Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie WT-4 kontra Eye-Fi

Z watku o pogietych pinach i nieżyjącym D700, wyłonił sie dość ciekawy temat, odnośnie bezprzewodowego wysyłania zdjęc na linii aparat-komputer.

Tak jak już pisałem, sam mam Eye-Fi z przejsciówką na cf i korzystam z tego w D700.
    Interesuje mnie natomiast jak się to ma do WT-4. Eye-Fi jest 3-4 krotnie tańsze, natomiast np. troche boli mnie prędkość z jaką rawy przedostają się na komputer.

Czy ktoś robił może jakieś porównanie do WT-4?
    Czy ktoś może ma WT-4 i mieszka w krakowie/okolicach, i znalazłby w któryś piątek/sb/nd czas na przeprowadzenie ze mną testów?
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

Dobry pomysł z przeniesieniem tej dyskusji do osobnego wątku

Ja miałem krótki epizod z eyefi i moje doświadczenia są raczej negatywne. Powolne, niestabilne, bez możliwości zarządzania zrzuconymi zdjęciami bezpośrednio...
    AlleG -- może coś się od tej pory zmieniło? Ja to testowałem dość dawno, jak było nowością. Jaki to ma teraz zasięg? Jak ze stabilnością? Czy każda fotka od razu po zrobieniu przychodzi na komputer, nie ma z tym problemu?

Wt-4 nie mam, ale interesuje mnie temat "bezprzewodowego USB". Jest coś takiego, jak usb wireless kit:
    http://www.dlink.com/products/?pid=629
    http://www.engadget.com/2008/11/06/c...-with-dongles/

Może ktoś miał doświadczenie z tymi cudakami?

O, jest coś takiego:
    http://support.eye.fi/support-resour...n-eye-fi-card/
    Próbowałeś tego używać z Ligthroomem?
    Ostatnio edytowane przez messer ; 26-01-2011 o 20:11
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Mam pytanie dla osób mających kartę.
    Kiedyś mylnie podawano informację na tema tych kart. Część z nich mogła przenosić zdjęcia ale tylko na serwer na internecie. Ja szukam wersji karty która pozwala przez router łączyć się z laptopem lub bezpośrednio wysyłać na laptop.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Messer, zaintrygowałeś mnie tym wifi-USB. kurcze, gdybym miał kase to az bym zaryzykował bo nawet w wypadku niepowodzenia, widze zastosowanie tego w domu ;D
    [edit] no, ale jedyny problem w tym, ze urzadzenia sa na rynku od 3 lat a polsce nie mozna tego kupic... :/

Władca Pixeli , Sprawa wyglada mniej-więcej tak:
    są 4 wersje kart. connect, geo, explore i pro.
    skupie sie na karcie "pro" ponieważ TYLKO ona ma funkcje interesujące mnie i Ciebie zapewne tez czyli:
    -łaczenie sie ad-hoc do routera/komputera ustawionego w tryb AP
    -wysyłanie RAW'ów, również w trybie endless (raw odrazu po zrobieniu ląduje na dysku komputera) (karty connect,geo i explore NIE OBSŁUGUJA RAW)
    -działa z pominieciem routera (connect NAPEWNO wymaga routera(sprawdone empirycznie) , geo CHYBA(?) tez, explorer ma wpisane łaczenie ad-hoc z hotspotami, natomiast nie podano czy tez w trybie pozwalajacym na zrzucanie zdjęc na maszyne)

co do stabilności, studio ma jakies 10x6 metrów, i w studiu nigdy nie miałem problemów z nawiązaniem połaczenia, tudziez brakiem stabilności.
    Do karty eye-fi jest dosc przyjemny sofcik, który pozwala zarządzac sciąganiem zdjęc, jest ro równiez bardzo ladnie kompatybilne z lajtrumem. Fotki sie wyświetlają po ok 30 sek w podgladzie lightrooma.

ogólnie moje odczucia odnosnie całego urządzenia, softu, działania itd są W MIARE pozytywne.
    w miare, podkreślam.
    do minusów zaliczyć moge:
    -WOLNE! jak dla mnie zbyt wolne. 30 sek na zdjęcie(raw) na monitorze przy sesji to wieki.
    -pełna funkcjonalność tylko w najdroższej wersji
    -potrzeba netu za 1 razem zeby wszytko ustawić, więc zapomnijcie o instalacji softu na "jakims kompie gdzies' i strzelaniu. trzeba mieć swojego laptoczka. (to taki minus nie minus, ale musze o tym wspomnieć)

plusy:
    -3-4 razy tańsze od WT-4
    -można zawsze używac w wersji "offline" jako zapasowa karte 8GB, i jest ona dość szybka (class 6, ok 15mb/s więc chyba jak na sd nienajgorzej)
    -kiedy robimy zdjecia z imprezy rodzinnej/urodziny, sylwester, pępkówka itd etc można odrazu wysłac wszystkie na np flickr i zrobic album, zeby odzielic się ze znajomymi/rodziną ( a obsługuje tych poratali nawet kilka, lista ponizej)

Ostatnio edytowane przez AlleG ; 26-01-2011 o 20:50
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

A jak z zasięgiem, bo w pierwszych modelach było podobno kiepsko.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

"co do stabilności, studio ma jakies 10x6 metrów, i w studiu nigdy nie miałem problemów z nawiązaniem połaczenia, tudziez brakiem stabilności."
    na wiecej jak 8-9 metrów nie testowałem. zwykle pracuje 4-5 m od monitora, i jest spoko
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlleG Zobacz posta
    ........WOLNE! jak dla mnie zbyt wolne. 30 sek na zdjęcie(raw) na monitorze przy sesji to wieki.......
    Przez chwilę zastanawiałem się nad zakupem tej karty ale już się wyleczyłem. Faktycznie czas przesyłu jest koszmarne długi. Dzięki za info. Na stronie producenta szukałem właśnie takiej informacji i nie znalazłem.

Domyślnie

30 sek to jakas masakra
    a jak z wt-4 to wyglada?

Domyślnie

Nie wiem niestety, nie mam, ale bardzo chętnie bym się dowiedział.
    Czekamy na kogoś z WT-4 ;D
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26220484

5. Performance
    If you're still thinking in terms of 54Mb/s divided by 8 equals 6-7MB/s or a full res JPG in under a second you're in for a bit of a disappointment. Real world 802.11g rarely bests 20Mb/s and the WT-4A doesn't even get that. Running a test where I transferred four decent sized NEF files I saw the following speeds.
    Direct Ethernet (100BaseT): 2MB/s
    WRT54G: 1.3MB/s
    WAP54G: 0.9MB/s
    WRH54G: 0.9MB/s

I tried the wireless with and without WEP encryption and it didn't seem to make any noticeable difference to the transfer speeds.
    myślę co piszę

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów