czyli muszę to sprawdzić przy zakupie na coś jeszcze zwrócić uwage?
Czy może do zwykłych pstryków wystarczy metz 36 ?
Szukaj
czyli muszę to sprawdzić przy zakupie na coś jeszcze zwrócić uwage?
Czy może do zwykłych pstryków wystarczy metz 36 ?
D5100//// 18-105VR
Metza 36 nie obrócisz na boki, co się mimo wszystko przydaje. Nissin ma wbudowany wysuwany panel rozpraszający i "białą karteczkę" - oba gadżety się mocno przydają. Przy ograniczonym budżecie, nawet drugi raz wziąłbym tą lampę.
Pozdrawiam, Piotr Reddig!
Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig
A ja takie małe pytanko mam... ten Nissin według opisu producenta nadaje się do cyfry. Czy oznacza to, że założenie go do analoga poskutkuje niedziałaniem, nawet w trybie manualnym, i grozi uszkodzeniem sprzętu?
"Firma Nikon ponosi odpowiedzialność za utratę życia, obrażenia cielesne lub uszkodzenia mechaniczne przedmiotów należących do Klienta (...)."
Nie wiem właśnie dlaczego, ale producent napisał to tak żeby brzmiało groźniePrzy okazji, na swojej stronie dystrybutor zapowiada Nissina Di622 Mark II... z bezprzewodowym TTL
Jak już było to przepraszam, czytam cały ten wątek, ale jestem dopiero na 30. stronie
edit: widzę, że to jednak żadna nowość. Migomex nawet trochę się spóźnia bo u niego zapowiedź, a lampka gdznieniegdzie jest już w sprzedaży...
Ostatnio edytowane przez Eu07 ; 09-11-2010 o 20:53
"Firma Nikon ponosi odpowiedzialność za utratę życia, obrażenia cielesne lub uszkodzenia mechaniczne przedmiotów należących do Klienta (...)."
1. Gdy lampa posiada niskie napięcie oraz posiada obecny tryb TTL (w Nikonie iTTL) to oznacza, że nadaje się do cyfry.
2. Analogi na ogół znosiły znacznie wyższe napięcie (co nie znaczy, że systemowe lampy były wysokonapięciowe), jak i miały inny tryb TTL.
3. Lampę od cyfry idzie wyzwolić na analogu w trybie M jak i A, jeśli lampa taki posiada. Zdarzają się jednak kwiatki, że lampa potrzebuje do wyzwolenia kombinacji pinów na stopce zamiast tylko centralnego - wówczas dupa zbita i nie zadziała. Tak było z Di622 sprzed aktualizacji softu.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Miałem oczywiście na myśli, że według producenta nadaje się do cyfry i tylko do cyfry![]()
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
A co sądzicie o nowym bracie mark II ? Ma ktoś , też cierpi na "bolączki" ?
D5100//// 18-105VR
zazwyczaj następcy są poprawieni i ulepszeniw mark II ulepszono jedynie jak dobrze pamiętam bezprzewodowe wyzwalanie błysku
D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700
Skontaktuj się z nami