przypuszczałem, że tak jest - ale to nie oznacza tylko umów o dzieło, jest jeszcze opcja działalności artystycznej wykonywanej osobiście
Szukaj
przypuszczałem, że tak jest - ale to nie oznacza tylko umów o dzieło, jest jeszcze opcja działalności artystycznej wykonywanej osobiście
Dzwoniłem do Adobe. Dowiedziałem się, że gdy będę chciał w przyszłości zrobić upgrade do CS6 czy CS7, to ten upgrade będzie już full wersja komercyjną (nie ma wersji upgrade specjalnie dla EDU - można kupić tylko komercyjną).
Tym sposobem kupię teraz Lightrooma 2 EDU za 99EUR i za 2-3 miechy zrobię upgrade do 3 (który nie będzie miał żadnych ograniczeń co do zastosowania).
http://fotoblogia.pl/2010/05/18/phot...wykorzystania/
Według komentarzy w tym wątku:
"W biurze obsługi adobe powiedzieli mi, że można używać wersji edukacyjnej w firmie założonej po studiach jak i w trakcie ich trwania. Nie można jedynie kupić jej na firmę, czyli nie odliczy się vat`u ani nie wsadzi w koszty. Oczywiście i tak opłaca się jak cholera!
Potwierdzam – dzisiaj zadzwoniłem do inolinii Adobe i miły pan poinformował mnie, że “można korzystać na firmę, o ile jest to firma w której nie współdzielimy majątku z inną osobą”, czyli np. zwykła firma jednoosobowa"
Jeśli by tak było, to naprawdę wersja pełna jest nieporozumieniem.
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 24-05-2010 o 21:05
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
A to jest fakt, a jest gdzies dostępny jakieś warunki umowy licencyjnej, szczegółowa umowa etc. wersji EDU, bo to jest FAQ...
Nie cierpię zmiany środowiska, stary lump jestem i mnie np. wkur.. to że belki i ikony są ciemniejsze, dodany syf który łączy się z internetem wyświetlając bzdury od adobe, błędy w wyświeltaniu przy wyjściu z preferencji, no i najgorsze: w dreamweaver cs5 nie ma głównej belki narzędziowej!
Co do wersji edukacyjnej - w licencji jedyne ograniczenie jakie znalazłem, to takie, że wersji EDU nie można odsprzedać bądź odstąpić (co skutkuje tym, że może jej używać jedynie osoba na którą produkt jest zarejestrowany).
Informacja od Adobe: mogę używać CS5 EDU we własnej firmie, ale jedynie osobiście i na swoim prywatnym komputerze. Pracując na etacie moge również korzystać z CS5 EDU, ale tylko na prywatnym komputerze.
Ewentualny upgrade w przyszłości skutkuje nabyciem pełnych praw wersji komercyjnej.
Nie orientuje się ktoś, czy jako "Polak w Polsce" mogę kupić taką licencję bezpośrednio w USA? Różnica pomiędzy ceną w USA (w przeliczeniu ok 660zł) a PL (ktoś mówił o 1000zł) jest na tyle kusząca, że warto może za tym pochodzić (ok, biorąc pod uwagę cenę wersji komercyjnej to i tak cena jest b. atrakcyjna, ale dodatkowe parę groszy piechotą nie chodzi)
Zadzwoń na infolinię w stanach to Ci powiedząMyślę że i tak będzie z tym problem nawet jeśli warunki byłyby identyczne, bo lista uznawanych instytucji edu w każdym kraju jest przecież inna.
Tutaj jest mowa cały czas o warunkach licencji w PL która jest zbieżna z licencjami na pozostałe kraje UE ale niuanse mogą je odróżniać w stopniu dyskwalifikującym co dla niektórych.
Ja dopóki nie zobaczę wydrukowanych warunków używania wersji edu PL w naszym języku nie uwierzę.
Nie po raz pierwszy spotykam się z indywidualną interpretacją trochę niedoszkolonych osób z infolinii zarówno Adobe jak i innych korporacyjnych molochów.
Ostatnio edytowane przez BlackRoger ; 30-05-2010 o 16:02
Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30
Skontaktuj się z nami