Close

Strona 22 z 38 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 371
    Rozmowny
    Miasto
    augustów/żory/stafford

Domyślnie

ja swój dylemat szerokiego kąta rozwiązałem i postawiłem 17-35 ponad 14-24. jestem po pierwszym reportażu i szkło zostaje w plecaku na pewno. ostrość bardzo dobra od pełnej dziury, pewny, szybki af i sporo praktyczniejszy zakres ogniskowych, to mi gra
    ...

Domyślnie

ode mnie się należy jakiś suplement - sprzedaż 17-35 przeciągała się i zrezygnowałem. dzięki Bogu. pewnego razu zaszła potrzeba go wyciągnąć. od tamtej pory niemal nie chowam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    ode mnie się należy jakiś suplement - sprzedaż 17-35 przeciągała się i zrezygnowałem. dzięki Bogu. pewnego razu zaszła potrzeba go wyciągnąć. od tamtej pory niemal nie chowam.
    Adamie, czy mogę prosić o poradę jak sprawdzić czy ultra szeroki zoom ma FF lub BF? Czy to się robi na statywie z wydrukiem tabelki czy w inny, równie miarodajny sposób, a może na "oko"? Jeśli miałeś korektę to ona działa w całym zakresie ogniskowej? O ile łatwiej jest z 50 lub 85 f/1,4 o tyle szeroki kąt i f/2,8 to trudniejsza sprawa, a cosik mi się zdaje, jak patrzę na zdjęcia, że trza trochę podkręcić w korpusie.
    Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 18-06-2010 o 10:41
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

o zaawansowanych metodach nie mam pojęcia. zrobiłem kilka zdjęć żonie. stwierdziłem, że ostrość jest za nią, na szafkach. podtuningowałem w body na -20 i trafia w każdym dystansie. trwało to może 3 minuty.

Domyślnie

No dzięki, dziś poproszę żonę o pomoc. Powiadasz -20, hmm, sporo, ale jeśli skutecznie (w zakresie całej ogniskowej), to muszę popróbować, albo ja szukam dziury w całym (chętnie spotkałbym się z kimś z mego terenu z FX, kto ma ten obiektyw i porównał). Do zastanawiających się: do fotoreportażu, w sercu akcji, blisko wydarzenia- tylko 17-35 mm!
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Rozmowny
    Miasto
    augustów/żory/stafford

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    pewnego razu zaszła potrzeba go wyciągnąć. od tamtej pory niemal nie chowam.
    ja podobnie, od 2tyg na stałe na jednym z korpusów
    ...

Domyślnie

przebrnąłem przez wszystki 22 strony i mam mieszane uczucia - posiadam FX i 14-24mm czy jest to tak fantastyczne szkło jak wielu poleca ? nie wiem mam wrażenie że 50mm 1.4 wypada ostrzej i ma lepszą plastykę, tak wiem są ta 2 różne obiektywy,
    mojej 14-24 jakoś nie potrafię chwalić - przyznam robiąc fotkę grupową czy ślub(kościół) 14-24 przydało się ale wiele zdjęć nietrafionych, gdzieś ktoś napisał że przy tym szkle ważne jest umiejscowienie fotografowanej osoby w środku kadru zaś aparat powinien nie mieć żadnych przechyłów bo "wszystko się rozciąga" może ktoś ma doświadczenia w pracy z tym szkłem (np. na ogn. 24mm) bo zniekształcenia to bolączka (myślałem żeby zamiast niego zakupić Zeissa manuala 24mm - kiedyś polowałem na Flektogona 20mm - na m42 i ponoć szkło mimo że ma 20mm nie daje takich zniekształceń )

Domyślnie

te zniekształcenia wychodza dlatego, że jest to aż tak szeroko. Nie może więc ich byc tak mocno widocznych w obiektywie 20 mm, bo on nie obejmuje tego co zniekształca 14 mm.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Może po prostu masz słabą sztukę? Ja zanim kupiłem swojego 14-24 miałem w innym sklepie podpięty inny egzemplarz i był zwłaszcza na większe dystanse (te od nieskończoności) bardzo słaby... ten którego kupiłem jest tak ostry na 2.8 że przymykanie praktycznie zmienia tylko GO a rozciąganie jest we wszystkich szkłach które mają takie ogniskowe - i 14-24 i tak ma super małą dystorsję jak na takie szkło
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

zgadzam się że na 14 rozciągać musi ale czy na 24mm też ? -
    Może po prostu masz słabą sztukę? Ja zanim kupiłem swojego 14-24 miałem w innym sklepie podpięty inny egzemplarz i był zwłaszcza na większe dystanse (te od nieskończoności) bardzo słaby... ten którego kupiłem jest tak ostry na 2.8 że przymykanie praktycznie zmienia tylko GO a rozciąganie jest we wszystkich szkłach które mają takie ogniskowe - i 14-24 i tak ma super małą dystorsję jak na takie szkło
    no niestety nie mogę już wymienić

Strona 22 z 38 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów