No i poszedłem sobie dzisiaj do Fotojokera w Galerii Krakowskiej gdzie wczoraj wypatrzyłem N14-24 ale puszki ze sobą nie miałem więc dziś był wielki powrótzresztą po tym jak Pan w Fotoplusie na pytanie czy dostali już tą nową dostawę 14-24 odpowiedział mi że mieli 3 nowe ale "poszły w pół godziny"
![]()
![]()
a że nie lubię jak mi się kit wciska to postanowiłem spróbować gdzie indziej - Pan w FJ powiedział że mają tylko 1 sztukę ale spokojnie mogę przyjść jutro bo małe szanse że się on sprzeda (tym bardziej dziwnie brzmi to co powiedziano mi w Fotoplusie - ale to pewnie swego rodzaju zemsta żeby mi się głupio zrobiło że nie wziąłem tamtego
)
Ale wróćmy do szkła:
Pierścień zmiany ogniskowych działa luźniej niż ten w Fotoplusie tzn ma mniejszy opór ale nie ma takich luzów - jednak opór jest na tyle ani lekki ani duży że nie wydaje mi się to wadą - chociaż trochę się boję że będzie jeszcze luźniej z czasem ale może to tylko mi się zdaje - po za mniejszym oporem nie ma żadnych luzów (ma takie że jedynie mikrometrem by trzeba to badać).
Sztuka ostra i baaaaardzo!i w rogach i w centrum, wyrabiająca 100% trafień - jedyny przypadek nietrafienia to przekroczenie minimalnej odległości ostrzenia ale to wina usera a nie szkła
to co robi ta sztuka na 2.8 na nieskończoności to tamta z Fotoplusa nawet na 5.6 nie śniła
I najważniejsze znaczek nieskończoności trafia DOKŁADNIE na kreseczkę swoim środkiem - i dzięki temu jest na nieskończoności żyleta - naprzeciwko FJ jest jakaś knajpa to fotografując z przeciwległego kąta FJ napis nad wejściem (ze 1.5-2x większa odległość niż miałem do testu w FP (Fotoplusie)) i jest ostro jak brzytwa
Tym sposobem nawet nie wracałem do domu żeby zrzucać zdjęcia na dysk bo widziałem od razu że jest super więc wyszedłem z nowym nabytkiemDzięki wszystkim za rady i dobrze że dzięki nim nie kupiłem wtedy tamtego w FP
BTW Czy ktoś z forum był dzisiaj ze swoją drugą połową i podpinał Sigmę 150/2.8 do D700?Tak pytam bo jakoś zapomniałem zagadnąć...
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami