Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Roztocze

Domyślnie Roztocze

Witajcie, jakoś na wiosnę wybieram się w celu fotograficznym w kierunku Roztocza. Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś ciekawe miejsca na Roztoczu. W internecie są same suche informacje. Może ktoś zna takie miejscówki. Jakieś pagóreczki i te sprawy dzięki
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Celeborn Zobacz posta
    dzięki.
    nie ma za co
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Zamość, Zwierzyniec, Józefów, Susiec ( mi podobało się najbardziej) , Krasnobród - to takie roztoczańskie samograje, wcale nie w złym znaczeniu.
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Domyślnie

zgadzam się z fotone
    dodam jeszcze - Górecko Kościelne, Majdan Sopocki oraz okolice Szczebrzeszyna (Kawęczyn)
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Domyślnie

Polecam :
    1. Przewodniki i mapy, w księgarniach zatrzęsienie.
    2. Internet, wszystkie informacje pod ręką i bezpłatnie.
    Mając powyższe, zaplanować i wyjechać. Nic nie zastąpi wizji lokalnej, tym bardziej jak chcesz focić. Stosując te zasady osiągniesz max. efekty. Pytać oczywiscie należy ale w dalszej kolejności.
    Takie jest moje zdanie i wieloletnie doświadczenie.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Celeborn Zobacz posta
    Witajcie, jakoś na wiosnę wybieram się w celu fotograficznym w kierunku Roztocza. Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś ciekawe miejsca na Roztoczu. W internecie są same suche informacje. Może ktoś zna takie miejscówki. Jakieś pagóreczki i te sprawy dzięki

Przepraszam, że dopiero teraz, ale dosłownie dziś ten wątek wpadł mi w oko.

Jako, że wychowałem się w Zamościu (który nie leży na Roztoczu), a na Roztocze miałem blisko, to coś niecoś mogę pomóc.

1. Kiedy dokładnie się wybierasz?

2. Na jak długo?

3. Co konkretnie Cię interesuje?

Roztocze zaczyna się od Kraśnika/Szastarki (R. Zachodnie, do Szczebrzeszyna). W tym rejonie to głównie górki i doliny, sporo kapliczek wśród pól. Szczebrzeszyn: z odnowioną synagogą, zaniedbanym (niestety) kirkutem. Obok - do Zwierzyńca przez Kawęczyn - wąwozy lessowe. Wiosną zalecane gumowce. W Zwierzyńcu: kościółek na wodzie (na wyspie), stary browar, stawy echo, ścieżka do Florianki (rowerem), Bukowa Góra (w RPNie), a z niej widok na Szozdy i kawałek RPNu.
    Ze Zwierzyńca do Guciowa, do zagrody Guciów p. Jachymka. Taki mały prywatny skansenik.
    Potem: Stacja Józefów Roztoczański z ostatnią na Roztoczu drewnianą wieżą ciśnień.
    Górecko Kościelne - rezerwat na rzece Szum i tama małej elektrowni wodnej; aleja dębów, kościółek modrzewiowy.
    Krasnobród - letnisko pełne ludzi i nowoczesnej kostki bauma... Oprócz tego klasztor oraz kapliczka św. Rocha. Niestety dużo ludzi, gdy jest sezon i dobra pogoda.
    Józefów - serce Roztocza Środkowego: kamieniołom, obok niego duży, zadbany kirkut, synagoga.
    Dalej drogą do Tomaszowa Lub. - miejscowość Długi Kąt z pozostałościami zakładu przemysłowego. Nie wiem jak z wejściem na teren, ale taki postindustrial w sercu przyrody.
    Obok Józefowa, przy drodze na Susiec - Hamernia i rezerwat na rzece Sopot, a w nim ruiny papierni - dopiero co nadleśnictwo otworzyło ścieżkę z wyremontowanymi schodkami i kładkami - na potoku mnóstwo stopni wodnych (statyw bardzo zalecany, jeśli Lubisz wodną watę).
    Dalej - drogą na Susiec - cmentarz wśród lasu zwany Błudek (Błódek)- miejsce po regularnym obozie NKWD (trzymali tam "niewłaściwych" partyzantów).
    Susiec - w zasadzie tylko szumy na Tanwi (w Rebizantach) oraz wodospad na Jeleniu (do niego szlakiem). W Rebizantach przy dobrej pogodzie i weekendzie mnóstwo ludzi, grile, smrody, dym, syf... Ale wystarczy wejść do lasu szlakiem do tzw. "Kościółka" - cisza i spokój.
    Z Suśćca - albo na wał Huty Różanieckiej (widoki na obie strony) albo do Narola. W Hucie Różanieckiej ruiny cerkwii i cmentarz przy niej. Dalej: Ruda Różaniecka i Płazów, w zasadzie wrota do Roztocza Południowego (Wschodniego), a tam już inne klimaty - stare cerkwie, cmentarze, miejsce po wysiedlonych w 1947 r. wioskach. I ludzi tyle co kot napłakał.
    W Narolu - pałac Łosiów (odnawiany) oraz kościół. I zaczyna się Roztocze Południowe. A tam tematów na odrębny elaborat.

Mapy: polecam Express Map - Roztocze, laminowana, zgodna z gps i serię z Mielca: R. Zachodnie, Środkowe i Wschodnie.
    Przewodniki: polecam autorów: Artur Pawłowski, Paweł Rydzewski (ten drugi to spec od R. Południowego) i Marek Wiśniewski.

A - jadąc na R. Południowe warto zadzwonić do SG w Horyńcu i zgłosić wycieczkę - wtedy, gdy zobaczą na drodze, to raczej nie będą kontrolować.

W razie czego - Pytaj.

Domyślnie

Nic dodać nic ująć, może jeswzcze unicką cerkiew za wałem Huty Rużanieckiej, Bunkry na Wielkim Dziale, Krągłym Goraju (to okolice Narola) W narolu pałac. Szukaj kirkutów i cmentarzy unickich. Jest jeden w lesie, dokładnie nie pamimętam gdzie ale to gdzię w okolicach Werchratej.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAS Zobacz posta
    Nic dodać nic ująć, może jeswzcze unicką cerkiew za wałem Huty Rużanieckiej, Bunkry na Wielkim Dziale, Krągłym Goraju (to okolice Narola) W narolu pałac. Szukaj kirkutów i cmentarzy unickich. Jest jeden w lesie, dokładnie nie pamimętam gdzie ale to gdzię w okolicach Werchratej.
    Werchraty.

Pewnie Masz na myśli cmentarz na Monastyrze/Monasterze.

Jeden z najpiękniejszych cmentarzy śródleśnych jest na terenie niestniejącej wsi Stare Brusno (z Horyńca na Nowe Brusno, z Nowego Brusna w kierunku Hrebcianki i Polanki Horynieckiej). Wiosną, gdy nie jest jeszcze za bardzo zielono, świetna miejscówka.

Domyślnie

Mam zamiar się przejechać jakoś w maju, interesują mnie konkretnie jakieś landszafty i mam na to 2 max 3 dni.

Dzięki wszystkim, Hubikowi w szczególności, bo najwięcej się napracował.
    Ostatnio edytowane przez Celeborn ; 06-03-2011 o 16:41
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów