Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Domyślnie Canon 7D vs Nikon D300 w warunkach weselnych

W minionych weekend miałem okazję potestować Canona 7D razem z obiektywem 17-55/2,8 mój zestaw porównawczy to d300 z nikkorem 17-55/2,8. Wnioski:
    - AF w Canonie to porażka
    - E-TTL poradził sobie gorzej od Nikona
    - kolory skóry tak super reklamowane w Canonie to jakaś pomyłka, 7D daje ohydne kolory skóry do tego ciężkie w obróbce
    - szum, znacznie wiekszy niż w d300 i do tego o bardzo brzydkiej strukturze, dosłownie koszmar

Efekt, wyleczyłem się ze zmiany systemu.
    Ponieważ starałem się zrobić porównawcze fotki jeśli jest ktoś kto ma trochę wolnego czasu i może powrzucać na jakiś serer tak aby forumowicze mogli się zapoznać to chętnie podeślę ja nie mam totalnie na to czasu.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Czy miałeś okazję używać wcześniej 7D? Jak dlugo pracujesz na d300? Jakie były ustawienia AF w obu aparatach?

Co do E-ttla się zgodzę, co do szumów raczej też. Kolory? Na weselu i tak się robi w RAWach.

Wydaje mi się, że twoje wniosku są zbyt pochopne. 7D ma bardzo dobry AF, który po dopasowaniu pod preferencje fotografa sprawdza się bardzo dobrze. O kiepskim AF to można mówić w 5D.

Domyślnie

mishieck - pragnę zauważyć iż nie każdy pstryka na weselu, a i tak rejestracja w RAW ma bardzo duże znaczenie.
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Na poparcie swoich spostrzeżeń proponuje zapodać RAW z canona wtedy może i ja dojdę do takich wniosków.

Domyślnie

masz chyba najlepszy zestaw weselny imho - D300 +17-55 - więc nie kombinuj

Domyślnie

Wydaje mi się że każdy z systemów ma swoje wady i zalety.
    Kwestia przyzwyczajenia i radzenia sobie w czasie fotografowania.
    Niema co na siłę kombinować.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Umieścisz tego rawa? bo póki co jakoś nie wierze że jest tak tragicznie z canona.
    Ostatnio edytowane przez manfred ; 10-09-2010 o 06:42

Domyślnie

Po przesiadce z D300 na D700 uważam ze D300 ma bardzo brzydką strukturę ziarna w porównaniu do D700, to 7D to chyba jakaś masakra musi być ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Kania Zobacz posta
    Po przesiadce z D300 na D700 uważam ze D300 ma bardzo brzydką strukturę ziarna w porównaniu do D700, to 7D to chyba jakaś masakra musi być ?

przyznaję najbrzydsze ziarno jakie widziałem, zdjęcia robiłem w rawach, próbowałem odszumiać w LR, efekt, po usunięciu kolorowego szumu z d300 zdjęcia są ok, jeśli to samo zrobimy z 7D to mamy kupki szumu, nie wiem jak inaczej to nazwać.

Co do udostępnienia rawów, są do dyspozycji zrobiłem w sumie około 20 identycznych kadrów na tyle ile się dało bez statywu obydwoma aparatami, oprócz tego popracowałem sobie troszkę samym 7D i spostrzeżenia z obróbki tych rawów nie są optymistyczne. Ciężko uzyskać ładny kolor skóry, większość zdjęć z nietrafionym AFem.
    7d miało ustatwiony automatyczny wybór pół AF właśnie żeby porównać elektronikę. No i totalna porażka, no chyba że z tamtym obiektywem (w sumie semi-profi bo nic lepszego canon nie robi pod dxa) był jakiś BF/FF ale tego nie stwierdzę bo to nie był mój sprzęt tylo pożyczony od kolegi kamerzysty na pół godziny.
    Ja się wyleczyłem ze zmiany systemu.
    Ponawiam propozycję jak ktoś chce powrzucać pliki na jakiś serwer to albo niech mi udostępni jakiś upload na własnym serwerze albo poda maila to podeślę, ja nie mam czasu na to.

Nie mówię że 7d nie da się robić dobrych zdjęć, na pewno się da. Jednak nie jest to takie łatwe jak sie niektórym zachwalającym canona wydaje.
    Ostatnio edytowane przez robsonzbydzi ; 10-09-2010 o 10:49
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Raczej trzeba się szykować we wszystkich puszkach aps-c na to co już teraz widać w 7D. Za 2 lata najtańszy EL pewnie będzie miał 16-18mpix
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów