Close

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 164
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kol. maly5, masz rację, że producenci nie są idiotami i dostosowują swój produkt do rynku, gdzie ma być sprzedawany.

Przykładowy DELL zatem, woli składać komputery przeznaczone na Polski rynek w Polsce, by jak najlepiej sprostać brakowi wymagań kolegów, którzy z takim uporem próbują udowadniać, że ich składaki, to dzieła sztuki, a oni sami geniusze IT.

Zanim bowiem producenci zaczynają opanowywać jakikolwiek rynek, poddają go wnikliwej analizie, a jak widać z niektórych wypowiedzi w tym wątku i w innych, nie ma to jak "SAM".

Niechaj więc składają komputery ze śmieci, jeżdżą własnoręcznie złożonymi wehikułami, a swoje drogie aparaty łączą z komputerem przy pomocy własnoręcznie wykonanych kabelków USB, a telewizory za pomocą skrętki z odzysku i wtyczek wyciętych z puszek po piwie.

Bo przecież tak jest taniej ... i znacznie lepiej.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przepraszam, zapomniałem dodać, że od tej choroby, bo to jest niewątpliwie jakaś choroba, nie jest wolny nawet nasz dobrodziej Piotruś M., który nie tak dawno zmagał się ze swoim blaszakiem wymieniając, za "dobrą" radą szanownych kolegów, to to, to tamto, zresztą z miernym skutkiem.

Zresztą co mi tam, w końcu to nie nie moja przypadłość, więc ...
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Mam pytanko do Pana Tom01: Czy może Pan skierować na jakąś stronkę w sieci, gdzie troszkę głębiej opisane są tematy, o które się tu spieramy? Gdzie szukać informacji o różnicach pomiędzy składakami a markowym sprzętem? Albo po prostu o konkretnych podzespołach? To jest forum fotograficzne, więc pewnie nie miejsce na głębsze dyskusje. Ale pewnie są jakieś sensowne fora fachowców od kompów, gdzie może są całe wątki na temat konkretnych płyt głównych, konkretnych modeli kompów markowych itp.
    Szczerze mówiąc, trudno mi się zdecydować, co myśleć. Z jednej strony, tak jak większość forumowiczów, od lat składam sobie sprzęt do domu z podzespołów i jestem w pełni zadowolony. Oczywiście zdarzały się awarie, zdarzały się BSOD itp. W firmie (największej informatycznej w Polsce) oczywiście pracuję na sprzęcie markowym (jestem programistą, bazodanowcem), w tej chwili mam notebooka Dell i komp stacjonarny HP - zupełnie przypadkiem o tych samych mniej więcej parametrach co komp domowy. (Core 2Duo 3GHz, 4 GB Ram itp...). No i też zdarzają się BSOD, działa to z podobną wydajnością (czasem w domu pracuję na domowym sprzęcie, korzystając z tego samego oprogramowania co w firmie). No i biorąc pod uwagę własne doświadczenie, nie kupiłbym do domu kompa firmowego (nie widać różnicy, to po co przepłacać?).
    Z drugiej jednak strony temat mnie zaciekawił od strony teoretycznej. Myślę, że jest coś w tym co Tom01 pisze. To wydaje się logiczne, że jest sensowna kontrola jakości podzespołów, że dzieli się produkty na klasy jakościowe (egzemplarze lepiej przechodzące testy i gorzej), no i że na rynek, nazwijmy to Do it Yourself, trafiają te gorsze...

Aha, ukończyłem Polibudę w Wawie, więc może i coś tam dam radę zrozumieć...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Ja też chętnie nawet bym zobaczył różnice w budowie takich podzespołów, o których Tom01 pisze. Z jednej strony ma to sens, z drugiej... producenci podzespołów dają przecież na nie gwarancję. Te gwarancje są często nie na rok, ale na dwa, trzy, a nawet pięć. Biorąc pod uwagę siłę przetargową jaką ma Dell czy HP, na pewno negocjuje dobre ceny z dostawcami podzespołów. Podejrzewam, że taka płyta główna dla Della kosztuje tę firmę zdecydowanie mniej niż taka, za którą płacimy w detalu. Kombinując dalej... taki, powiedzmy Asus, czy Gigabyte, produkując płyty dla Della (po spełnieniu jego wymagań jakościowych) musi się zmieścić w kasie, którą wynegocjuje z Dellem. No i dochodzimy do sytuacji, gdzie firmy te więcej zarobią sprzedając swoje produkty w detalu. Czy tu nie muszą trzymać jakości dając gwarancję na swoje produkty i teoretycznie zarabiając na nich więcej? Może moje kombinowanie jest błędne w tym przypadku i kasę nie zgarnia producent tylko pośrednik, ale jakoś mi się wierzyć nie chce, że na rynek podzespołów trafia 'syf' a do komputerów firmowych same 'cuda wianki'.

Ja sam pracuję na składakach od kilkunastu lat. W pracy mam firmowe komputery. Padły już nie raz, dyski twarde siadały itp. Nie widzę różnicy między nimi.

Tom01, może znasz serwisy z porównaniem takiego Della czy HP do składaka na identycznych komponentach. Może chociaż masz linki do zdjęć, które by pokazywały różnice w budowie komponentów? Ja nie skończyłem polibudy, ale temat mnie interesuje.
    D200 plus graty...

Domyślnie :)

Piąta strona dyskusji a tylko chyba 2-3 pierwsze email to odpowiedz na moje pytanie a potem spieranie sie czy skladak czy firmowy Dell, HP czy MAC.

Czy sa tu moze osoby ktore mnie wspomoga swoja wiedza(np. Tom1) i pomoga mi złożyć dobra maszyne za 3 tys ?

pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Ja jakbym miał sobie składać, to coś podobnego do tego:

Chieftec Aegis CH-02-B-BM b/z 325,00
    GIGABYTE GA-P67A-UD3 P67 DDR3-1600MHz RAID GLAN IEEE ATX s.1155 479,00
    Intel Core i5-2500 3,3 GHz 6MB cache s. 1155 Box 709,00
    GoodRam 2x4GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 249,00
    Gigabyte HD5670 1GB 128 PCI-E GDDR5 OC 345,00
    Seasonic S12II-520 SS-520GB Bronze 520W 279,00
    MS Windows 7 Home Premium OEM 64-bit PL 1-pack 355,00
    WD WD6400AAKS 640GB sATA II 16MB 207,00
    LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Black 65,00

Suma z rabatem (Przelew, Za pobraniem) - razem brutto: 3013,00
    Suma bez rabatu (Płatność kartą, Płatności On-line) - razem brutto: 3088,33
    Ceny z proline.pl, ale pewnie złożysz gdzieś taniej. Nie znalazłem tylko mojej obudowy Chieftec Bravo bez zasilacza, bo teraz bym brał Seasonica, ze względu na ciche chłodzenie.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    Czy może Pan skierować na jakąś stronkę w sieci, gdzie troszkę głębiej opisane są tematy, o które się tu spieramy?
    Problem w tym, że w Internecie poza jakimiś prezentacjami wykładowymi czy luźnymi dyskusjami nie ma konkretów. W każdym razie ja nic takiego nie znalazłem. Tematykę jaką poruszyłem trzeba rozbierać od podstaw bo jest to problem warsztatowy. Pierwszy raz z problemem ledwo zazębiających się zależności czasowych pomiędzy np kontrolerem pamięci a modułem, spotkałem się właśnie na polibudzie wiele lat temu. Później, już w praktyce zawodowej, podczas wgłębiania się w przyczynę nie działania czegoś-tam, powiązałem fakty, obejrzeliśmy przebiegi w trybie krokowym i wyszło że teoretycznie ładne i równe sygnały, które powinny być prostokątne i powinny mieć zachowane minima propagacyjne, w rzeczywistości mało je przypominają. A problem jest banalny. Kiepska jakość układu i elementów, nawet biernych. Jeśli jest Pan elektronikiem, to z pewnością Pan wie, że jeśli praktyczna aplikacja w jakimś kluczowym punkcie odstaje od obliczeń, w praktyce nie przeprojektowuje się go, tylko "poprawia" bardziej lub mniej prowizorycznie. I to jest sedno całego problemu jakości tanich układów elektronicznych. Tego nie widać, a jak widać to nie dla laików. Natomiast później wyłazi coś takiego, że moduł pamięci za skarby świata nie działa na jakiejś płycie. I dorabia się do tego filozofię "doboru" komponentów.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-01-2011 o 12:31
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Kol. maly5, masz rację, że producenci nie są idiotami i dostosowują swój produkt do rynku, gdzie ma być sprzedawany.

Przykładowy DELL zatem, woli składać komputery przeznaczone na Polski rynek w Polsce, by jak najlepiej sprostać brakowi wymagań kolegów, którzy z takim uporem próbują udowadniać, że ich składaki, to dzieła sztuki, a oni sami geniusze IT.

Zanim bowiem producenci zaczynają opanowywać jakikolwiek rynek, poddają go wnikliwej analizie, a jak widać z niektórych wypowiedzi w tym wątku i w innych, nie ma to jak "SAM".

Niechaj więc składają komputery ze śmieci, jeżdżą własnoręcznie złożonymi wehikułami, a swoje drogie aparaty łączą z komputerem przy pomocy własnoręcznie wykonanych kabelków USB, a telewizory za pomocą skrętki z odzysku i wtyczek wyciętych z puszek po piwie.
    Taaak... a krowa to piękny ptak
    Pewnie dlatego przeniósł fabrykę z Limerick do Łodzi, żeby nie było wstyd sprzedawać polskim ćwokom sprzęt sygnowany nalepkami made in Ireland
    Tak jak podejrzewałem - z postu na post wyłaził z ciebie coraz większy troll - właśnie osiągnąłeś forumowe apogeum trolingu... Nie dość, że niemasz w temacie kompletnie nic do powiedzenia to jedyne co potrafisz to śmiać się z innych i przytakiwać P.Tomkowi... kolegę zatem pożegnam

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    komputer mam w innym pomieszczeniu niż monitor z klawiaturą więc wiatrak mógłby sobie nawet wyć i różnicy by mi to nie robiło.
    drapnij coś więcej o tym rozwiązaniu jeśli możesz
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    drapnij coś więcej o tym rozwiązaniu jeśli możesz
    A co tu drapać? Kable video (cyfrowe) mogą mieć spokojnie kilka metrów. USB też. Trenowałem takie rozwiązanie, faktycznie nieźle się sprawdza. Kłopot tylko z CD, bo żeby włożyć płytę trzeba się przespacerować.

Cytat Zamieszczone przez d50kid Zobacz posta
    Czy sa tu moze osoby ktore mnie wspomoga swoja wiedza(np. Tom1) i pomoga mi złożyć dobra maszyne za 3 tys ?
    Składać nie polecam. Jeśli się Pan uprze to najpewniejszy można sklepać z klocków Intela. Orginalna płyta, CPU, dedykowane pamięci. Nie kombinować z chłodzeniem jeśli się nie ma doświadczenia bo można nawet zniszczyć płytę. Do tego dobra obudowa i zasilacz (niestety Intel swoje robi tylko do serwerów), np Chieftec (firma robi obudowy do wielu markowych sprzętów) i będzie działać. Komponenty "dobiera" się w sposób następując: Im więcej potworów i straszydeł na pudełku tym większe badziewie.

Problem w tym, że poskładany pecet z klocków Intela i dedykowanych, będzie często droższy niż średnia półka Della. Wiec nie wiem czy jest sens. W celach poznawczych, zaspokojenia swojej potrzeby zrobienia czegoś samemu lub mocno niestandardowych potrzebach tak, ale jeśli po prostu chcemy komputer do pracy, moim zdaniem nie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-01-2011 o 13:01
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Podejrzewam, że dobra bezprzewodowa klawiatura i myszka. Monitor pewnie na sprytnie ukrytym kabelku pociągnięty. Prawda?

Panie Tomku. Ma Pan an pewno bardzo dużą wiedzę na temat monitorów i zapewne równie dużą na temat komputerów i podzespołów, ale nie wszystkich stać na Maca za kilka do kilkudziesięciu tysięcy PLNów. Co do jakości wykonania tych zestawów nie mam żadnych zastrzeżeń, w końcu za to się płaci i są one zapewne perfekcyjne, ale przytoczony tutaj Dell oprócz 4 letniej gwarancji NBD nie ma nic więcej do zaoferowania, a to co oferuje jest niewspółmierne do kwoty jaką trzeba wydać. Więc nawet jeżeli zawarte w nim komponenty są dobierane tak jak Pan twierdzi i są takiej super jakości to co mi po nich jak na drugiej szali mam dużo wydajniejszy składak, który wedle moich doświadczeń nie grzeszy jakością i na pewno odbiega od pojęcia syf, jak również co najważniejsze bezawaryjnością na tym samym poziomie co owy Dell z gwarancją na 3-5lat na podzespoły w razie draki, z której to, odpukać, do tej pory nie korzystałem

Oczywiście to są moje doświadczenia z podzespołami. Pan może ma inne, ale Mac to nie ta półka, ażeby go porównywać do owego Della i składaka. Natomiast jeżeli bym miał problemy z awaryjnością swoich składaków to na pewno bym nie walił dalej głową w mur tylko szukał firmowych jeżeli byłyby lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Articool ; 26-01-2011 o 13:08

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów