swieta brakowalo gniazdek to sobie "odslepil"

Z UPS'a jaki polecam to moze byc :
    - APC Back UPS np. 500VA
    - Fideltronik Ares 700VA
    Jesli ma byc on-line to bedzie kosztowal okolo 2000 pln netto i w gore

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Odświeżę temat
    Mam 2 UPSy APC, o ile ten starszy daje radę, to z nowszym mam problemy - jest za czuły i najdrobniejsze pierdnięcie prądu powoduje restart kompa mimo, że ten starszy jest słabszy
    Jednego z nich chcę wymienić na Fideltronika. Do UPSa będzie podłączony komp i monitor. W sieci często są spore wahania, napięcie skacze od 160 do 230V. Chciałbym, żeby UPS wytrzymywał 12-15 minut bez zasilania (częste wyłączenia prądu na 5-10 minut) bo nie zawsze trzeba będzie wyłączać kompa. No i przydałby się jakiś zapas na nowego kompa. I tu pytanie:
    Czy Lupus 700 wystarczy? czy 1000. Różnica w cenie niewielka.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 13-08-2013 o 21:22 Powód: "Odświerzę"
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Czy Lupus 700 wystarczy? czy 1000. Różnica w cenie niewielka.
    Kliknij PC lub stacje robocze i zobacz co wyjdzie z wyliczeń
    http://www.apc.com/tools/ups_selector/index.cfm
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Jacku, mi 500 Fideltronika tyle wytrzymuje, a co dopiero 700 czy 1000.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Kliknij PC lub stacje robocze i zobacz co wyjdzie z wyliczeń
    http://www.apc.com/tools/ups_selector/index.cfm
    Z tego wyszło: APC Smart-UPS 1000VA LCD 230V

Rafale, moje APC to są pięćsetki...i nie wytrzymują (jeden) lub słabo (drugi - ten po wymianie aqu będzie jeszcze ok przez jakiś rok).
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Może sprzęt sprzętowi nierówny? Po chińszczyźnie którą wcześniej miałem Fidel zachwyca wydajnością.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

APC to czołówka, ten stary wiernie mi służy już 8 lat, nawet miał wymienione aqu, ale chyba jeszcze raz wymienię przed zmianą na większy - kasa

Domyślnie

Pamiętajcie, że moc zasilacza a czas podtrzymania to dwie różne rzeczy. Z reguły pojemności akumulatorów w UPS'ach dobiera się tak, żeby na ok 75% obciążenia wytrzymał ok 15 minut. Czyli teoretycznie, większa moc przekłada się na dłuższy czas, ale są znaczne odstępstwa od tej reguły. Można równie dobrze znaleźć UPS 700 i 300 wykorzystującej ten sam pojedynczy akumulatorek 7Ah. Jak łatwo wywnioskować, czas podtrzymania na obu będzie znacząco różny. Jeśli więc zależy komuś na czasie, trzeba zwrócić uwagę jakie UPS ma akumulatory. Z wspomnianych tu Fideltroników, widziałem starsze modele 1000 serii NET które miały w sobie 2x7Ah, a APC Smart 1000 zależnie od wersji ma nawet 2x12Ah. Jest różnica? Dodatkowo Smarty dają bardzo dobrej jakości sinusoidę na wyjściu, Fidele nie. Może nowsze są lepsze, ale ze starszymi miałem same kłopoty.

Aha, i moce zasilaczy podawane są w VA (Voltoampery). Jest to jednostka mocy pozornej, która ma większą wartość niż W (Waty), oznaczającą moc czynną. Zainteresowanym tym tematem proponuję zapoznanie się z tzw: "trójkątem mocy". Bardzo łatwo w ten sposób zrozumieć zależność mocy czynnej, biernej i pozornej. Komputer jako obciążenie (praktycznie) rezystancyjne, jest odbiornikiem mocy czynnej i przy doborze łatwo to pomylić, zaniżyć potrzebną moc.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-03-2011 o 22:27

Domyślnie

U mnie stoi Eaton Powerware 5115 500VA. Świetnie się spisuje. Konfigurację C2D, 2xHDD, 2xDVDRW, Eizo 19" podtrzymuje spokojnie ok. 15-20 minut. W programie sterującym UPSem jest wyliczone podtrzymanie na 24 minuty. Mam go od 2008 roku i nie wygląda na to, żeby akumulator stracił coś na pojemności (system ABM raczej działa). W programie sterującym widać jakie jest napięcie podawane w sieci i UPS w razie czego zwiększa je lub zmniejsza, żeby utrzymać je w odpowiednim zakresie. No i jest czysty sinus. Wada - głośny wentylator, ale po czasie testów wyłącza się i włącza jedynie jak UPS jest pod obciążeniem.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Należy zadaćszobie jeszcze jedno pytanie - czy zasilacz komputera ma aktywne PFC i czy będzie współpracował z danym UPS.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów