Przebrnąłem przez ten wątek...uff.... ciężko było... ale i ubaw spory.
Na początek - JESTEM AMATOREM!!!
Sam troche pstrykam po ślubach i innych imprezkach i już myślałem że jakiś dziwny jestem .... a tu szok - temat rzeka...
Prawda jest taka, że nie raz nie dwa można się spotkać z tym że goście weselni mają lepszy sprzęt niż zatrudniony fotograf. Tego nie da się ustrzec a i to nie najważniejsze. Kiedy jeszcze pstrykałem 65tką to goście latali z lustrami cyfrowymi i co z tego? Bywało że ktoś rezygnował z moich usług bo wujek kupił super aparat i on im zrobi zdjęcia. Nie robiłem z tego nikomu problemu tylko potem miałem dziką satysfakcje jak sie dowiedziałem, że maja spartolone foty i np. wszystkie z kościoła są robione z ławki i w ogóle przysięga polega na tym, że widać cały ołtarz i miniaturki ludzików stojące tyłem... Jak ktoś u mnie zamawia reportaż to nie ma takiej możliwości żeby go zamówił przed oglądnięciem albumów!!! Dla mnie ma być oczywiste czego klienci oczekują i muszą wiedzieć za co płacą. Nie mogę pojąc jak można się zdecydować na powierzenie komuś tak ważnej sprawy jak dokumentacja ważnego wydarzenia bez sprawdzenia jego kwalifikacji. Ludzie potrafią przekopać cały internet i wszystkie możliwe testy i opinie użytkowników zanim wydadzą 500 zł na aparat a nie sprawdzą fotografa któremu płacą więcej za taką usługę? Przykre ale prawdziwe. Tym bardziej że Ci prawdziwi zawodowcy (żeby nie było - patrz początek posta) na tym tracą najbardziej.
Inna bajka to Ci super-mega -extra-"profesjonaliści". Mam z nimi ubaw jak przychodzą kupować sprzęt do mnie (tak się składa że pracuje w sklepie foto). Kiedyś chyba zrobię fotkę miny gościa który jest przerażony w momencie kiedy podaje mu D200 i mówię że nie ma tam opcji "Auto". Wtedy pada pytanie : to jak tym się robi zdjęcia i dlaczego to takie drogie skoro tego nie ma? Załamka....
Nie wspomnę już o kwestii zawodowców biorących 1300 zł za 200 zdjęć 10x15 w kopercie wywołanych w Makro lub innym labie masowej zagłady jakości...
Sorki jeśli przynudzam... tak mnie jakoś dopadło....
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami