O, to mi się przyda, dziękiA co jeśli chodzi o monitor?
Szukaj
O, to mi się przyda, dziękiA co jeśli chodzi o monitor?
Sorry, coś mi się pomyliło, post do usunięcia.
Ja jestem wielkim fanem serii PA, ale nie kupujemy monitora dla mnie. Jeden lubi brunetki, drugi blondynki, a trzeci cycatki.
Mam, jak wiadomo, odmienne zdanie i choć przyznaję, że da się pracować w takich ciemnościach, to 90% użytkowników robi wówczas za ciemne zdjęcia. No i należy wspomnieć o punkcie czerni monitora, który w takich warunkach jest czernią w cudzysłowie czyli nie ma jej wcale. Lafot był świetny do monitorów sRGB. Obecnie produkt nie jest rozwijany, a dostępne wersje mają sterowniki tylko pod XP.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Postrzeganie czerni monitora zależy wyłącznie od jaskrawości bezpośredniego otoczenia monitora, które znajduje się w zasięgu wzroku. Jeśli tło monitora jest poprawnie oświetlone, to czerń (pomijając srebrzenie) wizualnie musi być czarna, bo z przyczyn fizjologicznych nie ma w tej kwestii nic do gadania.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 28-10-2010 o 23:18
Może i nie ma, ale jakaś nieposłuszna ta fizjologia, bo w tej chwili siedząc przed takim monitorem, w pomieszczeniu znacznie jaśniej oświetlonym niż na Pana zdjęciu, widzę zdecydowaną różnicę między czarnym kawałkiem pulpitu między oknem aplikacji a czarną ramką obudowy. Dodatkowo w takich warunkach biel również jest percepcyjnie zdecydowanie jaśniejsza niż biała kartka papieru w dzień co zaburza poprawny wygląd zdjęcia.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Czerń wizualnie nie jest czarna tylko wtedy, gdy kontrast nie jest dostatecznie wysoki - w serii x90 owszem, być może, PA trzeba by skalibrować do b. małej jaskrawości, lub mieć b. ciemne otoczenie (światło górne nie ma większego znaczenia, chyba ze powoduje flarę na pow. monitora).
Pojęcie "światło dzienne" jest cholernie szerokie, ja sobie potrafię wyobrazić kartkę tak oświetloną światłem dziennym, że najjasniejszy monitor ustawiony na maksa będzie przy niej ciemnoszary.
Ale kalibruję programowo (LUT karty graficznej) a nie sprzętowo. Jeżeli może pan sobie pozwolić na PA241W to chyba nie ma co się zastanawiać. Ale mając do wyboru PA231w albo s2243w ja wybrałem EIZO. Należy się jednak cieszyć, że jest możliwość wyboru - dla każdego coś miłego.![]()
Żurek
Skontaktuj się z nami