Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Który?

Domyślnie

Dobra, podsumujmy - mamy chciec inny zasilacz i inna obudowę - zasilacze zostały wymienione, jakieś podpowiedzi jeśli idzie o obudowy?
    Jeśli dobrze rozumiem, to zasilacz nie ma być zintegrowany z obudową?

PS myszy i klawiatury mogę w ogóle nie kupować, mam ze starego zestawu.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Dobra, podsumujmy - mamy chciec inny zasilacz i inna obudowę - zasilacze zostały wymienione, jakieś podpowiedzi jeśli idzie o obudowy?
    Jeśli dobrze rozumiem, to zasilacz nie ma być zintegrowany z obudową?
    Moze byc z obudowa, ale zeby to byl pewny zasilacz, nie mowimy tutaj o zasilaczu za 500zl wystarczy taki za ok 200zl....jest ich niezly wybor....chieftec, corsair, ocz, zalman itd....
    Ja zawsze tlumacze klijentowi ze zasilacz to serce komputera.....jak serce nie dziala sprawnie to wiesz co sie dzieje....
    Tani zasilacz moze miec niestabilne napiecia i bedziesz zachodzil w glowe co sie dzieje z komputerem, dlaczego sie wylacza, dlaczego masz blue screeny itd.....

Domyślnie

Póki co z tych tabelek nic nie wynika. Proponowałbym Ci poczytać wątki i ułożyć podobną tabelkę wg własnych życzeń, z najlepszych jakościowo komponentów. Sklepy w dużej mierze wypisują niewiele znaczące nazwy a cóż się pod nimi kryje tego nie wiadomo. A skoro się nie chwalą to znaczy, że nie mają czym i wciskają to co najtańsze...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

wiesz...rada jest na pewno słuszna, tyle, że w tych wątkach... jak dla mnie też sa jedynie cyferki i symbole - kompletnie mi nic nie mówiące - nie wiem jakie cyferki dla mnie są optymalne. Skąd mam wiedzieć że GTcośtamcośtam jest lepsze/gorsze takie samo jak cos innego?
    Wiem, że tacy klienci są łatwym łupem dla sprzedawców.... niestety.
    Dlatego pytam tutaj, a nie w kolejnym sklepie.
    Jednej rzeczy zapomniałam dodać... budżet jest ograniczony do 2500zł razem z zakupem windows7. (z tym, że sami tego pudła nie potrafimy złożyć, więc na nic mi ceny samych kompenentów...)
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    wiesz...rada jest na pewno słuszna, tyle, że w tych wątkach... jak dla mnie też sa jedynie cyferki i symbole - kompletnie mi nic nie mówiące - nie wiem jakie cyferki dla mnie są optymalne. Skąd mam wiedzieć że GTcośtamcośtam jest lepsze/gorsze takie samo jak cos innego?
    Wiem, że tacy klienci są łatwym łupem dla sprzedawców.... niestety.
    Dlatego pytam tutaj, a nie w kolejnym sklepie.
    Jednej rzeczy zapomniałam dodać... budżet jest ograniczony do 2500zł razem z zakupem windows7. (z tym, że sami tego pudła nie potrafimy złożyć, więc na nic mi ceny samych kompenentów...)
    Wiesz, każdy ma inne priorytety. Jeden lubi grać, drugi nie, trzeci lubi a przy tym chce mieć cichy komputer, czwarty nie potrzebuje silnej grafiki bo wystarcza mu mocny konfig przy czym chce mieć zestaw dobry jakościowo, dopieszczony i cichutki, żeby nie buczał w nocy... tak się nie da w kilku słowach. Do tego dochodzą problemy związane z finansami i ich określoną wysokością... temat rzeka
    nie musisz się znać na składaniu (choć z poprzednich wątków wywnioskujesz, że to zadanie dla ćwierćinteligentnego szympansa ). wystarczy, że poczytasz, poradzisz się, skomponujesz sama zestaw a w wybranym sklepie złożą Ci to gratis.

p.s. możesz zaczekać jeszcze trochę na poprawione płyty platformy Sandy Bridge? Na kiedy musi być sprzęt?
    Za ok miesiąc też dowiemy się o nowej platformie AMD.
    MZ warto teraz chwilę zaczekać bo za podobne pieniądze mamy znacznie wydajniejsze i bardziej przyszłościowe platformy - jedna co prawda do niewielkiej poprawki, druga na dniach...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 06-02-2011 o 16:55
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Wiesz, każdy ma inne priorytety. Jeden lubi grać, drugi nie, trzeci lubi a przy tym chce mieć cichy komputer, czwarty nie potrzebuje silnej grafiki bo wystarcza mu mocny konfig przy czym chce mieć zestaw dobry jakościowo, dopieszczony i cichutki, żeby nie buczał w nocy... tak się nie da w kilku słowach. Do tego dochodzą problemy związane z finansami i ich określoną wysokością... temat rzeka
    nie musisz się znać na składaniu (choć z poprzednich wątków wywnioskujesz, że to zadanie dla ćwierćinteligentnego szympansa ). wystarczy, że poczytasz, poradzisz się, skomponujesz sama zestaw a w wybranym sklepie złożą Ci to gratis.
    Nooo, właśnie usiłuje się radzić

A wymagania - chyba niezbyt wygórowane podałam w pierwszym poście.
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Wracając jeszcze do tematu - autorka podała kilka specyfikacji - ale w każdej z nich znalazłem wspólny element który mnie niepokoi - obudowa 400 watt. Co byście nie wybrali, nieważne czy AMD czy i5 nie dajcie się namówić na tandetną budę z jeszcze bardziej shitowym zasilaczem. Baaa jeśli zależy wam na stabilności to dobry markowy zasilacz to podstawa. Polecam Tagan, Enermax, topower, chieftec. Z daleka trzymajcie się od Modecoma, Deera, codegena i wszelakich "no name" na których napisane jest tylko ile mają Watt.

P.S. ktoś kiedyś powiedział bardzo mądre zdanie - powiedz mi ile waży twój zasilacz, a powiem ci jak stabilny jest twój komputer sprawdzone - potwierdzone.

Domyślnie

Tak. Teraz jak poszukaliśmy w innych sklepach... z reguły w zestawach podają nazwę zasilacza - ten nam zaproponowany jest zapewne no name, bo gdyby było inaczej to nazwa byłaby podana.
    Jesteśmy w tym temacie mądrzejsi

A czy taki zestaw jest porównywalny/lepszy/gorszy?
    PhenomII X4 965 3.4Ghz/6MB
    AMD 760G + LAN+SOUND
    1000GB (7200) 32MB NCQ SATA2
    4GB DDR 133 Dual
    AMD HD 5450 512MB DDR3
    Alsen/IBOX Prestige
    500W PPFC - na razie nie wiadomo...czy to jest no name...?
    Ostatnio edytowane przez jm ; 06-02-2011 o 20:24
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Wiem, ze sie nie znasz na tym, ale poza procesorem nie wiemy co to jest za sprzet......to sa tylko symbole.

Domyślnie

Witam,
    jako że ostatnio stałem przed podobnym wyborem(podobne wymagania i budżet) to może powiem jakich wyborów dokonałem i co mną kierowało
    Oto konfiguracja mojego zestawu, która po kilku miesiącach użytkowania mogę z całą stanowczością polecić:

Procesor - AMD Phenom II X4 955 AM3 BOX Black Edition – ok. 460 pln
    Płyta główna - Asus M4A89GTD PRO/USB3 – ok. 460
    Pamięć RAM - DIMM PC-1333 DDR3 4GB(2x2GB) Kingston HyperX – ok. 170
    Obudowa - Cooler Master Centurion 590 – ok. 290 pln
    Zasilacz ATX - 500W OCZ ModXStream Pro – ok. 220 pln
    Napęd DVD – jakiś asus – ok. 80 pln
    Dysk 1 systemowy - HDD Serial ATA 300 320 GB Samsung SpinPoint F4 – ok. 130 pln
    Dysk 2 magazyn - HDD Serial ATA 300 1 TB Samsung SpinPoint F3 – ok 200 pln

Łącznie 1950 pln czyli jeszcze na system, gryzonia, klawiaturę i jakiś czytnik spokojnie wystarczy.
    Moim priorytetem, poza oczywiście wydajną pracą była kultura pracy – nic mnie tak nie drażni jak łomot i gwizd wydobywający się z puszki. Procesor – wg. Testów wszelakich wybór całkiem słuszny, 4 jaja sensowne taktowanie, bardzo rozsądna relacja ceny do możliwości, dla mnie aż nadto. Płyta – porządna markowa płyta ze zintegrowaną grafiką(ATI Radeon HD 4290) i 2xusb3, która jeżeli będziemy mieć takie życzenie podkręci kompa do rozsądnych wartości. Pamięć – w przeciwieństwie do kart CF to pamięć do kompa zawsze od kingstona ładuje, rozsądna pamięć za rozsądną cenę i do tego ładne niebieskie radiatorki
    Dyski, systemowy na jednym talerzu, więc czasy dostępu teoretycznie lepsze, drugi po prostu duży; oczywiście ssd były by lepsze, ale to nie w takim budżecie. Zasilacz – tutaj koniecznie markowe polecam, jak ktoś już wcześniej wspomniał serce komputera, możemy mieć świetne komponenty, ale jak nie będą przyzwoicie zasilane, to nie będą pracować właściwie. Ten OCZ którego nabyłem, dzięki wielkiemu (140 mm chyba) śmigłu jest naprawdę cichutki, no i ma modularne okablowanie, więc możemy mieć 2x mniej kabli w obudowie, co oznacza większy porządek, a dzięki temu lepszą cyrkulację powietrza. Obudowa – kolejna niedoceniana część zestawu – CM Centurion jest solidną obudową ze średniej półki – bardzo dobrze wykonana z grubej blachy(obudowa waży ok. 9 kg) nic nie dygocze i nie wpada w wibracje; do tego świetnie wentylowana przód z siatki, filtry antykurzowe, no i fabrycznie zamontowane dwa duże(120mm) i ciche śmigła. Postawione wszystko na windzie 7, śmiga ślicznie i co najważniejsze cicho
    Zestaw składałem, jako budżetowy, ale z możliwością rozbudowy:
    - ramu miało być więcej, ale jak się okazuje 4GB to aż nadto\
    - grafika miała być dokupiona, ale po co, nawet jak mnie najdzie ochota pograć w coś, to ta zintegrowana bez problemów wyrabia(aby nie wprowadzać w błąd, od razu mówię, że gram sporadycznie i raczej w nienajnowsze tytuły)
    - chłodzenie procka miało być zmienione, ale nie jak się okazało, nie jestem w stanie obciążyć go na tyle, aby cooler zaczął hałasować

Mam nadzieję, że coś tam w tym temacie rozjaśniłem.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów