Close

Strona 38 z 56 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 552

Wątek: d700 umarł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechb Zobacz posta
    Termin 14 dni dotyczy dni roboczych i jest to w ustawie. [...]
    Chyba w Twojej wersji Oczywiście nie ma takiej informacji:

Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
    ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za
    uzasadnione.
    Dodam tylko (jako zdecydowany przeciwnik ustawy), że nie określa ona terminu w jakim roszczenie ma zostać zaspokojone. Kolega oddał w euro jakąś sigmę, pół roku już jej ani kasy nie ma, mimo, że sprzedawca uznał roszczenie (nie odpowiedział w 14 dni).
    Ostatnio edytowane przez cervandes ; 10-12-2010 o 22:09
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cervandes Zobacz posta
    Kolega oddał w euro jakąś sigmę, pół roku już jej ani kasy nie ma, mimo, że sprzedawca uznał roszczenie (nie odpowiedział w 14 dni).
    czemu mnie to nie dziwi?
    Oddałem Sigmę na naprawę płatną i czekałem ponad pół roku.
    Standardowa odpowiedź: czekamy na części.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    czemu mnie to nie dziwi?
    Oddałem Sigmę na naprawę płatną i czekałem ponad pół roku.
    Standardowa odpowiedź: czekamy na części.
    u mojego kolegi nie chodzi o części - złożył pismo o odstąpieniu od umowy i zwrocie środków. Euro nie odpowiedziało w 14 dni więc roszczenie zostało według ustawy uznane, kolega napisał pismo z danymi do przelewu, potem ponaglające i jeszcze jedno, rzecznik praw konsumenckich się do tematu podłączył ale euro sobie może sprawę przeciągać w nieskończoność - bo ustawa nie określa w jakim terminie roszczenie ma zostać zaspokojone. Przetrzymają go roczek - dwa może pięć i kolejnego pisma nie napisze a jego znajomi też się zastanowią dwa razy.

Ustawa piękna sprawa dla cwaniaków i takie euro wiele z dochodu nie straci jak się im 10 spraw miesięcznie takich pojawi. Ale wyobraźcie sobie jakiegoś małego, lokalnego przedsiębiorcę. Dochód miesięczny ma 2 czy 4 tysiące a tu ktoś mu przynosi D700 z żądaniem oddania gotówki. Koleś jest cienki z prawa i mięknie, kasę oddaje myśląc, że się z dystrybutorem jakoś porozumie. Tymczasem dystrybutor raczy go strumieniem ciepłego moczu i gość traci dwumiesięczny dochód, bankrutuje i jest lipa.

Jak już napisałem - jestem przeciwnikiem ustawy i moim zdaniem jest ona przez wielu nadinterpretowana - w 95% przypadków nie ma zastosowania. Jednak legenda działa i zarówno sprzedawcy jak i klienci nie do końca wiedzą co poszczególne zapisy oznaczają. Gdybym był przedsiębiorcą to nikomu po 2, 3 czy 5 miesiącach bym towaru nie wymienił, argumentując wyłącznie tym, że sprzęt w chwili wydania działał zgodnie z umową.

Znam już przypadki klientów MM którzy po kilku miesiącach chcieli wymiany towaru bo się zepsuł - MM odpowiedziało, że w chwili wydania towar był ok, umowa nie gwarantowała że będzie bezawaryjny więc roszczenie odrzucano. Ciekawe ilu forumowych cwaniaków by poszło na całość i skierowało wniosek do sądu
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

u mojego kolegi nie chodzi o części - złożył pismo o odstąpieniu od umowy i zwrocie środków. Euro nie odpowiedziało w 14 dni więc roszczenie zostało według ustawy uznane, kolega napisał pismo z danymi do przelewu, potem ponaglające i jeszcze jedno, rzecznik praw konsumenckich się do tematu podłączył ale euro sobie może sprawę przeciągać w nieskończoność - bo ustawa nie określa w jakim terminie roszczenie ma zostać zaspokojone. Przetrzymają go roczek - dwa może pięć i kolejnego pisma nie napisze a jego znajomi też się zastanowią dwa razy.

Ustawa piękna sprawa dla cwaniaków i takie euro wiele z dochodu nie straci jak się im 10 spraw miesięcznie takich pojawi. Ale wyobraźcie sobie jakiegoś małego, lokalnego przedsiębiorcę. Dochód miesięczny ma 2 czy 4 tysiące a tu ktoś mu przynosi D700 z żądaniem oddania gotówki. Koleś jest cienki z prawa i mięknie, kasę oddaje myśląc, że się z dystrybutorem jakoś porozumie. Tymczasem dystrybutor raczy go strumieniem ciepłego moczu i gość traci dwumiesięczny dochód, bankrutuje i jest lipa.

Jak już napisałem - jestem przeciwnikiem ustawy i moim zdaniem jest ona przez wielu nadinterpretowana - w 95% przypadków nie ma zastosowania. Jednak legenda działa i zarówno sprzedawcy jak i klienci nie do końca wiedzą co poszczególne zapisy oznaczają. Gdybym był przedsiębiorcą to nikomu po 2, 3 czy 5 miesiącach bym towaru nie wymienił, argumentując wyłącznie tym, że sprzęt w chwili wydania działał zgodnie z umową.

Znam już przypadki klientów MM którzy po kilku miesiącach chcieli wymiany towaru bo się zepsuł - MM odpowiedziało, że w chwili wydania towar był ok, umowa nie gwarantowała że będzie bezawaryjny więc roszczenie odrzucano. Ciekawe ilu forumowych cwaniaków by poszło na całość i skierowało wniosek do sądu
    Złożył pismo o odstąpieniu od umowy na jakiej podstawie? Bo tego nie wiemy - popsuł się sprzet i chce odstąpić od umowy? Nie pasowała mu i chciał oddać kupując w sklepie stacjonarnym? Tak naprawdę nie podałeś żadnych szczegółów - te 14 dni na odpowiedź nie oznacza, że automatycznie w przypadku jej braku uznaje się roszczenia klienta, tylko że uznaje się ZASADNE roszczenia klienta. Jeżeli w trakcie reklamacji zażądamy np. 1 mln złotych za "straty moralne/ utracone korzyści" i sklep nie odpowie w 14 dni to wcale nie uzna zasadności tego 1 mln złotych bo... nie mieliśmy podstaw do jego żądania. To oczywiście przejaskrawiony przykład, ale jak już powiedziałem nie znamy szczegółów więc trudno odnosić się do rzeczywistej sytuacji.

Bardziej realny przykład jest np. rozbijemy aparat/ obiektyw, oddamy go do reklamacji z żądaniem zwrotu gotówki i sklep nie odpowie w 14 dni. Wcale nie oznacza, że reklamacja zostanie uznana bowiem nie mieliśmy do niej podstaw. Można wówczas iść nawet do rzeczników, sądu i się kłócić, ale niestety i tak nie wygramy.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

było już tyle razy, sam też kilkukrotnie o tym pisałem.
    Niezgodność towaru z umową i związane z tym odstąpienie od umowy ma szczególne chronić kupującego. Ale są pewne warunki..
    Kupując np. aparat fotograficzny nie mamy możliwości sprawdzenia wszystkich funkcji. Gdy po kilku miesiącach stwierdzimy, że np. CLS nie działa, możemy przyjąć, że nie działał od nowości. Bo do tej pory nie korzystaliśmy z tego. I wtedy możemy zwrócić aparat. Ale przecież nie możemy oddać aparatu, bo migawka nie działa. I co, przez 3 miesiące nie zauważyliśmy, że jest popsuta? Wtedy podchodzi to pod naprawę gwarancyjną. A że duże sieci typu FJ czy EuroAGD przyjmują zwroty? Cóż, pewnie mają jakieś umowy z dystrybutorami.

Domyślnie

Erie - obiektyw się zaciął, AF czasem działa, czasem nie. Traktowany czysto amatorsko, nie pływał itp. Klasyczne zepsucie się i żądanie odstąpienia od umowy i zwrot środków.

miron19-j - jestem DOKŁADNIE tego samego zdania, chodzi o pierwsze użycie sprzętu (lub jego funkcji przy bardziej złożonym produkcie). Ale miliony są przekonane, że jak się młotek po 4 miesiącach złamie, to mają prawo odstąpić od umowy bo sprzęt musiał mieć wadę fabryczną blablabla. Miliony te żyją w przeświadczeniu, że sprzęt jest bezawaryjny i umowa to określa - a tak po prostu nie jest. W instrukcji jest zapis, że producent dołożył wszelkich starań... że prowadzono testy ale nie ma jednoznacznej informacji, że sprzęt się nie ma prawa zepsuć. Gdyby tak było, to wtedy jasnym jest, że umowa określa bezawaryjność sprzętu i ustawa miałaby zastosowanie, ale żaden producent czy sprzedawca nie popełni takiej gafy i nie da na piśmie takiego czy podobnego stwierdzenia.

Najlepsze jest to, że na stronie Federacji Konsumentów nie jest to wszystko idealnie opisane i też Miejscy Rzecznicy Praw Konsumentów kluczą byle nie udzielić prostej odpowiedzi na wałkowany milion razy temat. Bo wystarczy, że sprzedawca ma wiedzę bądź wsparcie radcowskie i klient może nawet przez Premiera mieć pismo zredagowane - nic to w 95% czy 99% przypadków nie da. Sprzęt wyjęty z pudełka musi działać poprawnie, czyli zgodnie z umową. Jeśli tak nie jest, to z tytułu niezgodności sprzęt się wymienia bądź odstępuje od naprawy. A jeśli zepsuje się po np 5 miesiącach - to czemuż sprzedawca jest winien? Jeśli nie ma podpisanej umowy i nie zostanie mu towar wymieniony czy naprawiony - dlaczego sprzedawca ma ponosić wszelkie koszta? Masa na wszelkich forach szczekaczy jaka to ustawa jest super - ale prawda taka, że nie mają bladego pojęcia jak uzasadnić LOGICZNIE swoje twierdzenia i interpretacje. Bo zgadzam się, że po wyjęciu z pudełka sprzęt musi działać - jak nie działa to won do producenta i nówka w to miejsce. Ale co jeśli minęło jakieś 5 miesięcy, padło cokolwiek i zostało to nawet naprawione przez serwis? Sprzedawca klientowi oddał nowy aparat z półki wart w tym przypadku 7,5tyś a na stanie magazynowym ma jedną sztukę z przebiegiem kilku czy kilkudziesięciu tysięcy, wytarty, wymacany i na dodatek naprawiany. Jaką taki sprzęt ma wartość? Czy można go sprzedawać dalej w cenie 7500pln klientowi i zapewniać go o tym, że sprzęt jest nowy?

Domyślnie

Erie - obiektyw się zaciął, AF czasem działa, czasem nie. Traktowany czysto amatorsko, nie pływał itp. Klasyczne zepsucie się i żądanie odstąpienia od umowy i zwrot środków.
    zaciął się w trakcie użytkowania jak rozumiem, tak? kupiony w konkretnym celu - do robienia zdjęć, to dlaczego żądanie odstąpienia od umowy? a nie żądanie naprawy/ wymiany? nabywca tego obiektywu powinien zgodnie z zawartą umową kupna sprzedaży dążyć do tego (wymagać od sklepu) doprowadzenia sprzętu do zgodności z umową, a nie do odstąpienia od umowy (i tak, wiem o tym że jest zapis o nadmierności kosztów, ale mam wrażenie że nie miał on zastosowania w tym konkretnym przypadku)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

sorki, zamieszałem troszkę, powołując się na ustawę zażądał wymiany na nowy bądź odstąpienie od umowy - nic o naprawie nie wspominał. Nie zmienia to jednak faktu, że nie ma ani szkła ani kasy od pół roku bo tak jak pisałem, sprzedawca nie ma narzuconego terminu na wykonanie uznanego roszczenia.

Domyślnie

Nie zmienia to jednak faktu, że nie ma ani szkła ani kasy od pół roku bo tak jak pisałem, sprzedawca nie ma narzuconego terminu na wykonanie uznanego roszczenia.
    podejrzewam, że sprzedawca wysłał obiektyw do serwisu na ekspertyzę.
    I dlatego to tyle trwa. IMHO powinien wysłać do klienta pismo/maila w sensie: "wysłaliśmy do serwisu. Jak będzie odpowiedź, ustosunkujemy się."
    Bo na razie to klient może czuć się wystosunkowany.

Domyślnie

Nie do końca się z wami zgodzę i to kilka razy

1. Towar może zawierać ukrytą wadę fabryczną powodującą że się zepsuje w trakcie użytkowania i to nie za pierwszym, ale dziesiątym czy dwudziestym razem. Np. wiatrak za słabo chodzi w komputerze i ten się przegrzewa...

2. Ustawa mówi o terminie 14 dniowym w przypadku klienta indywidualnego w odniesieniu do ustosunkowania się do reklamacji. Jednak czas na naprawę, mimo, że nie jest określony wprost w ustawie, jest określony przez orzecznictwo. Przyjmuje się tu również 14 dni. Po tym terminie należy wysłać pismo ponaglające, z wyznaczonym przez nas kolejnym terminem. Jeśli nie zostanie dotrzymany - do sądu. Skoro tak długo muszą czekać na części - powinni wymienić mu na nowy.

3. I co najgorsze, nie zgodzę się sama ze sobą - niestety nie ma wprost informacji o 14 dniach w przypadku rękojmi... Co oznacza, że aparatu nie mam i nie wiadomo jak długo mieć nie będę..
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 38 z 56 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów