Close

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 171

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    Oj poczytajcie sobie o cybersquatingu. Już było kilku twardych, którzy chcieli się dorobić na polskich wersjach domen znanych firm. Było kilka spraw, każdy zapłacił po kilkadziesiąt tysięcy i już się raczej nikt nie wychyla. Co więcej pozywająca firma nie ma żadnego obowiązku polubownego załatwiania sprawy. To nie to, że ktoś poprosi o usunięcie lub przekazanie praw - jak się uprą od razu pozew i papa.
    Jeżeli zarejestruję domenę w Polsce jakiejś znanej korporacji i nie ma tam żadnych obraźliwych tekstów przeciw tej korporacji to mnie mogą pocałować w nos. Należy ona do mnie i tyle i żadna korporacja/ znana osoba, która później sobie przypomni że dobrze byłoby mnie wyrzucić z tego adresu nie ma nic do tego. Zwykłe prawo własności, a nie ma tu interesu publicznego, aby mnie wywłaszczyć pod np. budowę autostrady. Mogę im zaproponowac potem odsprzedaż domeny za np. 1 mln złotych - jestem właścicielem i ja ustalam cenę, oni mogą ją kupić lub nie.

Jeżeli jednak na tej stronie bawię się w obraźliwe działania przeciw tej osobie/ korporacji to wówczas może mi wytoczyć ewentualny proces i tak np. miało miejsce w przypadku Julii Roberts i wielu innych - to taki najsłynniejszy chyba przykład cybersquatingu.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Moim zdaniem Nikon mialby marne szanse na wygranie takiej sprawy.
    A nawet bardzo marne.

Domyślnie

kolejna żenada Nikona, czy ci ludzie nie mogą zająć się czymś pożytecznym i pozytywnym dla użytkowników?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    http://e-prawnik.pl/biznes/wlasnosc-...-towarowy.html
    "Przede wszystkim należy odróżnić domenę od znaku towarowego. Z domeną nie wiążą się podobne prawa, jak z zastrzeżonym w urzędzie patentowym znakiem towarowym."
    widzisz .. i tu jest problem. zalezy czy chronione jest samo logo czy wyraz. jesli logo to wszystko sie zgadza. jesli wyraz to wg rzecznika patenotwego (jakby nie patrzec chyba wie o czym mowi) uzywanie nazwy domenowej z zastrzezonym w UP slownym znakiem towarowym jest lamaniem prawa
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Jeżeli zarejestruję domenę w Polsce jakiejś znanej korporacji i nie ma tam żadnych obraźliwych tekstów przeciw tej korporacji to mnie mogą pocałować w nos. Należy ona do mnie i tyle i żadna korporacja/ znana osoba, która później sobie przypomni że dobrze byłoby mnie wyrzucić z tego adresu nie ma nic do tego.
    niestety jestes w "mylnym bledzie" jesli nic z ta domena nie bedziesz robil to owszem masz racje, ale jesli domena bedzie wykorzystaywana na polu eksploatacji na ktorym znak towarowy jest zastrzezony to niestety maja prawo pociagnac cie do odpowiedzialnosci. czyli jak zarejestrujesz pepsi.pl i bedizesz sprzedawal napoje to zaplacisz za to odpowiednio duzo.
    akurat przerabiam to z prawnikiem wiec jestem na biezaco
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

sailor co do zasady masz racje, ale zarzuty podnoszone przez Nikona akurat sa malo trafne, bo kolega ktory prowadzi strone nie spelnia przeslanek o ktorych mowa w ustawie aby mozna bylo mowic o naruszeniu znaku towarowego lub dzialaniu nieuczcicwej konkurencji

i jeszcze taka ciekawostka proceudralna, bo ja bym najpierw poprosil o wykazanie przez Panow z Nikon Polska umocowania do dzialania w imieniu Nikon Japan w przedmiotowej sprawie, albowiem z przeslanego pisma jak i aktualnego odpisu z rej przedsiebiorcow Nikon Polska nie wynika ze ktokolwiek z Nikon Polska jest umocowany do dzialania w imieniu Nikon Japana w zakresie ochrony znaku towarowego itp itd

niech im ktos z Japan wystawi pelnomocnictwo najpierw

Domyślnie

Dziwny jestem. Bo myślę że jak bym sobie wykupił domenę polskiepepsiprzypadki.pl i wstawiał a raczej dał możliwość wstawiania ludziom opisów, nawet filmów co się dzieje po wypiciu napoi np "pepsi" , to chyba bym sam się w sądzie wybronił (uczciwym sądzie)
    Rozumiem i gratuluję naszym, czyli osobom prowadzącym stronę PNS bo bez chamstwa i podchodów dla lepszej współpracy rezygnują z adresu. No i oczywiście z życiowego miejsca i bycia.

Sorry za przydługawe zdania.
    Pozdrawiam i życzę wytrwałości dla PNS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kruszyna Zobacz posta
    Rozumiem i gratuluję naszym, czyli osobom prowadzącym stronę PNS bo bez chamstwa i podchodów dla lepszej współpracy rezygnują z adresu.
    Tez tak myslalem

No i oczywiście z życiowego miejsca i bycia.
    ??
    Pozdrawiam i życzę wytrwałości dla PNS
    Koledzy, po zmianie na ZSF tez myslalem, ze jest ok, bo "poszedlem na reke". Okazuje sie, ze... Ech, nie mowmy lepiej.

Domyślnie

nie wiem, czy przypadkiem nie wystarczyło zrobić tak : PolishNik-onService......... albo tak PolishNik-offService

Domyślnie

Też myślę, że powinieneś iść w stronę zmiany nazwy ale tak aby nie mieli się jak przyczepić, nadal będzie wiadomo o co chodzi. Bo to glupie czepialstwo jest z ich strony. W sumie jeśli dasz nazwę np. panikonarska.pl to można różnie odczytać, albo PaniKonarska.pl , albo się przyczepić, że w nazwie jest slowo "Nikon".
    Albo jeszcze można zalożyć drugą stronę: NarodowaInicjatywaKonsumenckiejOchronyNazwy w dalszej części nazywany w skrócie NIKON
    A pomysl z tym aby pokazali pelnomocnictwo w sprawie zarządzania nazwą nie jest glupi. Tylko pewnie to dopiero na etapie procesu by bylo wymagane z ich strony.
    peace & love

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów