Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 98

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Czy obróbka fotek na szerokogamutowym monitorze ma sens, skoro i tak po konwersji do JPG-a zapisuję plik z profilem sRGB? Czy szeroki gamut nie wpłynie na ewentualne przekłamania w barwie? A może lepiej "bawić się" na normalnogamutowym monitorze?
    A gamut natury jaki jest? Proszę zrobić zdjęcie jesiennego lasu w RAW i JPG a nastepnie o tworzyć je na monitorze szerokogamutowym. Pierwsze pokaże bogactwo odmian zieleni a drugie będzie po prostu lasem. Oczywiście nie sposób tej kolorystyki przenieść 1:1 na większość urządzeń w torze obróbki zdjęcia, ale można przez odpowiednią obróbkę przenieść wrażenia tej kolorystyki. Na monitorze sRGB niczego Pan nie przeniesie bo niczego ponad sRGB Pan nie zobaczy.

Powyżej opisana jest przewaga monitora o szerszej przestrzeni, przy czym z reguły różnice są dużo mniej widoczne niż na przykładnie lasu. Natomiast sama praca ze zdjęciami jest taka sama. Jedyna trudność w wykorzystaniu monitorów o szerszym gamucie to konieczność opanowania minimum wiedzy z zarządzania kolorem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-07-2010 o 11:17
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dziękuję za informacje.
    A czy ten monitor Dell H735H nadaje się do obróbki? Czy jednak lepszy jest NEC P221W?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    I pal sześć, że w przypadku szerokogamutowca używając spektofotometru byłoby o jakieś 7% dokładniej.
    Może i 7% niemniej jednak ja po skalibrowaniu ww. Neca spektrofotometrem (ktory wcześniej kalibrowany był kolorymetrem) wyraźnie widziałem różnicę - a zdecydowanie jestem normalnym człowiekiem, nie zajmuje sie zawodowo kolorem czy nawet fotografią - niby kilkaset K, ale biel wychodzi od czapy...

Domyślnie

Poprawiam pytanie. Chodziło mi o monitor Dell 2209WA i Nec P221W. Który Waszym zdaniem jest lepszy. Z tego co wiem, to Dell jest na matrycy e-IPS i ma dość dobre opinie.
    Czy też wymaga kalibracji i czy można śmiało stosować go do obróbki zdjęć (amatorskiej-zaawansowanej)?

Domyślnie

Poprawiam pytanie. Chodziło mi o monitor Dell 2209WA i Nec P221W. Który Waszym zdaniem jest lepszy. Z tego co wiem, to Dell jest na matrycy e-IPS i ma dość dobre opinie.
    Czy też wymaga kalibracji i czy można śmiało stosować go do obróbki zdjęć (amatorskiej-zaawansowanej)?
    P221W bez żadnego ale. 2209WA jest masakrycznie jasny a liniowość ma taką jakby wcale w środku nie siedział IPS.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

To znaczy, że są problemy z jego kalibracją? Czy tę jasność i liniowość można w rozsądny sposób wyregulować? O ile pamiętam w którymś z wątków dałeś go w kategorii monitorów do 2 tys. PLN i oznaczyłeś 1 gwiazdką, zaś NEC-a 2 gwiazdeczkami.
    Do obróbki mógłby być, zwłaszcza że jest w bardzo przystępnej cenie, bo ok. 1 tys. PLN. Byłbym skłonny go nawet kupić, ale wolę najpierw zapytać osobę, która się na tym zna i z tym "narabia".

Wiem, że NEC ma lepsze parametry. Jeśli rzeczywiście radzisz i stawiasz w kierunku P221W, to nie pozostanie mi nic innego jak odłożyć trochę kasy i nabyć ten monitor. Rozumiem, że Jesteś fachowcem w tej branży i napewno "stroiłeś" niejednego NEC-a.
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu (trochę chłodniejszego)
    Mirek

Domyślnie

Czy tę jasność i liniowość można w rozsądny sposób wyregulować?
    Nie można. Na minimum jaksrawości gotuje oczy na twardo.

O ile pamiętam w którymś z wątków dałeś go w kategorii monitorów do 2 tys. PLN i oznaczyłeś 1 gwiazdką, zaś NEC-a 2 gwiazdeczkami.
    Chodziło o DELL U2410 a nie 2209WA. Więcej tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374

Do obróbki mógłby być, zwłaszcza że jest w bardzo przystępnej cenie, bo ok. 1 tys.
    Skąd Pan o tym wie, skoro o niego pyta?

napewno "stroiłeś" niejednego NEC-a.
    Nie tylko ja i w swojej cenie P221W jest faktycznie godny polecenia. Polecenia 2209WA padają*raczej od fascynatów a nie fachowców.

Domyślnie

Dzięki za informacje. Czyli jednak ten NEC P221W. Na CRT pociągnę jeszcze jakiś rok, a potem zmiana na NEC-a.
    Dobrze. Więc proszę mi powiedzieć dlaczego na "wielu" stronach internetowych są rónego rodzaje testy kalibratorów X-Rite na monitorach szerokogamutowych (np. NEC Spectra View lub podobne) i co to ma na celu, skoro już wiem, że tego typu monitory ustawia się przy pomocy spektrofotometru. W dodatku osoby, które to robią przedstawiają swoje wyniki w postaci tabel i wykresów udowadniając, że ustawienia tego typu monitorów przy pomocy kolorymetru są "doskonałe" i nie wymagają użycia innych (droższych) narzędzi w warunkach domowych zwłaszcza na potrzeby czysto amatorskie, gdzie potrzebujemy wiernego oddania barw zarówno na monitorze jak i później na odbitce.
    Aha! Ostatnio znalazłem osobę niedaleko mojego miejsca zamieszkania, która posiada kalibrator Pantone Huey Pro. Jak już nadmieniałem i Pan także jest to "wynalazek". Czy warto tym urządzeniem skalibrować CRT, czy też lepiej dać sobie spokój z tym urządzeniem?

Domyślnie

Przemyślałem sobie wszystko na spokojnie i stwierdziłem, że zakup NEC-a P221W będzie nieodzownym krokiem w dalszej "zabawie" z fotografią. Czytałem trochę artykułów na stronie MASTIFF i z Pańskich podpowiedzi i odpowiedzi i inforamcji doszedłem do wniosku, że ten krok będzie dobry. Poza tym napewno skalibruję ten monitor i w końcu przestanę zamęczać forumowiczów niepotrzebnymi lub lakonicznymi pytaniami.
    Jeszcze raz dziękuję Panu i innym osobom za cierpliwość i wyrozumiałość.
    Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Tom01.
    Proszę mi powiedzieć co nieco o tym monitorze w Pańskiej ocenie.
    NEC Multisync EA191M.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów