Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Raid

Domyślnie Raid

No właśnie..... Się tu naczytałem i mnie skusiło.....

Podpiąłem 2 identyczne dyski (Samsungi po 750GB) pod płytę GA-MA770-UD3. Dyski wpięte w porty 3 i 4. Uruchomienie kompa, zmiana BIOSu i odpalenie RAIDu. F10 i przy ponownym odpalaniu ładuje się tradycyjny BIOS, zaraz potem coś od RAID'a, wykrywa dyski po czym wywala Blue Screen i to by było na tyle.

Czy coś jest nie tak czy może kiedy komp wykrywa RAIDA odblokowanego w BIOSie to z góry zakłada że na tych dyskach jest system i głupieje? System mam na innym dysku. Chciałem najpierw zrobić RAIDa z tych 2x750GB, podzielić je na partycje wedle widzi mi się a dopiero za jakiś czas, w wolnej chwili zainstalować na jednej z partycji system. Czy to aby da się ?

Any help ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Czy coś jest nie tak czy może kiedy komp wykrywa RAIDA odblokowanego w BIOSie to z góry zakłada że na tych dyskach jest system i głupieje?
    Na to wygląda. Wszystko wskazuje na to, że po zmianie aranżacji dysków, system próbuje się ładować nie z tego co trzeba. Dysk do startu jest podany w pliku boot.ini. A swoją drogą proponuję najpierw doinstalować sterowniki do RAID na działających Windowsach a później podłączyć RAID.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Zassalem cosik ze strony Gigabyte'a ale te pliczki (w/g tego co wyczytalem na stronie) sa uruchomiane z floppa, ktorego nie posiadam i ktory wydaje sie byc archaicznym rozwiazaniem. Czy jesli wypne obecny dysk systemowy i sprobuje po ustawienu RAIDu wrzucuc do napedu plytke z Win 7 to jest czasna ze sam zainstaluje odpowiednie sterownuki i pozwili na partycjonowanie dyskow i zainstalowanie nowej kopii systemu od postaw?

Domyślnie

Teoretycznie powinien, o ile Win7 ma sterowniki do niego. Wersja na dyskietce jest do działania instalatora systemu, najczęściej potrzebne w XP, powinny też być jako sterownik z instalatorem już pod działający Win.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

http://www.gigabyte.pl/products/mb/d...70-ud3_10.html

Jest wersja sterow do chipsetu z RAIDem ale sterowniki do chipsetu sa zainstalowane. Niestety juz nie pamietam czy instalacja z Win7 czy z Gigabyt'a. Samych plikow do RAIDa znalezc tam nie umiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Jest wersja sterow do chipsetu z RAIDem ale sterowniki do chipsetu sa zainstalowane.
    Ta konkretnie wersja jest zainstalowana? Z kontrolerem jest taki "myk", że jeśli nie jest skonfigurowany to go nie ma i sterownik win może wcale się nie instalować. A jak jest skonfigurowany to system nie wstaje, więc pozostaje moim zdaniem przygotować boot.ini dla różnych dysków startowych i próbować odpalić z działającym RAID'em.

Domyślnie

odepnij dyski, odpal kompa, wlacz raid, niech sie uruchomi, pewnie poprosi o steronik. wylacz, podepinij dyski i odpal znow. jesli raid jest na portach 3 i 4 to nie powinien tam szukac systemu, tym bardziej jesli nie przewiduje tego sekwencja startowa ustawiona w biosie.

Domyślnie

największa szansa - zbootować taki konfig z płyty win7 i odpalić płytę z naprawianiem systemu. inaczej nie zrobisz, a możliwe że w ogóle nie uda ci się w ten sposób bezstresowo i bez reinstalla tego uruchomić.
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

generalnie mamy postęp :P Postawiłem RAIDA wypinając dysk systemowy i odpalając Win7 z płyty. Teraz tylko wywala BSODa jak są podpięte wszystkie dyski ale system odpalam ze starego. Nowy system, odpalany z RAIDÓw nie powoduje takiego problemu.

Teraz chciałem zrobić obraz starego systemu i przenieść go na nowy system zainstalowany na RAIDach. Windowsowska wersja przywracania poległa i trochę mnie rozbawiła..... Najpierw nie mógł sobie znaleźć plików kopii (wpakowane do katalogu zamiast leżące luzem, a potem po prostu skopiował je na dysk C.... jakies nieporozumienie....

Domyślnie

Wezze jakiegos Acronic Disk Director albo cos w ten desen i po prostu sklonuj partycje ze starego dysku na RAID.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów