Close

Strona 35 z 56 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 552

Wątek: d700 umarł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek 77 Zobacz posta
    ale z tego co tu czytałem to korzystałaś z gwarancji - a tam gwarant decyduje o czasie rozpatrzenia (powinno byc to podane w gwarancji)
    Wstyd* Nie czytałeś do końca uważnie - zdecydowałam się w końcu na rękojmię

*lepiej się nie przyznawać, bo wyznawcy wątku cię napadną
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

a faktycznie wstyd sie przyznać ze przeoczyłem. A co do rękojmi to coś podobnego jak niezgodność?
    Kiedyś była ona możliwa dla osoby fizycznej teraz niestety już jej nie ma oczywiście mowię o osobie fizycznej
    N i pare gratów

Domyślnie

tak, teraz niezgodność jest dla fizycznych, a rękojmia została dla firm.

Domyślnie

Nie przypominaj się sklepowi, nie musisz też odbierać wszystkich telefonów. A z tego co pamiętam oficjalną drogą powiadomienia jest list polecony z potwierdzeniem odbioru. Co jak co kto tobie udowodni rozmowę telefoniczną, w której była informacja o odrzuceniu reklamacji, jedynie pozostaje nagranie takiej rozmowy, ale o tym muszą poinformować na samym początku.
    A jak po 14 dniach się odezwą, że wina użytkownika to mogą i tak się pocałować. No i z tego co pamiętam ustawa nie określa czy jest to 14 dni roboczych, czy też nie. Niektóre sklepy ogłupiają klientów i wmawiają, że są to dni robocze.

kazwita Twoje posty powinny być wyróżnione i dane do osobnego wątku. Ps. Czekam na więcej i więcej...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scottbiker Zobacz posta
    Nie przypominaj się sklepowi, nie musisz też odbierać wszystkich telefonów. A z tego co pamiętam oficjalną drogą powiadomienia jest list polecony z potwierdzeniem odbioru. Co jak co kto tobie udowodni rozmowę telefoniczną, w której była informacja o odrzuceniu reklamacji, jedynie pozostaje nagranie takiej rozmowy, ale o tym muszą poinformować na samym początku.
    A jak po 14 dniach się odezwą, że wina użytkownika to mogą i tak się pocałować. No i z tego co pamiętam ustawa nie określa czy jest to 14 dni roboczych, czy też nie. Niektóre sklepy ogłupiają klientów i wmawiają, że są to dni robocze.

kazwita Twoje posty powinny być wyróżnione i dane do osobnego wątku. Ps. Czekam na więcej i więcej...
    czyli kolejne nawoływanie do tego, aby zakombinować, cwaniakować i wogóle, najlepiej jeszcze listów poleconych nie odbierać i wówczas w piętnastym dniu triumfalnie wkroczyć do sklepu i zażądać gotówki i będzie ta da, jestem cudowny i wspaniały, nieważne że rozpieprzyłem aparat, ale przez te 14 dni się wycwaniłem i jestem bogiem

PS abstrahuję od sytuacji z wygiętymi pinami autorki, tylko chcę pokazać (albo złośliwie wytknąć) postawę pewnych ludzi (Scott nie obrażaj się - jesteś tylko przykładem)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Termin 14 dni dotyczy dni roboczych i jest to w ustawie. Poza tym, sklep lub gwarant w tym terminie ma sie ustosunkować do reklamacji i tak naprawde moze to potrwać znacznie dłużej. Niestety moga byc upierdliwi i nie da sie z tym wiele zrobić. Duzo też zależy od tego jaki dokument się podpisało. Wystarczy mały zapis np. :

"reklamacja zostanie rozpatrzona w terminie 14 dni roboczych, liczac od dn. nastepnego, a klient o jej wyniku dowie sie osobiście"

Podpisujesz sie pod tym i d..a blada. Możesz sobie przyjść po pół roku i żądać zwrotu kasy, bo nie dostałeś odpowiedzi w wyznaczonym 14 dniowym terminie, a dostaniesz figę z makiem (miałeś przecież dowiedziec sie osobiści). Dlatego dobrze jest uważnie czytac, to co sie podpisuje, zwłaszcza to co jest małym druczkiem. Prawo jest fajne, jak się je umie stosować i rozumie.
    Ostatnio edytowane przez lechb ; 06-12-2010 o 14:02 Powód: ORTO! ("rządac", "klijent")
    D700, D300s, N24-70 2.8, S17-35 HSM 2.8-4, S70-200 2,8 HSM, SB-900, Fomei Basic 400, tła i jakieś klamoty studyjne, a do tego masa planów, na które mnie nie stać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechb Zobacz posta
    Duzo też zależy od tego jaki dokument się podpisało. Wystarczy mały zapis np. :

"reklamacja zostanie rozpatrzona w terminie 14 dni roboczych, liczac od dn. nastepnego, a klient o jej wyniku dowie sie osobiście"

Podpisujesz sie pod tym i d..a blada. Możesz sobie przyjść po pół roku i żądać zwrotu kasy, bo nie dostałeś odpowiedzi w wyznaczonym 14 dniowym terminie, a dostaniesz figę z makiem (miałeś przecież dowiedziec sie osobiści). Dlatego dobrze jest uważnie czytac, to co sie podpisuje, zwłaszcza to co jest małym druczkiem. Prawo jest fajne, jak się je umie stosować i rozumie.
    Tu się z tobą nie zgodzę. Podstawowa zasada w prawi mówi, że akty niższego szczeble nie mogą być mniej korzystne niż akty wyższego szczebla. Czyli ustawy nie mogą być sprzeczne z konstytucją, rozporządzenia z ustawami itp. Jeśli tego typu zapisy znalazłyby się (sprzecznie z KC) w umowie, to byłyby niewiążące.

Domyślnie

Czy ja napisałem, że listów poleconych nie odbierać. Sklep w momencie wysłania takiego listu ma już podkładkę i może go wysłać nawet na godzinę przed terminem i będzie to uznane za ważne. Gdzie w ustawie masz 14dni roboczych?? Jest to 14dni.

Domyślnie

Odebranie/nieodebranie listu nie ma tu nic do rzeczy - to nie sąd Telefon natomiast nie jest ustawowym sposobem informowania. Z resztą często telefonów nie odbieram, tylko oddzwaniam wieczorem, bo np. mam sesję czy spotkanie z klientami.

I moim zdaniem nie chodzi tu o cwaniakowanie. a na pewno nie mnie. Cwaniaków i cwaniakowania nie lubię. Lubię najbardziej takich pozytywnie zakręconych ludzi, którzy mimo szarzyzny tego świata potrafili zostać prostolinijni i tacy wręcz lekko naiwni. Kocham to

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinquin Zobacz posta
    I moim zdaniem nie chodzi tu o cwaniakowanie. a na pewno nie mnie. Cwaniaków i cwaniakowania nie lubię. Lubię najbardziej takich pozytywnie zakręconych ludzi, którzy mimo szarzyzny tego świata potrafili zostać prostolinijni i tacy wręcz lekko naiwni. Kocham to

No ja Cię! Ale to jest tak strasznie niepraktyczne nastawienie ... oj jak bardzo niepraktyczne. I tacy ludzie wcześniej czy później zaczynają toczyć walkę z rzeczywistością; Bo otoczeni przez cwaniaków i cwaniactwo z każdej strony mają wrażenie, jakby zwariowali?

i wiem co piszę, niestety :/
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 35 z 56 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów