Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie d70s - czy zrobi 3 zdjęcia pod rząd w trybie samowyzwalacza?

Chodzi mi o zrobienie 3 jednakowych ujęć do HDR - czyli standardowy braketing. Dotychczas stawiałem aparat na statywie i robiłem kolejno 3 zdjęcia, każde z samowyzwalaczem. Przed chwilą wziąłem do ręki taniego kompakta Canona A530 i widzę funkcję, w której można ustawić, że aparat zrobi określoną liczbę zdjęć po uruchomieniu samowyzwalacza. U siebie takiej funkcji nie znalazłem. Czy to da się zrobić?

Pozdrawiam

Domyślnie

Tak czytam i nie do konca Cie rozumiem, piszesz, ze robiles z samowyzwalaczem a potem piszesz, ze robi inny z samowyzwalaczem ?

Domyślnie

Nie wiem jak jest w D70s - ale watpie aby bylo inaczej jak w d80
    U mnie nie mozna tego zrobic w bracketingu z 3 klatkami - pozostaje wezyk i statyw

Domyślnie

wężyk lub pilot
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Niestety nie można tego wykonać w D70 (takie rzeczy to tylko w Erze...)
    N D70, N 18-70, N 55-200, SB-600, Tamrac Expedition 3

Domyślnie

bez sensu, nie?
    Nikon: aparaty jak najpardzie "profi", czyli dla ludzi ktorzy z ta fotogradfia chca sie pobawic, pasuje jak ulal do HDR, a tu takiej funkcji ni ma... pomimo ze jest braketing i wyzwalacz. ni ma ani w D40, D50, D70 no i tu czytam D80 tez...
    I hdrek traci, bo czas uplywa, chmury sie przesuwaja i woda faluje... a mogloby byc wszystko sprawnie w 1s (czy komu tam jak wyjdzie)
    pozdro i trzymajmy kciuki ze wyjdzie im nastepnym razem lepiej
    Strangelove

Domyślnie

Wkurzające jest to, ze biorę do ręki aparat za 700 zł (słownie siedemset) a w nim:

- opóźnienie samowyzwalacza: 1s opóźnienia, 2s, 3s, 4s itd.,
    - możliwość wykonania serii zdjęć (max. 10) poprzez samowyzwalacz...

oczywiście nie porzucę lustrzanki dla taniego kompakta, ale zastanawia mnie dlaczego produceci nie wprowadzają takiej funkcji do lustrzanek.

Odpowiedź wydaje się być banalnie prosta - "stać go na lustrankę, kupi i pilot/wężyk (niepotrzebne skreślić)" :/

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mskowronski Zobacz posta
    Odpowiedź wydaje się być banalnie prosta - "stać go na lustrankę, kupi i pilot/wężyk (niepotrzebne skreślić)" :/
    Obawiam się że to jedyny powód, jakim problemem (przy takiej masie innych funkcji) jest dodanie odpowiednich linijek w oprogramowaniu, bo tylko chyba do tego by się to sprowadzało.
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

było tu już nie raz Nikon nie kręci filmów, nie robi grzanek, nie wiąże krawatów, po co Wy o tym piszecie? to naprawdę żenada, kupujecie sprzęty za kilka tysięcy a szkoda Wam 50 zł na pilota czy wężyk, trzeba było pozostać przy kompaktach, albo kupić sobie kamerę, nie wiem czy lustrzanki innych producentów mają takie funkcje bo mnie to nie obchodzi i mnie ich nie brakuje
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

A mi trochę brakuje możliwości robienia zdjęć interwałowych w sensie:
    - biegnie sobie reakcja biochemiczna
    - aparat na statywie ustawiona ostrość parametry ekspozycji itd
    - startuję aparat i co np. 5 minut on pstryka zdjęcie

Gawronek sądzę że jest to całkiem istotne zastosowanie, którego brakuje, podobnie rozumiem kogos kto chce zrobić z samowyzwalaczem np. 3 zdjęcia pod rząd czy też każdą inną ilość w ściśle określonym odstępie czasu. Nie wiem czy taka funkcja jest do osiągnięcia z pilotem/ węzykiem - raczej nie . Więc to nie jest żenada, że ktoś pyta i mu brakuje jakiejś funkcji. Więcej - to że wydał 2k za aparat nie oznacza od razu ze ma za "protezę" funkcji, którą miał w kompakcie wydawać kolejne 50/100 czy ile tam PLN. Proteze z powodów opisanych powyzej - wezykiem czy pilotem nie wyzwolisz aparatu co okreśłony czas - musisz kupić cos wiecej niz tylko pilota . A to juz nie jest 50 PLN (no chyba ze jestes elektronikiem to sam sobie zbudujesz pilota z timerem).

Pozdrawiam
    Erie

PS Powyższe rozwazania wynikają z chęci dokumentacji procesów biotechnologicznych na mojej uczelni, gdzie wciąż korzysta się z kompakta bowiem pozwala on na robienie zdjęć co te wspomniane 5 minut bez konieczności siedzenia przy nim i pilnowania naciśnięcia przycisku, a proces musi być fotografowany przez np. tydzień albo dłużej.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów