Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Domyślnie Jubileuszowa Zabawa w RAWki No. 5 z NAGRODAMI -zapisy

Ściągnij plik z linku poniżej zdjęcia poglądowego. Zrób z nim co chcesz stosując się do poniższych zasad, czekaj na głosowanie, Może to właśnie Twoje zdjęcie będzie tym najlepszym!!!

Zasady zabawy:

- Używamy tylko i wyłącznie programu do wywoływania plików raw, produkcji Sebastiana Nibisza SNS HDR pro, specjalna wersja testowa dostępna tutaj
    Program wymaga podania hasła, w trakcie instalacji: nikoniarze

- Nie można używać żadnego innego oprogramowania które służy do wywoływania zdjęć, chyba że do ewentuanego zmniejszenia i ew. wyostrzenia oraz zmiany proporcji, dokonania cropa ze zdjęcia. Pozostała obróbka, włącznie z ewentualną konwersją kolorystyczną może byc wykonywana jedynie za pomocą SNS- HDR
    - Logo nikoniarze.pl na zdjęciu jest częścią zdjęcia i nie może być usunięte.

- Istnieją tylko ograniczenia programu do wywoływania surowego pliku, to czy ktoś będzie zwracał uwagę na złoty podział, kolor itd. jest kwestią osobistą, inaczej mówiąc brak sztywnych zasad co do wyrażenia treści zdjęcia.

- Można przysłać jedną pracę na jedną edycję.
    Praca ma mieć obowiązkowo 800 px na dłuższym boku i do 400kB objętości.

- Adres do wysyłki: [email protected]

- Jeśli to możliwe, wpisujcie w temacie maila informację Zabawa w Rawki No. 5

- Pliki proszę oznaczyć wg klucza - Nick_<nazwa nefa>.jpg

Autor zwycięskiej pracy:

- Zwycięzca konkursu otrzyma licencję jednostanowiskową na program SNS HDR PRO, autor drugiej najlepszej pracy otrzyma licencję jednostanowiskową na program SNS HDR Home. W przypadku takich samych ilości głosów na dwa lub więcej pierwszych zdjęć, zwycięzcę oraz osobę zajmująca drugie miejsce w konkursie wyłania się przez dogrywkę przez kolejne głosowanie, na nadesłanych pracach o tej samej ilości głosów.

Wątek do komentowania zdjęć powstaje w momencie umieszczenia ankiety.

- W przypadku wykrycia oszustwa (nie przestrzegania w/w zasad), zdjęcie zostaje zdyskwalifikowane, nie podlega głosowaniu. Wszelkie kwestie wątpliwe przez głosowanie większością głosów rozstrzyga sponsor wraz z organizatorami, tj: Pebal, Slon, Kundzior, Elix, Grzesiek_G.

Ogromne podziękowania dla fundatora nagród -Sebastiana Nibisza (na forum Pebal) – producenta oprogramowania SNS HDR (http://www.sns-hdr.com/) oraz właściciela forum Piotra Mileckiego (admin) za wyrażenie zgody na sponsorowane wyzwanie w dziale pojedynki.

Termin tury:

Wysyłamy prace do 16 lipca, godzina 23:59
    Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku ( 3 dni od wystawienia ankiety)
    Ewentualna dogrywka będzie trwać 2 dni od wystawienia ankiety.

Plik do pobrania ( prawym przyciskiem myszy i zapisz element docelowy jako), autor Slon (Rafał Oleksiewicz)
    http://rafaloleksiewicz.pl/kon_raw/DSC_6211.NEF

Zdjęcie poglądowe:

Uczestnicy:
    1. Czornyj
    2. Grzesiek_G
    3. D_Z_I_A_D_E_K
    4. Kundzior
    5. Demonek
    6. exchilex
    7. Qbass71
    8. Greg77
    9. mrpawcio
    10. tomek-GL
    11. cavalieres
    12. mateo912
    13. perek83
    14. kZC
    15. Sejsmolog
    16. strabek
    17. Strus
    18. yakuza82
    19. pap911
    20. Nikonozaur
    21. igsux3
    22. cogscientist
    23. Vanti
    24. arturs
    25. clusca
    26. slon
    27. dellas
    28. agnech84
    Ostatnio edytowane przez elix ; 17-07-2010 o 18:18 Powód: aktualizacja listy

Domyślnie

Tylko sns-a ściągnij

Domyślnie

wchodzę w to
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Domyślnie

No nareszcie otwarty ten watek.....bo ktos go zamknal
    Oczywiscie staje w szranki Jak tylko dotre do domu to sie biore za tego NEFatywa

Domyślnie

Jedna uwaga - za diabła nie chce mi się ten NEF otworzyć w SNS - pojawia się komunikat, że za mało pamięci. Wyrenderowałem go na defaultowych nastawch w ACR do 16-o bitowego, niewielkiego tiffa i dopiero tego miąchnąłem go w SNS.

Domyślnie

Czasem tak się dzieje, jeśli masz mało pamięci, a nef jest duży, a ten jest.
    Wystarczy, jeśli włączysz size reduction x2 lub x3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_G Zobacz posta
    Czasem tak się dzieje, jeśli masz mało pamięci, a nef jest duży, a ten jest.
    Wystarczy, jeśli włączysz size reduction x2 lub x3
    Mam maksimum tego, co można mieć w 32 bitowym OS - a co do redukcji, to najpierw musiałbym mieć jeszcze taką szansę, bo wykrzacza się jeszcze przed oknem dialogowym z wyborem redukcji i kwantyzacji.

Tak czy owak obszedłem problem na około

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jedna uwaga - za diabła nie chce mi się ten NEF otworzyć w SNS - pojawia się komunikat, że za mało pamięci. Wyrenderowałem go na defaultowych nastawch w ACR do 16-o bitowego, niewielkiego tiffa i dopiero tego miąchnąłem go w SNS.
    Brak pamięci może wystąpić w systemach 32-bit (limit pamięci dla procesu).
    Radzę jednak wywołać tego NEFa w SNS z dwukrotna redukcją rozmiaru, gdyż aktualnie tylko pliki RAW czytane są z precyzją 16-bitów na kanał. Pozostałe formaty będą czytane z 16-bitową precyzją dopiero od wersji 1.2

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Mam maksimum tego, co można mieć w 32 bitowym OS - a co do redukcji, to najpierw musiałbym mieć jeszcze taką szansę, bo wykrzacza się jeszcze przed oknem dialogowym z wyborem redukcji i kwantyzacji.
    Redukcję rozmiaru ustawia się przed załadowaniem obrazu, po wyborze pliku do wczytania. Już wtedy masz komunikat błędu?
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 10-07-2010 o 19:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Już wtedy masz komunikat błędu?
    tak, w przeciwnym razie po prostu bym to mocno zmniejszył.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-07-2010 o 19:13

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów