Próbowałem sobie przygotować nową partycje pod XP. Robiłem to w Zarządzaniu Dyskami i nieopatrznie zgodziłem się na zmianę partycji na wolumin dynamiczny. No i mam problem. Jak przywrócić partycje bez reinstalacji całego systemu?
Szukaj
Próbowałem sobie przygotować nową partycje pod XP. Robiłem to w Zarządzaniu Dyskami i nieopatrznie zgodziłem się na zmianę partycji na wolumin dynamiczny. No i mam problem. Jak przywrócić partycje bez reinstalacji całego systemu?
Jedyne co mi w tym momencie przychodzi do skołatanej głowy, to: "HirensBootCD".
Medice, cura te ipsum.
W Win7 też można przywrócić partycje tylko trzeba się liczyć z tym, że dane na nich zostaną skasowane. Czy w przypadku tych programów można to zrobić bez obawy o dane?
Teoria teorią, ale w rzeczywistości nie jest tak różowo. Niech to opisze ktoś kto to ma zrobione (WinXP+Win7), a nie tylko teoretycy. "Dawniej" było prościej, bywało że 3 systemy działały obok siebie (2xWin+jakiś Linux).
Teraz Win7 korzysta z własnego bootloader'a i jak zdarzyło mi się że 7 dała się zainstalować po XP niby go nie naruszając (ukryta wcześniej partycja), to jednak po poprawnym zainstalowaniu tejże 7 i jakiejś minimalnej pracy na nim, a później po odpaleniu XP siódemka już nie wstawała. Jakiś błąd bootloader'a (czy jakoś tak... nie pamiętam już dokładnie tekstu napisu). Niby WinXP nie grzebie w bootloaderze, ale jednak jakieś śmieci się pojawiają i qpa. Teraz to mi już nie zależy na XP i lata sama 7, więc zażegnałem prób.
same klamoty...
Ale po co ukrywac partycje z XP i inne takie? Jesli mamy zainstalowany XP, to bootloader siodemki sam go wykryje i doda do swojego menu.
Jesli bedziemy instalowac w odwrotnej kolejnosci, to bedzie troche trudniej, bo instalator XP nadpisze MBR, wpychajac tam swoj bootloader, ktory nowszych systemow nie widzi. Ale da sie to naprawic korzystajac z plyty instalacyjnej Siodemki.
Bootloader Siodemki dostaje szajby tylko w jednej sytuacji: jesli na HDD z bootloaderem sa wiecej niz dwie partycje podstawowe. Nie da sie wtedy go zmusic do odpalenia XP, a przynajmniej mi sie to nigdy nie udalo. Wystarczy natomiast ta trzecia partcje przekonwertowac na rozszerzona.
Pozwoli, pozwoli, z zastrzezeniem podanym powyzej.
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Do niedawna żonglowałem między systemami.
Moim lekarstwem była instalacja systemów na dwóch innych dyskach - nie logicznych tylko fizycznych.
Wybór systemu ograniczał się tylko do wciśnięcia f8 - załączał się wybór dysków do startu i tyle.
Całe szczęście wyrosłem już z XP i nie mam pojęcia po co to komu - chyba, że ktoś chce pokazać dzieciom jak dorosną to ok ma to sens.
wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna
Mi XP jest potrzebne bo niektóre programy pod Win 7 mi nie działają.
Udało mi się przekonwetować wolumin dynamiczny na partycje podstawowe. Zrobiłem próbę instalacji XP ale w trakcie wywala mi niebieski ekran i nie chce dalej przejść. Czy przed instalacją XP powinienem ukryć partycję z Win 7?
Skontaktuj się z nami